Ενεργειακά κουφώματα, ασφάλεια, ησυχία & οικονομία!

Η τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων έχει πολλά οφέλη. Η επιλογή ανάμεσα σε αλουμίνιο, pvc ή ξύλο γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Η τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων έχει πολλά οφέλη. Η επιλογή ανάμεσα σε αλουμίνιο, pvc ή ξύλο γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες σου.

  • Ενεργειακά κουφώματα, ασφάλεια, ησυχία & οικονομία!
  • Η τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων έχει πολλά οφέλη. Η επιλογή ανάμεσα σε αλουμίνιο, pvc ή ξύλο γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Ενεργειακά κουφώματα, ασφάλεια, ησυχία & οικονομία!

72.554 επισκέψεις στο άρθρο (10/07/2024)
Σχολιάστε

- Τα πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα των 3 κατηγοριών ενεργειακών κουφωμάτων
- 4 βασικές συμβουλές για την επιλογή κουφωμάτων
- Ποια προσφέρουν το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Ποια χρειάζονται επιπρόσθετη τοποθέτηση θερμοδιακοπής

REHAU

Έχεις αποφασίσει ό,τι ήλθε ο καιρός να τοποθετήσεις στην οικία σου ενεργειακά κουφώματα. Έχεις ξεκινήσει ήδη την έρευνα αγοράς, αλλά ο όγκος των πληροφοριών είναι τεράστιος και ο χρόνος σου περιορισμένος. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ενεργειακών κουφωμάτων (από αλουμίνιο, PVC και ξύλινα) και το όφελος από την τοποθέτησή τους είναι τεράστιο (διάβασε περισσότερα εδώ).

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

- Αλουμινένια: Όμορφα, ασφαλή, ανθεκτικά, αλλά με μειωμένη μόνωση
- PVC: Οικονομικά, οικολογικά, αλλά ευάλωτα στον ήλιο και τους ...κλέφτες
- Ξύλινα: Ομορφιά & θερμομόνωση. Προσοχή στην υγρασία
- Μυστικά και συμβουλές από τους ειδικούς

Η ομάδα του 4green.gr συγκέντρωσε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από κάθε κατηγορία, μαζί με κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να καταλήξεις στη σωστή επιλογή, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες σου.

Το αλουμίνιο προσφέρει ασφάλεια και μεγάλη αντοχή!

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι πολύ ανθεκτικά & ασφαλή, ενώ το υλικό κατασκευής τους είναι  ανακυκλώσιμο. Προσφέρουν όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν τα επηρεάζει η ηλιακή ακτινοβολία, ούτε οι κλιματικές αλλαγές! Προτιμώνται ιδιαίτερα για μεγάλα ανοίγματα, λόγω της ανθεκτικής κατασκευής τους.

Στα αρνητικά ότι δεν είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας, οπότε χρειάζονται την επιπρόσθετη τοποθέτηση θερμοδιακοπής, η οποία επιβαρύνει οικονομικά την αξία τους. 

Τα PVC είναι αρκετά οικονομικά και εξαιρετικά ως θερμομονωτικά

Είναι πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα του αλουμινίου, από κατασκευής θερμοδιακοπτόμενα και φιλικά προς το περιβάλλον. Μετά από την αφαίρεσή τους ανακυκλώνονται εξ ολοκλήρου και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων συνθετικών προφίλ. Εξασφαλίζουν άριστη ηχομόνωση και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Στα αρνητικά ό,τι δεν προσφέρουν ασφάλεια ανάλογη των κουφωμάτων αλουμινίου και είναι πιο ευάλωτα στον ήλιο.  
 
Tα ξύλινα είναι θερμομονωτικά και ηχομονωτικά και ενισχύουν την αισθητική του σπιτιού

Τα ξύλινα κουφώματα προσφέρουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Το ξύλο, όντας κακός αγωγός της θερμότητας, δεν επιτρέπει στη ζέστη ή το κρύο να εισέλθει, εξασφαλίζοντας ιδανική θερμοκρασία στο χώρο σας. Υπάρχει επίσης τεράστια ποικιλία σε σχέδια για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Στα αρνητικά ό,τι τα ξύλινα κουφώματα υφίστανται καταπονήσεις (θεωρούνται τα πιο ευάλωτα στην υγρασία) γι αυτό και χρειάζονται τακτική συντήρηση!
 
Μερικές ακόμα συμβουλές για την επιλογή κουφωμάτων
  1. Η θέση του κουφώματος είναι ακόμα μια παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά την επιλογή. Η έκθεση στον ήλιο και τα καιρικά φαινόμενα, η ανεμοπίεση και ο προσανατολισμός του κουφώματος είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Για παράδειγμα, σε βορινό παράθυρο δεν ενδείκνυται η εφαρμογή κουφώματος αλουμινίου χωρίς θερμομόνωση, γιατί θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας.
  2.  Στην τελική επιλογή θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας: θερμομόνωση, ασφάλεια, εξοικονόμηση χώρου και ηχομόνωση.
  3. Ο ρόλος του κατασκευαστή και του τεχνικού που θα εφαρμόσει το κούφωμα είναι πολύ σημαντικός. Όποιον κι να επιλέξεις σιγουρέψου ότι διαθέτει λύσεις που αρμόζουν στο χώρο σου, ότι διαθέτει πιστοποιητικά για τα κουφώματα (αναζήτησε τη σήμανση CE) και ότι δίνει έγγραφη εγγύηση για την ανθεκτικότητά τους.
  4. Τέλος, η μέγιστη θερμομόνωση δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση τουλάχιστον διπλών τζαμιών. Το μεταξύ τους διάκενο και το «γέμισμα» ανάμεσα, το πάχος και το είδος τους (π.χ. ενεργειακά υαλοστάσια) είναι παράγοντες που δεν πρέπει να αγνοήσεις.  
Αν έχεις ήδη αποφασίσει να τοποθετήσεις ενεργειακά κουφώματα στο χώρο σου και ήδη έχεις μία ιδέα, τώρα έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Που καταλήγεις; Αλουμίνιο, PVC ή ξύλο;