Ενεργειακά χρώματα, ενισχύουν τη θερμομόνωση του σπιτιού σου!

Τα πλεονεκτήματα των θερμομονωτικών-ενεργειακών χρωμάτων είναι πολλά χειμώνα-καλοκαίρι.

Τα πλεονεκτήματα των θερμομονωτικών-ενεργειακών χρωμάτων είναι πολλά χειμώνα-καλοκαίρι.

  • Ενεργειακά χρώματα, ενισχύουν τη θερμομόνωση του σπιτιού σου!
  • Τα πλεονεκτήματα των θερμομονωτικών-ενεργειακών χρωμάτων είναι πολλά χειμώνα-καλοκαίρι.

Ενεργειακά χρώματα, ενισχύουν τη θερμομόνωση του σπιτιού σου!

10.964 επισκέψεις στο άρθρο (11/10/2023)
Σχολιάστε

Προστατεύουν από μύκητες και υγρασία, κρατούν χαμηλά τη θερμοκρασία το καλοκαίρι και μειώνουν τα έξοδα ψύξης. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα απλά χρώματα. Ιδανικά για παλαιότερα κτίσματα που δεν έχουν καλή μόνωση.

VECHRO

Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους ενέργειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρόπους που θα κρατήσουν το σπίτι μας ζεστό και μακριά από την υγρασία. Αυτοί οι τρόποι πρέπει να είναι έξυπνοι, οικονομικοί και θα μας οδηγήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού. Έτσι θα έχουμε και ποιότητα και αποτέλεσμα, δηλαδή όφελος στη τσέπη μας. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι τα ενεργειακά-θερμομονωτικά χρώματα.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Ενεργειακό χρώμα, ομορφαίνει & γλιτώνεις λεφτά χειμώνα – καλοκαίρι!

- Προστατεύουν από μύκητες & υγρασία, διώχνουν το κρύο
- Κρατούν χαμηλά τη θερμοκρασία το καλοκαίρι & μειώνεις τα έξοδα ψύξης
- Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα απλά χρώματα
- Ιδανική επιλογή για παλαιότερα κτίσματα που δεν έχουν καλή μόνωση

Θερμομονώνεις, εξοικονομείς ενέργεια & χρήμα!

Τα θερμομονωτικά ή ενεργειακά χρώματα νέας τεχνολογίας, περιέχουν μικροσωματίδια και ενισχύουν τη θερμομόνωση του σπιτιού σου τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, προστατεύουν από την υγρασία και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα κανονικά χρώματα.

Ένα από τα «μυστικά» είναι η θερμομόνωση του σπιτιού έτσι ώστε να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας και χρημάτων (διάβασε περισσότερα εδώ). Πέρα όμως από τη συμβατική μόνωση του σπιτιού, υπάρχουν και «μυστικά» που την ενισχύουν. Ένα από αυτά είναι τα θερμομονωτικά ή ενεργειακά χρώματα. Είναι ένας από τους έξυπνους και οικονομικούς τρόπους που προαναφέραμε. Πάμε να δούμε μαζί τα βασικά πλεονεκτήματα των θερμομονωτικών-ενεργειακών χρωμάτων.

Τα πλεονεκτήματα των θερμομονωτικών-ενεργειακών χρωμάτων
  • Προσφέρουν αδιαβροχοποίηση, θερμομόνωση, αλλά και προστασία από μύκητες και υγρασία.
  • Διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις ανακλαστικότητας του ηλίου, υπερδιπλάσιες σε σχέση με αυτή που προσφέρει, για παράδειγμα, η επίστρωση μιας ταράτσας με κόκκινο κεραμίδι ή η επικάλυψή της με πλάκες πεζοδρομίου.
  • Μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις παλαιότερων κτισμάτων που δεν έχουν τη κατάλληλη μόνωση, προσφέροντας μια οικονομική και αποτελεσματική λύση, αλλά και να λειτουργήσουν επικουρικά προς τη κανονική μόνωση του κτιρίου.
  • Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής  για το δώμα, λόγω περιορισμένης θερμικής καταπόνησης και οικονομικό όφελος από τις μειωμένες ανάγκες για επισκευή.
  • Μειώνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό των κτιρίου κατά τη καλοκαιρινή περίοδο. Μειώνεται δηλαδή η χρήση κλιματιστικών και τα έξοδα για ψύξη, άραυπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και μπορείς να επιλέξεις το κατάλληλο είδος ανάλογα με τις ανάγκες της κατοικίας του.
 Δύο κατηγορίες θερμομονωτικών-ενεργειακών χρωμάτων

Τα νέας τεχνολογίας χρώματα έχουν μονωτικές ιδιότητες και μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, τα προϊόντα νανοτεχνολογίας και τα προϊόντα που δημιουργούν ένα φιλμ προστασίας.

Νανοτεχνολογία

Η νανοτεχνολογία ως επιστήμη έχει ως σκοπό την δημιουργία σωματιδίων ύλης με πολύ μικρό μέγεθος. Στη περίπτωση των ενεργειακών χρωμάτων τοποθετούνται στο χρώμα, κεραμικά/υαλικά σωματίδια πολύ μικρής διαμέτρου. Το εσωτερικό των σωματιδίων αυτών περιέχει αέρα, και με αυτό το τρόπο αυξάνεται κατά πολύ η αντανακλαστικότητα της βαμμένης επιφάνειας.

Πιο συγκεκριμένα, το κενό αέρος στο εσωτερικό των σωματιδίων δημιουργεί θερμομόνωση υψηλής αποδοτικότητας αντίστοιχη με αυτή που παρέχουν για παράδειγμα τα διπλά τζάμια! Διατίθενται στην αγορά σήμερα τόσο πλαστικά όσο και ακρυλικά χρώματα με νανοτεχνολογία, αλλά και ειδικά προσμικτικά τα οποία μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε βαφή ενεργειακή. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.

Ανακλαστικό φιλμ

Η δεύτερη κατηγορία ενεργειακών χρωμάτων είναι αυτά που δημιουργούν ένα ανακλαστικό φιλμ. Συνήθως αποτελούνται από κάποια συνθετική ρητίνη ή σιλικόνη ή σιλοξόνη. Αυτού του είδους τα χρώματα είναι τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού χώρου, ενώ υπάρχουν τόσο σε πλαστικά όσο και σε ακρυλικά χρώματα. Σε αυτή τη περίπτωση με την εφαρμογή του χρώματος σχηματίζεται μια θερμομονωτική μεμβράνη, η οποία συνδυάζει την ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας με την αφύγρανση του χώρου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μειωμένα ποσοστά υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους και κατά συνέπεια καλύτερη απόδοση της θερμομόνωσης και ενισχυμένη προστασία από μύκητες. Μερικά είδη μπορεί να περιέχουν και μικροσωματίδια, παρόμοια με αυτά που συναντάμε στα χρώματα νανοτεχνολογίας, τα οποία αυξάνουν κατά πολύ την απόδοση του χρώματος.

Τι κόστος θα έχω αν επιλέξω θερμομονωτικά-ενεργειακά χρώματα

Τα θερμομονωτικά ή ενεργειακά χρώματα δεν κοστίζουν αρκετά περισσότερο από τα κανονικά χρώματα και κρατάνε περισσότερο καιρό. Το επιπλέον κόστος δεν είναι αποτρεπτικό για την εφαρμογή τους, σε σχέση με τις συμβατικές, αν υπολογίσουμε κιόλας τα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα που τα συνοδεύουν. Το κόστος τους είναι  20-40% πιο υψηλό από τα συμβατικά και κυμαίνεται από 2-5 ευρώ/τ.μ., ενώ τα αντίστοιχα συμβατικά κοστολογούνται στα 1-3 ευρώ/τ.μ.

Πως προστατεύουν το σπίτι από την υγρασία

Προστατεύουν από την υγρασία γιατί σχηματίζουν μια ανθεκτική μεμβράνη. Διατηρούν τις ιδιότητες τους από -20 βαθμούς Κελσίου έως 80 βαθμούς. Εφαρμόζονται σε κάθε είδους νέα ή παλαιά επιφάνεια. Δημιουργούν μία αδιάβροχη και ελαστική μεμβράνη, εξαιρετικά ανθεκτική στις εξωτερικές συνθήκες. Καλύπτουν λοιπόν, τέλεια τις μικρορωγμέςστις επιφάνειες των εξωτερικών τοίχων προσφέροντας έτσι εξαιρετική στεγάνωση από την υγρασία.

Συμπερασματικά, τα θερμομονωτικά ενεργειακά χρώματα είναι μία εξαιρετική, έξυπνη και οικονομική επιλογή που θα ενισχύσει τη θερμομόνωση του σπιτιού. Τα χρώματα αυτά διατίθενται κυρίως σε ανοιχτόχρωμες/ψυχρές αποχρώσεις.

Εσύ τι σκέφτεσαι για την επόμενη φορά που θα βάψεις το σπίτι σου; Θα επιλέξεις θερμομονωτικά-ενεργειακά χρώματα που θα ενισχύσουν τη θερμομόνωση του σπιτιού σου και θα το προστατέψουν από το κρύο και την υγρασία το χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι θα το κάνουν πιο δροσερό;