Το ενεργειακό τζάκι δεν είναι απλά μόδα! Δεν είναι κάτι που ομορφαίνει μόνο το χώρο σου, αλλά μία αξιόπιστη και οικονομική λύση θέρμανσης.

Το ενεργειακό τζάκι δεν είναι απλά μόδα! Δεν είναι κάτι που ομορφαίνει μόνο το χώρο σου, αλλά μία αξιόπιστη και οικονομική λύση θέρμανσης.

Ενεργειακό τζάκι. Πουλά μούρη, αλλά κάνει καλή δουλειά!

43.443 επισκέψεις στο άρθρο

Μια αρκετά διαδεδομένη οικονομική πρόταση θέρμανσης τα τελευταία χρόνια είναι αυτή που ακούει στο όνομα ενεργειακό τζάκι.

MAXKONNIC TECH LTD - ROINTE

Στην αρχή τα κριτήρια για την επιλογή του ήταν η ομορφιά του, αλλά και το ό,τι δεν λερώνει. Σύντομα όμως έγινε γνωστό σε όλους ό,τι καίει 3-4 φορές λιγότερα ξύλα, σε σύγκριση με το απλό, διαθέτει λειτουργία ρυθμιζόμενης καύσης και εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγει κατανέμοντάς τη ομοιόμορφα στο χώρο.

Kοινοποίησε το »


Το ενεργειακό τζάκι έχει υψηλές θερμικές αποδόσεις!

Το βασικό πλεονέκτημά του, σε σύγκριση με τα απλό τζάκι είναι ό,τι εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγει είτε διοχετεύοντάς τη σωστά στον αέρα του γύρω χώρου (αερόθερμο ενεργειακό τζάκι), είτε διοχετεύοντάς τη στο νερό υπάρχοντος δικτύου θέρμανσης, όπως τα καλοριφέρ ή σε ενδοδαπέδια θέρμανση (υδραυλικό ενεργειακό τζάκι).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ό,τι και στις δύο περιπτώσεις με τη χρήση δικτύου σωληνώσεων η θέρμανση διοχετεύεται σε όλους τους χώρους της κατοικίας. Το ενεργειακό τζάκι μπορεί να αξιοποιήσει το 70-90% της θερμογόνου δύναμης της καύσιμης ύλης, σε αντίθεση με το απλό, το οποίο εκμεταλλεύεται μόνο το 10-20%.

Οικονομία στη καύση ξύλου, αυξομείωση της έντασης κατά βούληση!

Η καύση στη κλειστή εστία είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι επιτυγχάνεται οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου (3-4 φορές λιγότερα ξύλα), που σημαίνει λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόπο.

Όλες οι κλειστές εστίες έχουν σύστημα ρύθμισης του αέρα καύσης και έτσι είναι δυνατή η ρύθμιση της έντασης της φωτιάς κατά βούληση, δηλαδή σιγανή ή δυνατή φωτιά, πράγμα αδιανόητο σε οποιαδήποτε ανοικτή εστία.

Δύο μεγάλες κατηγορίες ενεργειακών τζακιών, τα αερόθερμα και τα καλοριφέρ! 

Τα ενεργειακά τζάκια ξύλου εκμεταλλεύονται τη θερμική ενέργεια που δημιουργείται από τη χημική αντίδραση της καύσης των ξύλων στο θάλαμο της καύσης και διά της μεταφοράς τη μεταδίδουν σε συγκεκριμένους ειδικούς θαλάμους της κατασκευής. Στους θαλάμους αυτούς κυκλοφορούν ρευστά (αέρας ή νερό), τα οποία θερμαίνονται από αυτή τη μεταφορά της θερμότητας.

Τα αερόθερμα (ζεσταίνουν αέρα)

Στα αερόθερμα τζάκια ο αέρας μεταφέρεται με ελεύθερη φυσική ροή ή με βεβιασμένη μέσω ηλεκτρικού ανεμιστήρα. Στη περίπτωση αυτή μπορείς με ειδικά κανάλια να τον μεταφέρεις μέχρι και 15 μέτρα μακριά και να ζεστάνεις όλο το σπίτι.

Μια ειδική κατηγορία αερόθερμων τζακιών είναι τα ένθετα (κασέτες). Λόγω της ειδικής κατασκευής τους μπορείς να μετατρέψεις μέσα σε μία ημέρα(και χωρίς μερεμέτια) ένα παραδοσιακό τζάκι σε ενεργειακό!

Τα καλοριφέρ (ζεσταίνουν νερό)

Το τζάκι καλοριφέρ επιτυγχάνει ό,τι και το αερόθερμο, δηλαδή τον αερισμό του χώρου. Η διαφορά είναι στο ό,τι ζεσταίνει το χώρο με τη κυκλοφορία ζεστού νερού στα σώματα του καλοριφέρ. Λειτουργεί δηλαδή όπως ένας λέβητας. Με το ζεστό νερό που παράγεται μπορείς να ζεστάνεις ομοιόμορφα όλο το σπίτι, μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, ενώ ζεσταίνεται και το boiler και έχεις ζεστό νερό χρήσης. Μπορεί να συνδεθεί παράλληλα με καυστήρα πετρελαίου ή αερίου.

Κοστίζει, αλλά η απόσβεσή του γίνεται ταχύτατα!

Η κατασκευή του ενεργειακού τζακιού είναι σαφώς ακριβότερη, αλλά πολύ σύντομα γίνεται απόσβεση των χρημάτων, λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης θερμικής ενέργειας!

Το κόστος εγκατάστασης ενός ενεργειακού τζακιού κυμαίνεται από 2.500 ευρώ μέχρι και τα 6.000 ευρώ για μεγαλύτερες εστίες. Υπάρχει πάντα και η επιλογή της μετατροπής του απλού παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό, η οποία μπορεί να κοστίσει μέχρι 2.000 ευρώ.

Συμπέρασμα

Το ενεργειακό τζάκι δεν είναι απλά μόδα! Δεν είναι κάτι που ομορφαίνει μόνο το χώρο σου, αλλά μία αξιόπιστη και οικονομική λύση θέρμανσης για τον ερχόμενο πολύ δύσκολο χειμώνα, αλλά και για τους πολλούς επόμενους.

Θα βρεις πολλές επιλογές στην αγορά, ανάλογα με το ποσό που θέλεις να επενδύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ό,τι είναι μία επένδυση που θα σε δικαιώσει. Έχεις και άλλες ερωτήσεις;

Δες περισσότερα και ενημερώσου με ένα κλικ στη Digital Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών Εξοικονόμησης 2021!
 
 

Kοινοποίησε το »