Κάθε θερμαντικό σώμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Είναι μία αποδοτική και οικονομική λύση, υπό μία προϋπόθεση. Να ξέρεις τις ανάγκες σου.

Κάθε θερμαντικό σώμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Είναι μία αποδοτική και οικονομική λύση, υπό μία προϋπόθεση. Να ξέρεις τις ανάγκες σου.

Τι «καίνε» τα θερμαντικά σώματα

164.558 επισκέψεις στο άρθρο (20/02/2024)
Σχολιάστε

- Αλουμινίου. Κρατά μία ζωή, έχει μεγάλη απόδοση & υψηλότερη τιμή αγοράς
- Κλασικές φέτες. Ταιριάζουν με όλα τα συστήματα θέρμανσης. Προσοχή, σκουριάζουν αν έχεις υγρασία
- Πάνελ. Έχεις υψηλή αισθητική & αντοχή. Αποσβένεις γρήγορα
- Fan Coil. Έχεις μεγάλη θερμική απόδοση. Μα και θόρυβο αν δεν είναι καλό
- Ενδοδαπέδια θέρμανση. Σύγχρονη λύση. Με υψηλό κόστος μα γρήγορη απόσβεση

Ο τρόπος θέρμανσης του χώρου από τα σώματα είναι η μεταφορά και η ακτινοβολία. Υπάρχουν σώματα τα οποία θερμαίνουν κυρίως με ακτινοβολία, τα οποία ονομάζονται «radiators» και σώματα που θερμαίνουν κυρίως με μεταφορά τα οποία ονομάζονται «convectors».

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »
Τα θερμαντικά σώματα διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποιότητα, την απόδοση και τη δυνατότητα σύνδεσής τους με τις διαφορετικές τεχνολογίες θέρμανσης. Αυτές είναι οι λέβητες-καυστήρες πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, οι λέβητες ξύλου/πέλλετ, οι ηλεκτρικοί λέβητες, οι αντλίες θερμότητας, τα υδραυλικά τζάκια και σόμπες.

Eίναι τα μέσα με τα οποία αποδίδεται στο χώρο η θερμότητα που πηγάζει από ένα μέσο καύσης. Ανάλογα με τις ιδιότητές τους, συνδυάζονται κατάλληλα με τα διάφορα μέσα καύσης για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής οικονομίας.

Θερμαντικά σώματα αλουμινίου για μια ζωή!

Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, καθώς η μεγάλη θερμική αγωγιμότητα του αλουμινίου προσφέρει μεγάλη απόδοση ακόμα και με θερμοκρασία νερού προσαγωγής στους 50°C. Η ιδιότητα αυτή τα καθιστά ιδανικά για χρήση σε συστήματα όπου το σύστημα καύσης θα ρυθμιστεί σε χαμηλή θερμοκρασία (π.χ. αντλίες θερμότητας).

Αντίστοιχα, μειώνοντας τη θερμοκρασία λειτουργίας του καυστήρα (από 80°C στους 50-65°C) εξοικονομείται σημαντική ενέργεια και ελαχιστοποιούνται οι απώλειες του λέβητα, κατά 1/4. 

Επιπροσθέτως, το αλουμίνιο έχει την ικανότητα να μην αλλοιώνεται από τις εξωτερικές συνθήκες ή το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να μην τρυπάει, καθιστώντας τα θερμαντικά σώματα αυτού του τύπου μία επιλογή που μπορεί να κρατήσει για πάντα. Όπως και τα κλασικά σώματα καλοριφέρ, συνδέονται με όλες τις τεχνολογίες θέρμανσης. Ίσως, αρνητικό σημείο να είναι η σχετικά υψηλότερη τιμή αγοράς.

Κλασικά σώματα με «φέτες» που πάνε με όλους τους τρόπους θέρμανσης!

Είναι τα σώματα που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια στην κεντρική θέρμανση με χρήση πετρελαίου. Θερμαίνουν  κατά 70-80% με μεταφορά και κατά 20% με ακτινοβολία. Επειδή διαθέτουν μεγάλη χωρητικότητα σε νερό αργούν ιδιαίτερα να ζεσταθούν, αλλά το ίδιο συμβαίνει και όταν κλείνεις τη θέρμανση, αργούν δηλαδή να κρυώσουν.

Ένα αρνητικό στοιχείο τους είναι ό,τι το σίδερο σκουριάζει εύκολα σε συνθήκες υγρασίας, καταστρέφοντας ουσιαστικά το σώμα του καλοριφέρ. Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ό,τι συνδυάζονται με όλες τις παραπάνω τεχνολογίες θέρμανσης.

Πάνελ που ζεσταίνουν και ομορφαίνουν!

Θα λέγαμε ότι τα πάνελ έχουν «εκτοπίσει» τα άλλα είδη θερμαντικών σωμάτων, λόγω των πολλών συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων. Έχουν ωραία και κομψή εμφάνιση, υπάρχει ποικιλία διαστάσεων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού, έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αντοχή στον χρόνο, ενώ το κόστος αγοράς τους κρίνεται αρκετά χαμηλό σε σχέση με τα προτερήματά τους. Και αυτά συνδέονται με όλους τους τρόπους θέρμανσης που αναφέραμε στην αρχή (διάβασε περισσότερα εδώ). 

Fan Coil χειμώνα – καλοκαίρι!

Βασικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα κλασικά θερμαντικά σώματα είναι η μεγάλη θερμική  τους απόδοση που οφείλεται στην εξαναγκασμένη κυκλοφορία του αέρα μέσα από το στοιχείο. Επιπλέον, λειτουργούν τόσο με ζεστό νερό για τη θέρμανση, όσο και με κρύο για την ψύξη του χώρου.

Το μόνο θέμα μπορεί να είναι ο θόρυβος (αν και ανεπαίσθητος, αν η ποιότητα του fan coil είναι καλή) που δημιουργεί ο αέρας, αλλά και η ανάγκη συντήρησής τους, με τον τακτικό καθαρισμό του φίλτρου των μονάδων. Θεωρούνται ιδανικά για σύνδεση με αντλία θερμότητας.

Ενδοδαπέδια θέρμανση – Το μαγικό χαλί που σε ζεσταίνει!

Ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης λειτουργεί με τους ίδιους «κανόνες» που χρησιμοποιεί οποιοδήποτε άλλο συμβατικό σύστημα. Απλώς, αποδέκτες του ζεστού νερού δεν είναι τα σώματα καλοριφέρ, αλλά οι σωληνώσεις στο δάπεδο. Το νερό προσαγωγής που χρειάζεται ένα τέτοιο σύστημα είναι σε αρκετά πιο χαμηλή θερμοκρασία, πράγμα που σημαίνει μεγάλη εξοικονόμηση (διάβασε περισσότερα εδώ).

Το μόνο αρνητικό της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι το σχετικά υψηλότερο αρχικό κόστος, το οποίο όμως εξισορροπείται από το μικρό χρόνο απόσβεσης, ιδίως σε περιπτώσεις μεγάλης κατανάλωσης. Ειδικά για ένα καινούργιο σπίτι, η εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης σε συνδυασμό με αντλία θερμότητας αποτελεί μια εξαιρετική, σύγχρονη λύση εξοικονόμησης.

Συμπέρασμα

Τα θερμαντικά σώματα έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και προσφέρουν αποδοτικές και οικονομικές λύσεις, οι οποίες θα σε ικανοποιήσουν απόλυτα, υπό μία προϋπόθεση. Να ξέρεις τις ανάγκες σου.

Με πιο απλά λόγια, δεν είναι όλες οι λύσεις ίδιες για όλους. Δεν είναι ίδιο το να μένεις στο βουνό με το να μένεις στον κάμπο ή τη θάλασσα. Δεν είναι το ίδιο να θέλεις να θερμάνεις χώρο 50 τετραγωνικών με το να θέλεις να θερμάνεις 100 τετραγωνικά.

Ακόμα και η διαρρύθμιση παίζει ρόλο (αν ο χώρος είναι ενιαίος ή με πολλά «χωρίσματα). Ο προϋπολογισμός που θέλεις να διαθέσεις εσύ μπορεί να είναι διαφορετικός από αυτόν που θέλει να διαθέσει κάποιος άλλος. Αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα. Υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες που επηρεάζουν την τελική απόφασή σου. Για αυτό, μην ξεχνάς, ότι χρειάζεται προσεκτική μελέτη.