Νυχτερινό ρεύμα σε σπίτι και επιχείρηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νυχτερινό ρεύμα σε σπίτι και επιχείρηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

2.534 επισκέψεις στο άρθρο (19/02/2024)
Σχολιάστε

- Aλλες οι νυχτερινές ώρες το χειμώνα, άλλες το καλοκαίρι
- Χρειάζεσαι ειδικό μετρητή με χρονοχρέωση
- Οι περισσότεροι πάροχοι έχουν ενιαία τιμή ημέρας – νύχτας
- Η ΔΕΗ έχει το φθηνότερο νυχτερινό ρεύμα για σπίτι και επιχείρηση

Οι περισσότεροι πάροχοι έχουν ενιαία τιμή ημέρας – νύχτας

Το νυχτερινό ρεύμα δεν είναι πάντοτε φθηνότερο, μιας και υπάρχουν προγράμματα που έχουν εξίσου οικονομική χρέωση ημέρας – νύχτας. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων των παρόχων έχουν ενιαία χρέωση για όλο το εικοσιτετράωρο. Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και να έχετε εγκατεστημένο τον ειδικό νυχτερινό μετρητή με χρονοχρέωση (που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το νυχτερινό ρεύμα), δεν θα έχει καμία διαφορά για τον λογαριασμό σας. Επομένως, στα προγράμματα που η κανονική (ημερήσια) χρέωση ανά κιλοβατώρα δεν διαφέρει από εκείνη της νύχτας, είτε βάλεις πλυντήριο εντός του νυχτερινού ωραρίου, είτε μέσα στη μέρα, θα χρεωθείς ακριβώς το ίδιο.
Αντίθετα, στην περίπτωση που το νυχτερινό ρεύμα έχει χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας από το ημερήσιο, τότε συμφέρει να χρησιμοποιείς εντός του νυχτερινού ωραρίου τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα, όπως το πλυντήριο ρούχων, τα κλιματιστικά και ο θερμοσίφωνας.
Βέβαια, το  να χρησιμοποιείς τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τις ώρες μειωμένης χρέωσης δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά προκειμένου να εξοικονομήσετε χρήματα ίσως είναι προτιμότερο να κάνετε κάποιες από τις συνήθειές σας λίγο πιο «βραδινές». Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές συσκευές, όπως για παράδειγμα το ψυγείο, που λειτουργούν όλο το 24ωρο, οπότε το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να σας ωφελήσει οικονομικά ούτως ή άλλως.

Η ΔΕΗ έχει το φθηνότερο νυχτερινό ρεύμα για σπίτι και επιχείρηση

Το πόσο μειωμένη θα είναι η τιμή ρεύματος κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τιμολογίου εξαρτάται από το πρόγραμμα και τον πάροχο που θα επιλέξεις.
Όπως είπαμε και παραπάνω, οι περισσότεροι πάροχοι έχουν ενιαία χρέωση ημέρας και νύχτας αλλά κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του. Οι πάροχοι που διαθέτουν διαφορετική χρέωση ημέρας – νύχτας για τον Φεβρουάριο είναι η ΔΕΗ, η ΕΛΙΝΟΙΛ και η PROTERGIA.
Όσον αφορά το ρεύμα στο σπίτι, η ΔΕΗ έχει την καλύτερη τιμή ημέρας και την καλύτερη τιμή νύχτας στο κίτρινο (My Home 4 All) και στο πράσινο (Ειδικό) οικιακό της τιμολόγιο από τους άλλους δύο ανταγωνιστές της. Πιο συγκεκριμένα, στο κίτρινο οικιακό τιμολόγιο δίνει τιμή ημέρας 0,121 ευρώ/κιλοβατώρα και νυχτερινή χρέωση 0,103 ευρώ/κιλοβατώρα (με τιμές Ιανουαρίου). Αντίστοιχα, στο πράσινο οικιακό της τιμολόγιο δίνει τιμή ημέρας 0,128 ευρώ/κιλοβατώρα και νυχτερινή χρέωση 0,103 ευρώ/κιλοβατώρα. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει σταθερό τιμολόγιο τότε η ΕΛΙΝΟΙΛ παρέχει την φθηνότερη τιμή νύχτας με 0,139 ευρώ/κιλοβατώρα (και 0,149 ευρώ/κιλοβατώρα την ημέρα).
 

ΟΙΚΙΑΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΤΙΜΗ  kWh ΠΑΓΙΟ (ευρώ/μήνα) ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΧΡΕΩΣΗ
ΔΕΗ (My Home 4 All <= 500 kWh/μήνα) 0,121 € 4,90 € 0,103 €
ΔΕΗ (Ειδικό ≤ 500 ημερήσιες kWh μηνιαίως) 0,128 € 5 € 0,103 €
ΔΕΗ (Ειδικό > 500 ημερήσιες kWh μηνιαίως) 0,138 € 5 € 0,103 €
ΕΛΙΝΟΙΛ (Power on! Blue)  0,149 € 5 € 0,139 €
ΔΕΗ (My Home 4 All > 500 kWh/μήνα) 0,165 € 4,90 € 0,103 €
ΔΕΗ (My Home Online) 0,175 € 3,50 € 0,166 €
Φθηνότερο νυχτερινό ρεύμα για σπίτι παρέχουν τα κίτρινα και πράσινα (οικιακά) τιμολόγια της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ διαθέτει επίσης την φθηνότερη νυχτερινή χρέωση για την επιχείρηση στο πράσινο επαγγελματικό της τιμολόγιο (Ειδικό Γ23) με τιμή νύχτας 0,129 ευρώ/κιλοβατώρα. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο όμως έχει την ακριβότερη τιμή ημέρας, ανάμεσα στους άλλους δύο ανταγωνιστές παρόχους. Συνεπώς, για να συμφέρει μια επιχείρηση το συγκεκριμένο τιμολόγιο, θα πρέπει να είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί εξολοκλήρου νυχτερινές ώρες, καθώς τις ώρες εκτός νυχτερινού ωραρίου θα χρεώνεται με 0,209 ευρώ/κιλοβατώρα! Το κίτρινο επαγγελματικό τιμολόγιο της PROTERGIA (Value Fair Επαγγελματικό 3) και το μπλε της ΕΛΙΝΟΙΛ (Power on! Blue Business 23) είναι πιο ισορροπημένες λύσεις για την επιχείρηση με ημερήσια χρέωση 0,156 ευρώ/κιλοβατώρα και 0,159 ευρώ/κιλοβατώρα αντίστοιχα και νυχτερινή χρέωση 0,154 ευρώ/κιλοβατώρα και 0,149 ευρώ/κιλοβατώρα αντίστοιχα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΤΙΜΗ  kWh ΠΑΓΙΟ (ευρώ/μήνα) ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΧΡΕΩΣΗ
PROTERGIA (Value Fair Επαγγελματικό 3) 0,156 € 5 € 0,154 €
ΕΛΙΝΟΙΛ (Power on! Blue Bussiness 23) 0,159 € 0 € 0,149 €
PROTERGIA (Επαγγελματικό 3 Value Special) 0,180 € 5 € 0,175 €
ΔΕΗ (Ειδικό - Γ23) 0,209 € 5 € 0,129 €
Φθηνότερο νυχτερινό ρεύμα για την επιχείρηση παρέχει το πράσινο (επαγγελματικό) τιμολόγιο της ΔΕΗ - Έχει όμως και την ακριβότερη τιμή ημέρας
 

Συνέχεια του άρθρου >>>
Σελίδα 2Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για το νυχτερινό ρεύμα