Τα ενεργειακά τζάμια είναι μια πολύ άμεση, απλή και αποδοτική από την πρώτη ημέρα παρέµβαση που µπορεί να γίνει σε ένα κτίριο.

Τα ενεργειακά τζάμια είναι μια πολύ άμεση, απλή και αποδοτική από την πρώτη ημέρα παρέµβαση που µπορεί να γίνει σε ένα κτίριο.

Αλήθεια & παραμύθια για τα ενεργειακά τζάμια!

2.651 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Περισσότερη άνεση, φως, εξοικονόμηση ενέργειας και περιβαλλοντική προστασία, 365 μέρες τον χρόνο!

Οι υαλοπίνακες, τα γνωστά σε όλες και όλους, τζάμια, αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


«Energy efficient glass» ή αλλιώς «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» 

Ο όρος «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως ελεύθερη  μετάφραση του όρου «Energy efficient glass» για να προσδιορίσει την κατηγορία εκείνη των υαλοπινάκων, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά τα οποία δυσχεραίνουν την μεταφορά της θερμότητας από την μία πλευρά στην άλλη, συντελώντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας.
 
Αλήθειες και μύθοι για τα ενεργειακά τζάμια!

Έχουμε γράψει για το τεράστιο όφελος που έχουμε από την τοποθέτηση ενεργειακού τζαμιού στο χώρο μας (διάβασε περισσότερα εδώ). Όπως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν φήμες ή δοξασίες. Τα ενεργειακά τζάμια δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εξαίρεση. Πάμε να δούμε μαζί τις μεγαλύτερες αλήθειες, αλλά και τους μύθους, σχετικά με τους ενεργειακούς υαλοπίνακες.
 
Αλήθειες
 • Η αντικατάσταση των υαλοπινάκων με ενεργειακούς είναι η αμεσότερηαπλούστερη και πιο αποδοτική παρέμβαση που μπορεί να γίνει σε ένα υφιστάμενο κτίριο προκειμένου να αναβαθμιστεί ενεργειακά. Έχει μικρό κόστος, για το οποίο κάνεις απόσβεση σε 2-3 χρόνια.
   
 • Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα ενεργειακά διπλά τζάμια μειώνουν ετησίως την κατανάλωση έως και 7.400 kWh για τη θέρμανση και ψύξη ενός τυπικού διαμερίσματος με εμβαδόν 100 τ.μ. Αυτό υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε δαπάνη περίπου 750 ευρώ ετησίως.
   
 • Δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος ενεργειακούς υαλοπίνακα, αλλά μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κτιρίου (π.χ. ηλιακό προσανατολισμό, οριζόντια ή κάθετη υάλωση, ποσοστό φωτός που επιθυμείς στο εσωτερικό του κτιρίου, κ.α.).
   
 • Η σήμανση CE είναι απαραίτητη γιατί εξασφαλίζει τη συμμόρφωση του προϊόντος με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
   
 • Οι μονοί κατάλληλοι για την πώληση και εφαρμογή ενός τόσο εξελιγμένου τεχνολογικά προϊόντος είναι τα πιστοποιημένα μέλη της ΠΟΕΒΥ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Υαλοπινάκων).
   
 • Ακόµα και για τις προσόψεις καταστηµάτων η αντικατάσταση της κοινής υάλωσης (µονής ή διπλής) µε ενεργειακή, αποτελεί εξαιρετική λύση, καθώς µειώνει θεαµατικά τις δαπάνες ψύξης/θέρµανσης.
   
 • Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες είναι τεχνολογία αιχµής µε µικρό κόστος. Ικανοποιητική τιµή U Value είναι το 1,8 – 1,4 (W/m²K).
   
 • Η υάλωση αποτελεί το 93% περίπου του ανοίγµατος. Συνεπώς, έχει κυρίαρχο ρόλο στη µείωση των απωλειών.
   
 • Η διαφορά που προκύπτει στην εξοικονόµηση ενέργειας από έναν κοινό διπλό υαλοπίνακα µε έναν ενεργειακό ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ το 200%.
   
 • Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες δεν έχουν απολύτως κανένα όριο ζωής και δεν απαιτούν κάποια ειδική συντήρηση.
   
 • Για την παραγωγή  ενός τετραγωνικού μέτρου ενεργειακού υαλοπίνακα εκπέµπονται 25 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ενώ από τη χρήση του εξοικονοµούνται 91 κιλά ετησίως.
   
Μύθοι:
Υπάρχει ένας τύπος ενεργειακού υαλοπίνακα ή είναι όλοι περίπου ίδιοι;


Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει µεγάλη ποικιλία ενεργειακών γυαλιών ανάλογα µε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κτιρίου (π.χ. ηλιακό προσανατολισµό, οριζόντια ή κάθετη υάλωση, ποσοστό φωτός που περνά στο εσωτερικό του κτιρίου, κ.α.). Κάθε χρήση απαιτεί συγκεκριµένα τεχνικά χαρακτηριστικά για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσµατος.
 
Ένας κοινός διπλός υαλοπίνακας είναι ενεργειακός.
Εννοείται πως όχι.
Η χρήση του αερίου argon δεν είναι σηµαντική.


Η αλήθεια είναι ότι βελτιώνει το συντελεστή θερµοπερατότητας περίπου κατά 15% και χρησιµοποιείται συστηµατικά για δεύτερη δεκαετία σε Ευρώπη & Αµερική.
 
Το argon εξατµίζεται ή υγροποιείται ή «διογκώνει» την διπλή υάλωση.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει. Το argon παραµένει µέσα στη διπλή υάλωση για 28 χρόνια εφ όσον αυτή είναι σωστά σφραγισµένη και τοποθετηµένη.
 
∆εν υπάρχει κάποια έγγραφη πιστοποίηση για την επίδοση των ενεργειακών υαλοπινάκων.
Ο καταναλωτής διασφαλίζεται μόνο όταν απαιτεί γραπτή πιστοποίηση των επιδόσεων του προϊόντος που αγοράζει, για την έκδοση της οποίας είναι αρµόδιος µόνο ο κατασκευαστής του υαλοπίνακα. 
 
Η χρήση αλουµινίων µε θερµοδιακοπή από µόνη της, εξοικονοµεί ενέργεια και χρήµατα.


Στην πραγµατικότητα η θερµοδιακοπή αποδίδει µόνον όταν συνδυάζεται µε ενεργειακή υάλωση.
 
Ένα τόσο εξειδικευµένο προϊόν µπορεί να προδιαγραφεί και να πουληθεί από οποιονδήποτε.

Οι µόνοι κατάλληλοι για την πώληση και εφαρµογή ενός τόσο εξελιγµένου τεχνολογικά προϊόντος είναι τα πιστοποιηµένα µέλη της ΠΟΕΒΥ (Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εµπόρων Βιοτεχνών Υαλοπινάκων).

Συμπέρασμα

Τα ενεργειακά τζάμια είναι μία πολύ καλή επένδυση, η οποία αποδίδει άμεσα καρπούς και εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα. Οι μύθοι όμως γύρω από αυτά είναι πολλοί για πολλούς και διάφορους λόγους. Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τις αλήθειες από τους μύθους είναι πιο εύκολη η απόφασή σου για την επιλογή αυτών που ταιριάζουν στις δικές σου ανάγκες.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »