Ενεργειακές κοινότητες: Συνεταιρισμοί για δωρεάν ρεύμα

Ένα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ενεργειακής κοινότητας Ηπείρου βρίσκεται στη θέση Μπάφρα.

Ένα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ενεργειακής κοινότητας Ηπείρου βρίσκεται στη θέση Μπάφρα.

Βιομάζα για καύσιμο: Η ενεργειακή κοινότητα Καρδίτσας μαζεύει τα δασικά υπολείμματα (π.χ. κλαριά από κλαδέματα, πριονίδια κ.ά), τα επεξεργάζεται και φτιάχνει βιοκαύσιμο (pellet). Όταν τα αναμειγνύει μ

Βιομάζα για καύσιμο: Η ενεργειακή κοινότητα Καρδίτσας μαζεύει τα δασικά υπολείμματα (π.χ. κλαριά από κλαδέματα, πριονίδια κ.ά), τα επεξεργάζεται και φτιάχνει βιοκαύσιμο (pellet). Όταν τα αναμειγνύει με υπολείμματα καφέ, έχουμε μια πιο ισχυρή θερμαντική ύλη, το coffee pellet.

  • Ενεργειακές κοινότητες: Συνεταιρισμοί για δωρεάν ρεύμα
  • Ένα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ενεργειακής κοινότητας Ηπείρου βρίσκεται στη θέση Μπάφρα.
  • Βιομάζα για καύσιμο: Η ενεργειακή κοινότητα Καρδίτσας μαζεύει τα δασικά υπολείμματα (π.χ. κλαριά από κλαδέματα, πριονίδια κ.ά), τα επεξεργάζεται και φτιάχνει βιοκαύσιμο (pellet). Όταν τα αναμειγνύει μ

Ενεργειακές κοινότητες: Συνεταιρισμοί για δωρεάν ρεύμα

6884 επισκέψεις στο άρθρο (01/08/2023)

Τα μέλη τους απολαμβάνουν δωρεάν ρεύμα: Είναι νοικοκυριά, εταιρείες και οργανισμοί που γράφονται σε ενεργειακές κοινότητες με σκοπό να απαλλαγούν από υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος. Μάθε πώς λειτουργεί η αλληλέγγυα οικονομία και πώς μπορείς να γίνεις μέλος.

Σχολιάστε

Ενεργειακή δημοκρατία και ενεργειακή φτώχεια είναι όροι που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια. Με την άνοδο των τιμών στα καύσιμα θέρμανσης και στο ρεύμα, δημιουργήθηκαν ταξικές ανισότητες ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να επενδύσουν σε αναβαθμισμένα συστήματα θέρμανσης (π.χ. αντλία θερμότητας) και παροχής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά) και σε εκείνους που ελλείψει κεφαλαίου κάνουν οικονομίες για να τα βγάλουν πέρα. Επιπλέον, δεν έχουν όλοι χωροταξικά τη δυνατότητα να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό εκεί που μένουν. Έτσι, οι ενεργειακές κοινότητες δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν και τα δύο: ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση στην ενέργεια σε νοικοκυριά και εταιρείες μέσω του εικονικού συμψηφισμού, δηλαδή τη δυνατότητα να παράγεις ρεύμα, αλλά όχι εκεί όπου το καταναλώνεις. Τα μέλη τους αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και κάποιες ενεργειακές κοινότητες δέχονται εγγραφές και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Ωστόσο τα προβλήματα που είναι η έλλειψη χρηματοδότησης για τη δημιουργία τους (κάνουν αυτοχρηματοδότηση) και η δυσκολία ανεύρεσης κατάλληλου χώρου που να μπορεί να πάρει θετική γνωμοδότηση σε ένα υπερφορτωμένο δίκτυο, ακόμη παραμένουν άλυτα.  

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Σύσταση ενεργειακής κοινότητας και εικονικός συμψηφισμός

Πώς γίνεται όμως ο εικονικός συμψηφισμός και πώς φτιάχνει κάποιος μια ενεργειακή κοινότητα; Στον εικονικό συμψηφισμό τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας επιλέγουν ένα οικόπεδο, κάνουν αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για παραγωγή ρεύματος μέσω εικονικού συμψηφισμού και ό,τι ενέργεια παράγουν τα φωτοβολταϊκά, αφαιρείται από τους λογαριασμούς τους. Γίνεται συμψηφισμός της ενέργειας που καταναλώνουν οι ίδιοι στο κτίριο όπου μένουν και εκείνης που πραγάγει το φωτοβολταϊκό-σύμφωνα με το μερίδιο που έχουν αγοράσει-που βρίσκεται σε άλλη περιοχή.

Ο νόμος 4513/2018 ορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη νομική σύσταση μιας ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα. Η διαδικασία:
1.Βρίσκεις τα ιδρυτικά μέλη που πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
2.Ετοιμάζεις το νομικό καταστατικό, έχοντας ορίσει τους σκοπούς, τις δραστηριότητές σου κτλ. 
3.Υποβάλλεις όλα τα έγγραφα στο ΓΕΜΗ και εντός τριών μηνών από τότε που θα πάρεις απάντηση, κάνεις εκλογές για μέλη Διοικητικού Συμβουλίου. 
4.Ακολουθούν η δήλωση έδρας και η έκδοση ΑΦΜ, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και η προσέλκυση νέων μελών. 

Ωστόσο, από τις άνω των 1400 ενεργειακές κοινότητες που υπάρχουν στη χώρα μας, λίγες είναι οι λειτουργικές, οι οποίες έχουν προχωρήσει στην πράξη στην ανεύρεση χώρου για ιδιοκατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ. 
Μιλήσαμε με εκπροσώπους κάποιων επιτυχημένων μοντέλων ενεργειακών κοινοτήτων που μας εξηγούν τη διαδικασία στο 4green.gr

Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα Κρήτης: Δωρεάν ρεύμα για 275 μέλη

Η πιο πολυπληθής ενεργειακή κοινότητα, με τα μέλη της να πλησιάζουν τα 700, ιδρύθηκε το 2019. Διαθέτει ήδη δύο ενεργειακά πάρκα με φωτοβολταϊκά συστήματα (405 KW και 1000 KW) που καλύπτουν τις ανάγκες 275 μελών και είναι σε αναμονή για τα επόμενα τρία. H εγγραφή κοστίζει 100 ευρώ εφάπαξ, αλλά με μια ανάλυση της κατανάλωσης στο λογαριασμό σου, η κοινότητα θα σου προτείνει το μερίδιο που μπορείς να κάνεις δικό σου, ώστε να έχεις μηδενικό λογαριασμό (π.χ. οι 3 κιλοβατώρες κοστίζουν 3.300 εφάπαξ για 25 χρόνια).  
Το 2022 η ενεργειακή κοινότητα βραβεύτηκε για τις δράσεις της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επισημαίνει ο κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Μινώα ενεργειακής κοινότητας, γεωπόνος και πρώην δήμαρχος Αρκαλοχωρίου Κρήτης, σημασία σε μια ενεργειακή κοινότητα έχει να διατηρείται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας και να υπάρχει η συμμετοχή των πολιτών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια. Η κοινότητα έχει εντάξει στα μέλη της και ευάλωτες ομάδες, σεισμόπληκτους της περιοχής Αρκαλοχώρι και τοπικά καφενεία σε χωριά που κινδυνεύουν να κλείσουν. Για τα επόμενα πάρκα έχουν αποφασίσει το 2% των εσόδων να δίνεται σε ευάλωτες ομάδες.

Δες το βίντεο και μάθε περισσότερα:

Κοινέργεια Ενεργειακή κοινότητα Ηπείρου: Δωρεάν ρεύμα για 47 μέλη

Η Κοινέργεια ιδρύθηκε το 2021, έχει 47 μέλη-τα 43 είναι νοικοκυριά και τα 4 επιχειρήσεις- και ήδη διαθέτει δύο φωτοβολταϊκά πάρκα. Τα μέλη αναμένουν σε λίγο καιρό να βγουν οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος που θα είναι μηδενικοί ως προς την κατανάλωση. Όπως εξηγεί ένας εκ των ιδρυτών, ο μηχανικός Δημήτρης Κιτσικόπουλος, η διαδικασία σύστασης μιας τέτοιας νομικής οντότητας δεν ήταν δύσκολη και διήρκησε περίπου 40 μέρες επειδή έπρεπε να εξηγήσουν στο τοπικό επιμελητήριο περί τίνος πρόκειται. Αυτό που ήταν δύσκολο ήταν η υλοποίηση του εγχειρήματος. «Έπρεπε να βρούμε μέλη και 160.000 ευρώ για δύο έργα 100 KW το καθένα. Βρήκαμε δύσκολα οικόπεδο, γιατί έπρεπε να είναι σε σωστό σημείο, με σωστό προσανατολισμό, να μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο, να έχει πιθανότητες να πάρει θετική γνωμοδότηση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η υλοποίηση μας πήρε εφτά μήνες και το κόστος σύνδεσης ήταν 10.000 ευρώ. Τα χρήματα τα συγκεντρώσαμε από τα μέλη που πλήρωσαν 800 ευρώ το KW, οπότε για 3 KW που είναι η απαιτούμενη ισχύς για να καλύψει μια μέση κατανάλωση 4500 κιλοβατώρες, τα νοικοκυριά έδωσαν περίπου 2.500 ευρώ και οι εταιρείες παραπάνω. Η ενέργεια που παράγουν θα αφαιρεθεί από την κατανάλωσή τους στους λογαριασμούς που θα λαμβάνουν από εδώ και πέρα».  Τα οικόπεδα βρίσκονται στο νομό Ιωαννίνων και είναι ασφαλισμένα. Για να μπουν και άλλα μέλη στην κοινότητα θα πρέπει να γίνει και άλλο έργο, καθώς τα δύο οικόπεδα αφορούν την ιδιοκατανάλωση. 

Ενεργειακή κοινότητα Καρδίτσας: Με coffee pellet θερμαίνει ένα νηπιαγωγείο

Η κοινότητα ξεκίνησε τη δράση της το 2010, οκτώ χρόνια προτού γίνει ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες. Αριθμεί τα 400 μέλη και η κύρια δραστηριότητά της από τότε έως σήμερα είναι η επεξεργασία δασικών υπολειμμάτων και η δημιουργία βιομάζας. Με αυτήν θερμαίνονται μέλη που έχουν λέβητες πέλετ και αγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή τα βιοκαύσιμα. Επίσης, τα μέλη επωφελούνται καθώς αναλαμβάνουν εργασίες για την κοινότητα έναντι αμοιβής, π.χ. πληρώνονται για την προμήθεια δασικών υπολειμμάτων κτλ. Μέλη είναι κυρίως φυσικά πρόσωπα, ενώ έχουν μπει και οι έξι δήμοι της Καρδίτσας, η συνεταιριστική τράπεζα, το εμπορικό επιμελητήριο Καρδίτσας κτλ.
Όπως εξηγεί ο κ. Βασίλης Φιλίππου, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος (PhD), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας, οι δράσεις τους έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα, π.χ. το 2023 με το coffee pellet που δημιούργησαν και το οποίο έχει μεγαλύτερη θερμαντική ικανότητα από το απλό pellet (το coffee pellet προκύπτει από επεξεργασία δασικών υπολειμμάτων με υπολείμματα καφέ που δίνουν τα καταστήματα της περιοχής), κατάφερε να δώσει φθηνό καύσιμο σε τοπικό νηπιαγωγείο. Έτσι, ο δήμος εξοικονόμησε χρήματα, αφού αντί για πετρέλαιο, ένα κτίριο είχε φθηνή και πράσινη θέρμανση.Η ενεργειακή κοινότητα Καρδίτσας έχει κάνει αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για θετική γνωμοδότηση της ένταξης ενός οικοπέδου με Φ/Β που θα καλύψουν ανάγκες 200 νοικοκυριών. Είναι σε αναμονή αποφόρτισης του δικτύου.

Ανάλογα με τη δυναμική του φωτοβολταϊκού πάρκου και τον αριθμό των μελών, τα μέλη έχουν εξολοκλήρου ή μερικώς δωρεάν ρεύμα. Τι λες, εσύ σκέφτεσαι να γραφτείς σε κάποια ενεργειακή κοινότητα, αφού δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται στην περιοχή σου;

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr
Σχολιάστε