Βάλε ενεργειακά κουφώματα & κράτησε έξω το κρύο

Στο 4green.gr συγκεντρώσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από κάθε κατηγορία, μαζί με κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να καταλήξεις στη σωστή επιλογή.

Στο 4green.gr συγκεντρώσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από κάθε κατηγορία, μαζί με κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να καταλήξεις στη σωστή επιλογή.

Βάλε ενεργειακά κουφώματα & κράτησε έξω το κρύο

  • Βάλε ενεργειακά κουφώματα & κράτησε έξω το κρύο
  • Στο 4green.gr συγκεντρώσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από κάθε κατηγορία, μαζί με κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να καταλήξεις στη σωστή επιλογή.
  • Βάλε ενεργειακά κουφώματα & κράτησε έξω το κρύο

Βάλε ενεργειακά κουφώματα & κράτησε έξω το κρύο

6.556 επισκέψεις στο άρθρο (25/11/2023)
Σχολιάστε

- Αλουμίνιο για ασφάλεια και αντοχή, αλλά όχι σε βορινό σημείο
- PVC για οικονομία, εξαιρετικά θερμομονωτικό
- Ξύλινο για θερμομόνωση & ηχομόνωση- ζητά συντήρηση
- Extra tip: Βάλε ενεργειακά τζάμια.

Έχεις ξεκινήσει ήδη την έρευνα αγοράς, αλλά ο όγκος των πληροφοριών είναι τεράστιος και ο χρόνος σου περιορισμένος; Διάβασε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των τριών μεγάλων κατηγοριών στα ενεργειακά κουφώματα.

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »


Αλουμίνιο, PVC ή ξύλο;

Έχεις αποφασίσει ότι ήλθε ο καιρός να τοποθετήσεις στην οικία σου ενεργειακά κουφώματα. Έχεις ξεκινήσει ήδη την έρευνα αγοράς, αλλά ο όγκος των πληροφοριών είναι τεράστιος και ο χρόνος σου περιορισμένος. Βλέπεις ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες ενεργειακών κουφωμάτων (από αλουμίνιο, PVC και ξύλo). Θέλεις όμως να δεις συνοπτικά τις τρεις κατηγορίες. Στο 4green.gr συγκεντρώσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από κάθε κατηγορία, μαζί με κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να καταλήξεις στη σωστή επιλογή, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες σου.

Αλουμίνιο για ασφάλεια και αντοχή, αλλά όχι σε βορινό σημείο

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι πολύ ανθεκτικά & ασφαλή, ενώ το υλικό κατασκευής τους είναι ανακυκλώσιμο. Προσφέρουν όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν τα επηρεάζει η ηλιακή ακτινοβολία, ούτε οι κλιματικές αλλαγές! Προτιμώνται ιδιαίτερα για μεγάλα ανοίγματα, λόγω της ανθεκτικής κατασκευής τους. 
Στα αρνητικά ότι δεν είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας, οπότε χρειάζονται την επιπρόσθετη τοποθέτηση θερμοδιακοπής, η οποία επιβαρύνει οικονομικά την αξία τους. 

PVC για οικονομία, εξαιρετικά θερμομονωτικό

Είναι πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα του αλουμινίου, από κατασκευής θερμοδιακοπτόμενα και φιλικά προς το περιβάλλον. Μετά από την αφαίρεσή τους ανακυκλώνονται εξ ολοκλήρου και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων συνθετικών προφίλ. Εξασφαλίζουν άριστη ηχομόνωση και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. 
Στα αρνητικά ότι δεν προσφέρουν ασφάλεια ανάλογη των κουφωμάτων αλουμινίου και είναι πιο ευάλωτα στον ήλιο.  
 
Ξύλινο για θερμομόνωση & ηχομόνωση- ζητά συντήρηση

Τα ξύλινα κουφώματα προσφέρουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Το ξύλο, όντας κακός αγωγός της θερμότητας, δεν επιτρέπει στη ζέστη ή το κρύο να εισέλθει, εξασφαλίζοντας ιδανική θερμοκρασία στο χώρο σας. Υπάρχει επίσης τεράστια ποικιλία σε σχέδια για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.
Στα αρνητικά ότι τα ξύλινα κουφώματα υφίστανται καταπονήσεις (θεωρούνται τα πιο ευάλωτα στην υγρασία) γι αυτό και χρειάζονται τακτική συντήρηση!

Extra tip: Βάλε ενεργειακά τζάμια

Τέλος, η μέγιστη θερμομόνωση δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση τουλάχιστον διπλών τζαμιών. Το μεταξύ τους διάκενο και το «γέμισμα» ανάμεσα, το πάχος και το είδος τους (π.χ. ενεργειακά υαλοστάσια) είναι παράγοντες που δεν πρέπει να αγνοήσεις.  

 
Κριτήρια για την επιλογή κουφωμάτων
  • Η θέση του κουφώματος είναι ακόμα μια παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά την επιλογή. Η έκθεση στον ήλιο και τα καιρικά φαινόμενα, η ανεμοπίεση και ο προσανατολισμός του κουφώματος είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Για παράδειγμα, σε βορεινό παράθυρο δεν ενδείκνυται η εφαρμογή κουφώματος αλουμινίου χωρίς θερμομόνωση, γιατί θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας.
     
  •  Στην τελική επιλογή θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα να ιεραρχήσεις τις ανάγκες σου: θερμομόνωση, ασφάλεια, εξοικονόμηση χώρου και ηχομόνωση.
     
  • Ο ρόλος του κατασκευαστή και του τεχνικού που θα εφαρμόσει το κούφωμα είναι πολύ σημαντικός. Όποιον και να επιλέξεις σιγουρέψου ότι διαθέτει λύσεις που αρμόζουν στο χώρο σου, ότι διαθέτει πιστοποιητικά για τα κουφώματα (αναζήτησε τη σήμανση CE) και ότι δίνει έγγραφη εγγύηση για την ανθεκτικότητά τους.
Αν έχεις ήδη αποφασίσει να τοποθετήσεις ενεργειακά κουφώματα στο χώρο σου και ήδη έχεις μία ιδέα, τώρα έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Που καταλήγεις; Αλουμίνιο, PVC ή ξύλο;