Πολλά στεγνωτήρια που πωλούνται πλέον στην αγορά είναι το ίδιο οικονομικά όσο οι άλλες σύγχρονες συσκευές, παρ΄ όλο που γενικά θεωρούνταν πολύ ενεργοβόρες

    Πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων

    6.782 επισκέψεις στο άρθρο

    Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές πλυντηρίων συνέχισαν την προσπάθεια τους να κάνουν πιο αποδοτικές τις συσκευές, τόσο από άποψη ενέργειας, όσο και απαιτούμενης ποσότητας νερού. Υπάρχουν κατασκευαστές που ισχυρίζονται ότι, τα νέα μοντέλα αντιστοιχούν σε Α++++, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί επίσημη αξιολόγηση, καθώς από την ΕΕ δεν έχει θεσπιστεί αυτή η κατηγορία, αλλά χρησιμοποιείται για διαφημιστικούς λόγους.

    Η ενεργειακή απόδοση ενός πλυντηρίου ρούχων υπολογίζεται με το μέσο όρο μέτρησης της κατανάλωσης (kWh) ανά kg πλύσης κατά τη διάρκεια δύο τυπικών κύκλων πλυσίματος βαμβακερών, ένα στους 60ο C και ένα στους 40ο C, σε πλήρες και μερικό φορτίο. Αυτό καθορίζει τη συνολική ενεργειακή βαθμολογία που επιτυγχάνει ένα πλυντήριο.

    Για τον υπολογισμό της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και νερού χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα για 220 τυπικούς κύκλους πλύσης. Εκτός αυτού, στην ετικέτα παρέχονται πληροφορίες ξεχωριστά για την λειτουργία πλυσίματος και στυψίματος αλλά και πληροφορίες για το επίπεδο θορύβου και στις δύο περιπτώσεις. Σε αυτούς τους δείκτες πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία, ειδικά αν πρόκειται για την επιλογή μεταξύ δύο προϊόντων ίδιας κατηγορίας.

    Τα στεγνωτήρια είναι από τις πιο καινούργιες συσκευές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν καλή ενεργειακή απόδοση. ΠαρΆ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλες συσκευές, των οποίων τα νέα μοντέλα είναι τουλάχιστον κατηγορίας Α, σε αυτές τις συσκευές είναι πολύ πιθανό μια νέα συσκευή να βρίσκεται στην κατηγορία Β, αν και πρόσφατα και αυτές αναβαθμίστηκαν.

    Η επιλογή λοιπόν ενός σύγχρονου ενεργειακά στεγνωτηρίου είναι  άλλος έναν παράγοντας για πλήρη εξοικονόμηση.Η βαθμολογία σε αυτά τα συστήματα προσδιορίζεται χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη δοκιμή, κατά τη διάρκεια της οποίας μετράται η απαιτούμενη ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός κύκλου στεγνώματος βαμβακερών.
    Επιπλέον, εκτός από την κατανάλωση σε kWh λαμβάνονται υπόψη η χωρητικότητα του στεγνωτηρίου, αλλά και η τεχνολογία/τρόπος λειτουργίας που χρησιμοποιεί (με συμπύκνωση, με εξαέρωση ή με χρήση γκαζιού).

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    GRUNDFOS
    GENEM (ΓΕΝΕΜ) - Χ.Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.