Τζάκι, σόμπα πέλλετ ή κλιματιστικό; Στο 4green.gr ετοιμάσαμε μία περίληψη και για τους τρεις τρόπους οικονομικής θέρμανσης για το φετινό δύσκολο χειμώνα. Ποιος κερδίζει;

Τζάκι, σόμπα πέλλετ ή κλιματιστικό; Στο 4green.gr ετοιμάσαμε μία περίληψη και για τους τρεις τρόπους οικονομικής θέρμανσης για το φετινό δύσκολο χειμώνα. Ποιος κερδίζει;

Crash test: Τζάκι, πέλλετ ή κλιματιστικό;

5.819 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Ενεργειακό τζάκι για εξοικονόμηση καύσιμης ύλης minimum 50%. Σόμπα πέλλετ για απόδοση πάνω από 90%. Κλιματιστικό inverter, ο νέος «παίκτης» για οικονομική θέρμανση. Ποιος κερδίζει;

Ο φετινός χειμώνας είναι πολύ δύσκολος, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν πολλές ερωτήσεις από φίλες, φίλους αναγνώστες για τρόπους που θα τους εξασφαλίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων για τη θέρμανσή τους.

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία συστημάτων θέρμανσης. Στο 4green.gr δεχθήκαμε πολλές ερωτήσεις για τα ενεργειακά τζάκια, τις σόμπες πέλλετ και τα κλιματιστικά. Έχουμε γράψει και για τους τρεις αυτούς τρόπους θέρμανσης, αλλά πάμε να δούμε μαζί κάποια χαρακτηριστικά τους συνοπτικά, ώστε να γίνει η επιιλογή σας πιο εύκολη. Μην ξεχνάτε ότι τα πάντα βρίσκονται στη διάθεσή σας και η απόφαση που θα λάβετε εξαρτάται από το χώρο που θέλετε να θερμάνετε και βέβαια το budget που έχετε σκοπό να διαθέσετε.

Kαλή η οικονομία μα να…. έχω και ζέστη. Μην «καίω» & «τουρτουρίζω» στο σπίτι

- Ενεργειακό τζάκι, min 50% εξοικονόμηση καύσιμης ύλης
- Σόμπα πέλλετ, απόδοση πάνω από 90%
- Κλιματιστικό inverter νέας γενιάς, για ζέστη & το χειμώνα
- A/C από 300 ευρώ (για 9500 BTU)

Ενεργειακό τζάκι για εξοικονόμηση καύσιμης ύλης minimum 50%!

Το ενεργειακό τζάκι επιτυγχάνει καλύτερη εκμετάλλευση της θερμότητας που εκλύεται από την καύση, την οποία αποδίδει στο χώρο εγκατάστασής τους ως θερμό αέρα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Πιο συγκεκριμένα, τα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια είναι αυτά που αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση για θέρμανση χώρων, αφού έχουν μεγάλη απόδοση, η οποία φτάνει -και κάποιες φορές ίσως ξεπερνάει- το 60%. Τα ενεργειακά τζάκια «παγιδεύουν» τη θερμότητα στο εσωτερικό τους και ζεσταίνουν τον αέρα ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρεται στο χώρο με ελεύθερη φυσική ροή ή με βεβιασμένη μέσω ηλεκτρικού ανεμιστήρα, αυξάνοντας τη ταχύτητα διάχυσης της θερμότητας στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τα ενεργειακά τζάκια εξοικονομούν σημαντικό ποσοστό καύσιμης ύλης, που ανεβάζει την απόδοση του συστήματος σε σχέση με ένα παραδοσιακό τζάκι τουλάχιστον κατά 50%!

Μετατροπή παραδοσιακού σε ενεργειακό τζάκι!

Για να μετατραπεί ένα παραδοσιακό τζάκι σε ενεργειακό απαιτείται η τοποθέτηση των λεγόμενων «κασετών», το έτοιμο περίβλημα, το οποίο σε συνδυασμό με τις άλλες παρεμβάσεις, καθιστά το παλιό τζάκι σύγχρονο και αποδοτικό. Στη περίπτωση του πέλλετ, τροφοδοσία, ανάφλεξη και ώρες λειτουργίας του τζακιού ρυθμίζονται ηλεκτρονικά, ενώ η αυτονομία εξαρτάται από το μέγεθος της αποθήκης του καυσίμου. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια «αγκάθι» είναι το αυξημένο κόστος απόκτησης και εγκατάστασης που πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο τεχνίτη.

Σόμπες πέλλετ για απόδοση πάνω από 90%!

Οι σόμπες πέλλετ είναι σίγουρα πιο ακριβές, αλλά η εξοικονόμηση που προκύπτει από την πολύ υψηλή τους απόδοση (σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά το 90%) τις περισσότερες φορές ισοσκελίζει το κόστος κτήσης (περισσότερα εδώ).

Όλες οι σόμπες αυτού του τύπου διαθέτουν ενσωματωμένο ανεμιστήρα και θερμοστάτη με τον οποίο διευκολύνεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας του χώρου, ενώ προσφέρουν και άλλες «έξυπνες» λύσεις, όπως ο τηλεχειρισμός τους και μέσω διαδικτύου ή κινητού. Επιπλέον, διαθέτουν και διακοσμήσεις σύγχρονου design, ενισχύοντας την αισθητική του χώρου.

Τέλος, διαθέτουν δεξαμενές αποθήκευσης του καυσίμου, ώστε να γίνεται ομαλά η τροφοδοσία τους, ελέγχοντας παράλληλα και την ποσότητα που χρησιμοποιείτε.

Κλιματιστικό inverter για οικονομική θέρμανση!

Ένα κλιματιστικό inverter νέας γενιάς, υψηλής ενεργειακής κλάσης θεωρείται ως μια από τις πιο οικονομικές λύσεις για θέρμανση (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Οι τρέχουσες οικονομικές, αλλά και περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν καθιερώσει ως μια δόκιμη λύση για τη θέρμανση τα κλιματιστικά, τα οποία πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την ψύξη το καλοκαίρι. Πλέον, μπορούν να προσφέρουν μία πιο οικονομική επιλογή και για τη θέρμανση, έχοντας το πλεονέκτημα πως στα περισσότερα σπίτια υπάρχει ήδη κάποιο κλιματιστικό inverter εγκατεστημένο, γεγονός που περιορίζει το συνολικό κόστος.

Επιπροσθέτως, τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α+ και άνω) παρέχουν και αρκετά μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε μια κατοικία. Το κόστος ενός συμβατικού inverter απόδοσης θέρμανσης 9500 BTU/h ξεκινά από τα 300 ευρώ. Πρέπει όμως να δοθεί προσοχή στους δείκτες SEER (εποχικός βαθμός απόδοσης στην ψύξη) και SCOP (εποχικός βαθμός απόδοσης στη θέρμανση) για τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση της συσκευής ανάλογα με την επιθυμητή λειτουργία.

Όπως και οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές, συντελούν στη διατήρηση του κόστους θέρμανσης σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά αν συνδυαστούν και με το νυχτερινό τιμολόγιο. Στα μειονεκτήματά τους η χαμηλή απόδοση στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και η γρήγορη απώλεια της θερμότητας μετά την παύση της λειτουργίας τους. Δείτε τις προδιαγραφές λειτουργίας που δίνονται για minimum θερμοκρασίες και ζητήστε τη συμβουλή ενός τεχνικού για την ορθότερη επιλογή.

Extra info – tips για ατυχήματα ή δυσλειτουργίες!

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε, προκειμένου να αποφύγετε κάποιο ατύχημα ή δυσλειτουργία του συστήματος θέρμανσης που χρησιμοποιείτε!
  • Να τηρείτε τις συγκεκριμένες ελάχιστες αποστάσεις ή διάκενο (>1 μέτρο) από όλα τα εύφλεκτα υλικά που υπάρχουν γύρω από τις συσκευές καύσης (σόμπες, τζάκια)
  • Μην τοποθετείτε τη σόμπα πάνω σε χαλί ή κοντά σε έπιπλα και κουρτίνες
  • Μην ανάβετε το σύστημα εξαερισμού ταυτόχρονα με τη χρήση της συσκευής καύσης στον ίδιο χώρο.
  • Μην σβήνετε τη φωτιά με νερό, ειδικά στις μαντεμένιες συσκευές όπου το σβήσιμο με νερό μπορεί να ραγίσει ή να σπάσει το μαντέμι.
  • Εγκαταστήστε ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα στο χώρο όπου βρίσκεται η συσκευή καύσης
  • Επιλέξτε το χώρο εγκατάστασης ανάλογα με την ασφαλή χρήση της συσκευής, τη θέση της καμινάδας και την παροχή αέρα καύσης.
  • Προσέξτε στην τοποθέτηση των σωλήνων εξαγωγής καυσαερίων (μπουριά), ώστε να μην έρχονται σε επαφή με ξύλινες ή άλλες εύφλεκτες επιφάνειες.
  • Απομακρύνετε τα εύφλεκτα υλικά που υπάρχουν σε ακτίνα 40 εκατοστών από τη καμινάδα. Απαγορεύεται να διέρχονται καλώδια στους τοίχους ή στην οροφή σε απόσταση <60 εκατοστών από όπου έχει εγκατασταθεί η συσκευή.
  • Βεβαιωθείτε ότι κάθε καμινάδα είναι συνδεδεμένη με μία μόνο συσκευή καύσης.

Όπως είπαμε και στην αρχή, στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία συστημάτων θέρμανσης. Συνοπτικά, παρουσιάσαμε τρεις λύσεις για οικονομικό τρόπο θέρμανσης για τον φετινό δύσκολο χειμώνα. Μην ξεχνάτε ότι τα πάντα βρίσκονται στη διάθεσή σας και η απόφαση που θα λάβετε εξαρτάται από το χώρο που θέλετε να θερμάνετε και βέβαια το budget που έχετε σκοπό να διαθέσετε.

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »