Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κλιματιστικό σου και να έχεις οικονομική θέρμανση φέτος το χειμώνα. Ακολούθησε κάποια tips και θα πετύχεις το στόχο σου εύκολα.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κλιματιστικό σου και να έχεις οικονομική θέρμανση φέτος το χειμώνα. Ακολούθησε κάποια tips και θα πετύχεις το στόχο σου εύκολα.

Το κλιματιστικό κάνει δουλειά και το χειμώνα!

34.859 επισκέψεις στο άρθρο

Υψηλής ενεργειακής κλάσης inverter Α+++ κλιματιστικά για οικονομική θέρμανση. Σωστό μέγεθος ισχύος (BTU), με ένα 12αρι, καλύπτεις άνετα 25 τετραγωνικά. Μην το ρυθμίζεις πάνω από τους 21-23 βαθμούς. Μην ξεχνάς τη συντήρηση, μειώνεις κατανάλωση, ελαχιστοποιείς βλάβες.

INVENTOR
ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (TENORA ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ)

Εδώ και αρκετά χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών στην Ελλάδα εμπιστεύεται και για τη θέρμανση του σπιτιού ένα κλιματιστικό νέας γενιάς, δίνοντας προτεραιότητα στο πολύ σημαντικά κριτήρια της εξοικονόμησης. Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, λόγω της ενεργειακής κρίσης, πολλές πολυκατοικίες –και όχι μόνο- δεν θα προμηθευτούν φέτος πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους. 

Kοινοποίησέ το »

Υπάρχει λύση όσο το δυνατό πιο οικονομικής θέρμανσης; Το κλιματιστικό μπορεί να μας τη δώσει, αν προσέξουμε κάποια πράγματα.

Μπορεί το κλιματιστικό να με ζεστάνει φέτος το χειμώνα οικονομικά;
  • Υψηλής ενεργειακής κλάσης inverter Α+++ για οικονομική θέρμανση
  • Σωστό μέγεθος ισχύος (BTU), με ένα 12αρι καλύπτεις άνετα 25 τετραγωνικά
  • Μην το ρυθμίζεις πάνω από τους 21-23 βαθμούς
  • Μην ξεχνάς τη συντήρηση, μειώνεις κατανάλωση, ελαχιστοποιείς βλάβες
Το στερεότυπο κλιματιστικό σημαίνει μόνο ψύξη, ανήκει στο παρελθόν!

Στην Ελλάδα, έχει πλέον ξεπεραστεί το στερεότυπο που συνοψίζεται στη φράση «κλιματιστικό σημαίνει καλοκαίρι, δηλαδή ψύξη» και όλο και περισσότεροι, λόγω και των συνθηκών που επικρατούν, εμπιστεύονται το κλιματιστικό και για τη θέρμανση.

Η inverter τεχνολογία κάνει οικονομικό το κλιματιστικό σου & στη θέρμανση!

Η τεχνολογία inverter νέας γενιάς έχει βοηθήσει πάρα πολύ στον τομέα της μεγάλης απόδοσης των κλιματιστικών, μα και στην οικονομική λειτουργία τους. Χωρίς να μπλέκουμε με τεχνικούς όρους που πολλές φορές μπερδεύουν τα πράγματα, θα πούμε με απλά λόγια το τι κάνει ένα inverter κλιματιστικό, δηλαδή το «ζουμί». 

Ένα inverter κλιματιστικό τελευταίας τεχνολογίας εγγυάται μεγάλη απόδοση και το χειμώνα με οικονομική κατανάλωση -σε σχέση με ένα παλιό κλασικό κλιματιστικό- μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λιγότερες βλάβες (λιγότερα έξοδα συντήρησης) & αθόρυβη λειτουργία. Πέρα από όλα αυτά όμως που είναι τα πιο σημαντικά, τα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας είναι και υψηλής αισθητικής, δηλαδή ομορφαίνουν το σπίτι. Έχουν όλο το πακέτο. 

Ο ρόλος των «BTUs»

Το BTU είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ώστε να γνωρίζεις τι κλιματιστικό θα πάρεις, ανάλογα με το χώρο (τετραγωνικά) που θέλεις να καλύψεις.

Τον όρο BTU (British Thermal Unit) τον ακούς συχνά στα κλιματιστικά και έχει να κάνει με την ισχύ του μηχανήματος. Με απλά λόγια, ποσότητα θερμότητας (ενέργειας) ανά ώρα, που είτε μπορεί να απορροφήσει το κλιματιστικό μας σε λειτουργία ψύξης, είτε να εκλύσει σε λειτουργία θέρμανσης.

Με ακόμα πιο απλά λόγια, με ένα «δωδεκάρι» (12.000 BTUs), μπορούμε άνετα να καλύψουμε χώρο ως 25 τ.μ. Αυτό το ξεκαθαρίζουμε γιατί πολλοί κάνουν το συχνό λάθος της αγνόησης των τετραγωνικών.

Ναι, μπορείς, αν θέλεις, να χρησιμοποιήσεις ένα μικρότερο κλιματιστικό για μεγαλύτερο χώρο, αλλά θα διαπιστώσεις πολύ σύντομα ό,τι θα έχεις μεγάλη κατανάλωση, δηλαδή μεγαλύτερο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, περισσότερες φθορές, δηλαδή πολλά έξοδα συντήρησης και βέβαια όχι το επιθυμητό επίπεδο θέρμανσης. Αυτό συμβαίνει, γιατί πολύ απλά το μικρότερο κλιματιστικό θα «ζορίζεται», δουλεύοντας στο φουλ.

Ρύθμισε σωστά τη θερμοκρασία του για να μην «καίει»!

Το χειμώνα πρέπει να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία στους 21-23 (το πολύ) βαθμούς. Έτσι εξασφαλίζεται η οικονομικότερη λειτουργία του κλιματιστικού και δεν ξηραίνεται η ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Για παράδειγμα, αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί και κάνουμε το παλιό λάθος να ρυθμίσουμε το κλιματιστικό στους 30 βαθμούς, τότε θα έχουμε σημαντική επιβάρυνση και στο λογαριασμό ρεύματος, αλλά και στο χρόνο ανταπόκρισης του κλιματιστικού. Πέρα όμως από το οικονομικό, δεν υπάρχει και λόγος να φτάσει η θερμοκρασία στους 30 βαθμούς και για λόγους δυσφορίας από την αποπνικτική ζέστη, αλλά και γιατί θα γίνει πολύ ξηρός ο αέρας στο σπίτι.

Μην ξεχνάς την τακτική συντήρηση και το καθαρισμό!

Στα πλαίσια όσων είπαμε πιο πάνω, δηλαδή να χρησιμοποιείς σωστά το κλιματιστικό σου, ώστε να είναι μία πολύ οικονομική λύση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συντήρηση, ώστε να καταναλώνει ακόμα λιγότερη ενέργεια, αλλά και να μη βγάζει βλάβες.

Συμπέρασμα

Το κλιματιστικό σου μπορεί να δώσει λύση θέρμανσης το φετινό χειμώνα και να το κάνει οικονομικά (όσο το δυνατό περισσότερο), αλλά πρέπει να δώσεις έμφαση σε όλες τις προϋποθέσεις που περιγράψαμε πιο πάνω.

Δεν είναι όλα τα κλιματιστικά ίδια και δεν χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιοχές στη βόρεια Ελλάδα μπορεί το κλιματιστικό να κάνει μια χαρά τη δουλειά του το καλοκαίρι. Το χειμώνα όμως όταν επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ίσως δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, ειδικά αν δεν χρησιμοποιείται σωστά.

Kοινοποίησέ το »

ΟΛΕΦΙΝΗ Α.Ε.Β.Ε.
ECOFER - ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ