Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ανοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδότησης

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ανοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδότησης

  • Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ανοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδότησης
  • Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ανοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδότησης

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ανοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδότησης

7860 επισκέψεις στο άρθρο (6/5/2023)

Αν και με πολλά τεχνικά ζητήματα στην υποβολή αιτήσεων, η πλατφόρμα άνοιξε για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Φωτοβολταϊκά στη Στέγη. Έως 75% είναι η επιδότηση για τα νοικοκυριά, έως 60% για τους αγρότες, ενώ υπάρχει προσαύξηση 10% για ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους. Μάθετε περισσότερα για τα κριτήρια και τις προτάσεις της αγοράς.

Σχολιάστε

Ανοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη για το οποίο υπήρχε τόση αναμονή. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Οδηγός για την επιδότηση Φωτοβολταϊκών στη Στέγη, προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ είχε δημοσιευτεί στις 23 Μαρτίου. Δικαιούχοι για να λάβουν επιδότηση είναι τα νοικοκυριά που θα επιδοτηθούν έως 75% για φωτοβολταϊκά με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) και οι αγρότες με επιδότηση έως 60% με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης με αυτοκατανάλωση με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού. 

Για την υπαγωγή κάθε αίτησης λαμβάνεται υπόψη η παροχή κατανάλωσης του ενδιαφερομένου η οποία αναγράφεται και στην Σύμβαση Σύνδεσης που θα έχει ήδη συναφθεί μεταξύ του αιτούντος και του ΔΕΔΔΗΕ.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Λεπτομέρειες για τους δικαιούχους και την επιδότηση

Ειδικότερα, η επιδότηση αφορά εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων μέγιστης ισχύος έως 10,8 kW που στην περίπτωση των νοικοκυριών συνοδεύονται από μπαταρίες έως 10,8 kWh. Επίσης επιδοτούνται συστήματα έως 5 kW με μπαταρίες χωρητικότητας 5 kWh.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Πόσο θα είναι το ύψος της επιδότησηςΗ συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ ετησίως, θα επιδοτηθούν 100% για τη μπαταρία του Φ/Β. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ ή το οικογενειακό τα 40.000 ευρώ, καθώς και οι αγρότες θα επιδοτηθούν κατά 90% για το σύστημα αποθήκευσης. Επίσης, προβλέπεται προσαύξηση κατά 10% για τις κατηγορίες ΑΜΕΑ, μονογονεϊκών οικογενειών και πολύτεκνων.  Ειδικότερα: 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:  

1.      Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.

2.      Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000¤ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000¤: 85 εκατ. ευρώ.

3.      Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000¤ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000¤: 50 εκατ. ευρώ.

4.      Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

Το Πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.

Παράλληλα με την αίτηση για επιδότηση, οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν και τη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι αιτήσεις θα γίνονται στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα ανοίξει μέσα στον Απρίλιο.

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες για τα κριτήρια επιλογής και το ύψος της επιδότησης εδώ

Τι προβλέπεται για επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα «Πράσινος Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ  του υπουργείου Ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση είναι από 200.001 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ.
Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται εξοπλισμός για την εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών και συστημάτων αποθήκευσης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της κατηγορίας net metering/ αυτοπαραγωγή. Θα επιδοτούνται η προμήθεια και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού εγκατεστημένης ισχύος έως 10kW, η προμήθεια και η εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με ωφέλιμη χωρητικότητα ίση με την ισχύ του σταθμού για μία ώρα, οι έξυπνοι μετρητές ενέργειας, η τηλεμετρία κλπ.
Προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση είναι να υπάρχουν σχετικές αδειοδοτήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με σύστημα αποθήκευσης κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr
Σχολιάστε