Ηλιακός θερμοσίφωνας, win win επένδυση, αρκεί να υψηλής ποιότητας για μέγιστη απόδοση, αντοχή και οικονομία.

Ηλιακός θερμοσίφωνας, win win επένδυση, αρκεί να υψηλής ποιότητας για μέγιστη απόδοση, αντοχή και οικονομία.

Ηλιακός ανοιχτού ή κλειστού κυκλώματος; Τι με συμφέρει;

Διαβάστηκε από 1279 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 3/7/2022

Η επένδυση στην αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα υψηλής ποιότητας κρίνεται ως απαραίτητη γιατί πολύ απλά είναι μία win win επένδυση, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, με τον ήλιο να λάμπει σχεδόν όλο το χρόνο.

Σχολιάστε

Προϊόντα θα βρεις πολλά στην αγορά, πάντοτε με κριτήριο το καλύτερο δυνατό όφελος για εσένα και τις ανάγκες σου. Αξίζει να αναφέρουμε ό,τι τα ηλιακά συστήματα είναι ανάμεσα στις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων που επιδοτούνται και από το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Μία από τις συχνές ερωτήσεις για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, πέρα από τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, είναι αυτή για την κατηγορία τους. Να είναι ανοιχτού ή κλειστού κυκλώματος, η οποία βέβαια σχεδόν πάντα συνοδεύεται από το διπλής ή τριπλής ενέργειας;

Ηλιακός θερμοσίφωνας top ποιότητας που καλύπτει τις ανάγκες σου!
  • Ανοικτού κυκλώματος; Απλούστεροι & φθηνότεροι
  • Κλειστού κυκλώματος; Αντοχή σε όλες τις συνθήκες, μεγάλη διάρκεια «ζωής»
  • Διπλής ενέργειας; Δυνατότητα λειτουργίας με ήλιο & ρεύμα
  • Τριπλής ενέργειας; Σύνδεση & με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης
Τι κατηγορίες ηλιακών θερμοσιφώνων υπάρχουν;

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.

Ανοιχτού & κλειστού κυκλώματος!

Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:

Στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας-σερπαντίνας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.

Στους ανοικτού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο. 

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι απλούστεροι και φθηνότεροι, όμως οι θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος είναι οι προτιμητέοι διότι η αντοχή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, ενισχύει την προστασία των ηλιακών συλλεκτών. Επιπλέον, ο ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος διαθέτει μεγαλύτερο όριο ζωής ακόμη και κατά 50%, ενώ επιτυγχάνει και το μέγιστο βαθμό απόδοσης.

Διπλής ενέργειας

Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος. Για παράδειγμα, όταν κατά τη διάρκεια συννεφιάς η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό, υπάρχει στον ηλιακό μας ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη εντός του τμήματος αποθήκευσης.

Τριπλής ενέργειας

Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέρα από τη λειτουργία του μέσω του ήλιου και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που υπάρχει στο σπίτι. Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας, αλλά έχει επιπλέον μια είσοδο για να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από το λέβητα κεντρικής θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι προϋπόθεση για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας είναι να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο κτίριο υπό τη μορφή ξεχωριστών σωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται για πολυκατοικία) που να συνδέουν το λεβητοστάσιο με το χώρο εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα (ταράτσα ή σκεπή).

Συμπέρασμα

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μία win win επένδυση, μία επιλογή για την οποία δεν πρόκειται να μετανιώσεις ποτέ, ειδικά τώρα με την ενεργειακή κρίση. Πολύ σημαντικό βέβαια να ξέρεις τι ανάγκες θέλεις να καλύψεις και θα πρέπει να το προσέξεις ιδιαίτερα πριν από την αγορά. Όλα αυτά βέβαια θα σου τα εξηγήσει ο τεχνικός που θα έλθει στο σπίτι και θα δει από κοντά το χώρο (παίζει ρόλο η περιοχή, οι καιρικές συνθήκες κλπ), ώστε να σου κάνει μία πρόταση εξειδικευμένη, αξιόπιστη, αποδοτική, μα και οικονομική στα δικά σου μέτρα.

Ό,τι και να επιλέξεις, μη ξεχνάς ό,τι πρέπει να δώσεις έμφαση στην υψηλή ποιότητα κατασκευής για να κάνεις δουλειά, αλλά και να κρατήσεις τον ηλιακό σου για πολλά χρόνια. Αυτό προϋποθέτει να κάνεις τη σωστή συντήρηση στο σωστό χρόνο.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Σχολιάστε