Πάραξε το δικό σου ρεύμα σε 6 απλά βήματα!

Πάραξε το δικό σου ρεύμα σε 6 απλά βήματα!

Σχολιάστε
26.554 επισκέψεις στο άρθρο

Με το Net metering έχεις τη δυνατότητα να μηδενίσεις τα έξοδα για ρεύμα, να έχεις δωρεάν και τον κλιματισμό, με μια αντλία θερμότητας και να αναβαθμίσεις την κατοικία σου. Δες τώρα πώς θα παράξεις το δικό σου ρεύμα σε 6 βήματα!

RECOM – TECHNOLOGIES
METALOUMIN

Δες τα 6 βήματα που θα σε βοηθήσουν να παράγεις το δικό σου ρεύμα

1. Τεχνική μελέτη από τον εγκαταστάτη ή μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας για τον τύπο του εξοπλισμού που θα εγκατασταθεί.
2. Με την οικονομική προσφορά του εγκαταστάτη, τη μελέτη και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση, μπορείς να έρθεις σε επαφή με την Τράπεζά σου για να επιλέξεις το κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα για τις δικές σου ανάγκες.
3. Υποβολή αίτησης σύνδεσης στην αρμόδια τοπική μονάδα του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά (υπόδειγμα της αίτησης βρίσκεται στο www.deddie.gr).
4. Ο ΔΕΔΔΗΕ σε καλεί να υπογράψεις τη «Σύμβαση Σύνδεσης» και να καταβάλεις τη σχετική δαπάνη (περίπου από 300 ευρώ έως 390 ευρώ πλέον ΦΠΑ για ιδιώτες και 300-650 ευρώ πλέον ΦΠΑ για επιχειρήσεις ανάλογα με την περίπτωση).
5. Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, υποβάλλεις αίτηση στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή τη ΔΕΗ ή άλλον εναλλακτικό πάροχο), με τον οποίο έχεις συνάψει Σύμβαση Προμήθειας ως καταναλωτής, για την υπογραφή μιας «Σύμβασης Συμψηφισμού». Η σύμβαση έχει διάρκεια 25 έτη.
6. Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης και της Σύμβασης Συμψηφισμού, ξεκινά η εκταμίευση του δανείου από την Τράπεζα.
Ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων με την χρήση net metering
Η αυτοπαραγωγή ρεύματος μειώνει δραστικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνεις στο δίκτυο
 
Tο πρόγραμμα αυτοπαραγωγής με συμψηφισμό παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας (γνωστό με τον όρο net-metering) επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος εγκατεστημένου στην κατοικία ή στην επιχείρησή σας. Η παραγωγή αυτή συμψηφίζεται σε ετήσια βάση με την κατανάλωση, μειώνοντας έτσι δραστικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνεις στη ΔΕΗ ή άλλο εναλλακτικό πάροχο, ενώ βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η ενέργεια που παράγεται προέρχεται από τον ήλιο και είναι καθαρή και ανεξάντλητη.

Πως λειτουργεί ο ενεργειακός συμψηφισμός
Mε την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του φωτοβολταϊκού σας συστήματος:
1.Εάν η ενέργεια που παράγεις σε ετήσια βάση είναι ίση με την κατανάλωσή σου, θα πληρώνεις στη ΔΕΗ (ή στον εναλλακτικό πάροχο) μέρος του λογαριασμού που αφορά στις λοιπές χρεώσεις και το πάγιο.
 
2. Εάν η ενέργεια που παράγεις σε ετήσια βάση είναι μικρότερη της κατανάλωσής σου, θα καταβάλεις επίσης και το κόστος για την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσες αλλά δεν παρήχθη από το φωτοβολταϊκό σου.

3. Εάν η ενέργεια που παράγεις σε ετήσια βάση είναι μεγαλύτερη της κατανάλωσής σου, τυχόν πλεόνασμα παραγόμενης ενέργειας δεν αποζημιώνεται αλλά παρέχεται δωρεάν στο δίκτυο.

Ποιους αφορά
Ιδιώτες, επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα, είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Τα  φωτοβολταϊκά πάνελ πρέπει να εγκαθίστανται σε 100% ασκίαστο μέρος του κτιρίου, όπως η ταράτσα

Tα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να εγκαθίστανται επί κτιρίων ή επί εδάφους, ή άλλων κατασκευών, περιλαμβανομένων και αυτών του πρωτογενούς τομέα (αγροτικές αποθήκες, κτηνοτροφικές μονάδες, κ.λπ.) σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία. Τα συστήματα εγκαθίστανται στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης που τροφοδοτούν ή σε όμορο αυτής χώρο.
Η τοποθέτηση προϋποθέτει περίπου 15 τ.μ. ανά κιλοβάτ αν το σύστημα μπει σε ταράτσα ή επί του εδάφους και περίπου 7 τ.μ. ανά κιλοβάτ αν μπει σε κεκλιμένη στέγη. Ο χώρος πρέπει να είναι κατά το δυνατόν 100% ασκίαστος καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Διαφορετικά, το σύστημα θα λειτουργεί με μικρότερη απόδοση.

Τα μέρη του συστήματος αυτό-παραγωγής ρεύματοςΤα μέρη του συστήματος αυτό-παραγωγής ρεύματος

Τα επιτρεπόμενα όρια ισχύος
Η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 κιλοβάτ (kWp) ή μέχρι 50% της συμφωνημένης ισχύος της εγκατάστασης κατανάλωσης (σε kVA), εφόσον το τελευταίο μέγεθος υπερβαίνει τα 20 kWp. Για παράδειγμα, για συμφωνημένη ισχύ κατανάλωσης 55 kVA (τυποποιημένη παροχή Νο 4), η μέγιστη επιτρεπτή ισχύς φωτοβολταϊκού είναι 27,5 kWp, ενώ για συμφωνημένη ισχύ κατανάλωσης 85 kVA (τυποποιημένη παροχή Νο 5), μέγιστη επιτρεπτή ισχύς είναι 42,5 kWp.

Σε κάθε περίπτωση η μέγιστη ισχύς ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 500 kWp. Ειδικά στην Πελοπόννησο και στο τμήμα της Εύβοιας νοτίως του Αλιβερίου, καθώς και στα νησιά Ανδρο και Τήνο, η μέγιστη ισχύς φωτοβολταϊκού συστήματος περιορίζεται επί του παρόντος στα 20 kWp.

Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, η ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορεί να ανέρχεται μέχρι 10 kWp και ειδικά στην Κρήτη μέχρι 20 kWp ή μέχρι 50% της συμφωνημένης ισχύος της εγκατάστασης κατανάλωσης (σε kVA), εφόσον το τελευταίο μέγεθος υπερβαίνει τα 10 kWp ή για την Κρήτη τα 20 kWp. Σε κάθε περίπτωση η μέγιστη ισχύς ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εγκατασταθεί στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 50 kWp για την Κρήτη και των 20 kWp για τα λοιπά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι επαγγελματίες που μπορούν να φτιάξουν εγκατάσταση net metering στο χώρο σας
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι επαγγελματίες που μπορούν να φτιάξουν εγκατάσταση net metering στο χώρο σας
 

Μπορείς να επεκτείνεις το σύστημα και να έχεις δωρεάν θέρμανση για πάντα

Με την παράλληλη χρήση αντλιών θερμότητας, που αποτελεί την βέλτιστη λύση εξασφαλίζεις εκτός από το ρεύμα και δωρεάν θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης για πάντα. Με τη χρήση μιας αντλίας θερμότητας, πετυχαίνουμε έως και 6 φορές μεγαλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με τους τρόπους θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Με τη χρήση μιας αντλίας θερμότητας μπορούμε να έχουμε μικρότερο κόστος για την θέρμανση της κατοικίας μας από 50%-70%. Το πόσο μικρότερο κόστος θα έχουμε εξαρτάται από το κόστος πετρελαίου, το κόστος του ρεύματος, την θερμομόνωση της κατοικίας και τις εξωτερικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.
 
Μήπως δίνεις πολλά για ρεύμα;
Πως σου φαίνεται η ιδέα να απαλλαγείς από τα έξοδα του ρεύματος;

ΝΑΝΟΔΟΜΗ
ENERGY EXPERTS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε
OLYMPIC