Γλωσσάρι – Όροι !

    293.895 επισκέψεις στο άρθρο

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε σωστά πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

    Τι είναι το ημερήσιο τιμολόγιο και το νυχτερινό τιμολόγιο;

    Ο κάθε λογαριασμός που λαμβάνετε έχει και την ερμηνεία του. Το τιμολόγιο που θα πρέπει να πληρώσετε χωρίζεται σε δύο κομμάτια, στις ανταγωνιστικές και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις είναι διαφορετικές για κάθε πάροχο, αναφέρεται στο κόστος παραγωγής της ενέργειας και η τιμή δίνεται ανά κιλοβατώρα.
     Οι ρυθμιζόμενες από την άλλη αναφέρονται σε χρεώσεις δικτύου μεταφοράς και διανομής, δημοτικά τέλη κτλ, και είναι ίδιες ανεξαρτήτως παρόχου.
    Εάν έχετε νυχτερινό μετρητή, τότε σε ένα προκαθορισμένο ωράριο έχετε μείωση τιμής και επομένως πιο φθηνό ρεύμα. Το νυχτερινό ωράριο ισχύει για τη χειμερινή περίοδο (1 Νοεμβρίου - 30 Απριλίου) από τις 02:00 - 08:00 και 15:00 - 17:00, ενώ για τη θερινή περίοδο (1 Μαΐου - 31 Οκτωβρίου ) από τις 23:00 - 07:00.

    Πάγιο/μήνα
    Να γνωρίζετε ότι σε οποιονδήποτε προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και να πάτε οι «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις» (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ) και οι χρεώσεις υπερ τρίτων Δημοτικά Τέλη, ΕΡΤ, λοιπές χρεώσεις, είναι ίδιες ανεξαρτήτως προμηθευτή.
    Προσοχή! Η σύγκριση μεταξύ περισσότερων προμηθευτών είναι δυνατή μόνο όταν γίνεται στην ίδια βάση (π.χ. ανά μήνα, με ΦΠΑ ή χωρίς κτλ)

    Προϋποθέσεις ισχύος της έκπτωσης συνέπειας: 
    Η εξόφληση των Λογαριασμών Κατανάλωσης εμπρόθεσμα συνήθως ανταμείβεται με έκπτωση στη χρέωση επί της κατανάλωσης. Μάλιστα, κάνοντας χρήση της πάγιας τραπεζικής εντολής, ως τρόπου πληρωμής του λογαριασμού, εξασφαλίζεται αδιαλείπτως το προσφερόμενο μειωμένο Τιμολόγιο έγκαιρης εξόφλησης.

    Οριακή τιμή συστήματος 
    Αναφέρεται στην τιμή χονδρικής στην οποία οι πάροχοι αγοράζουν το ρεύμα. Αν η ΟΤΣ ξεπεράσει το πάνω όριο μιας ουδέτερης ζώνης τιμών που καθορίζεται στην σύμβαση, ο πάροχος επιβαρύνει τον καταναλωτή, ενώ αν είναι μικρότερη από το κάτω όριο, ο πάροχος πιστώνει τον καταναλωτή.

    Ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος​​​​​​​
    Σε κάθε προσφορά, οι καταναλωτές είναι καλό να εξετάζουν αν υπάρχουν ρήτρες ή πρόσθετες χρεώσεις που μπορεί να «φουσκώσουν» τον τελικό λογαριασμό. Μια τέτοια είναι η λεγόμενη ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ). Η ΟΤΣ  αντανακλά την τιμή χονδρικής, με την οποία κάθε πάροχος ενέργειας αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα από το Σύστημα. Κάθε πάροχος καθορίζει στα συμβόλαιά του με τους πελάτες ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών της ΟΤΣ, για το οποίο ισχύουν οι τιμοκατάλογοί του. Όταν η ΟΤΣ ξεπεράσει αυτό το εύρος τιμών, τότε ο πάροχος έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόζει προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αναλογικά, τις χρεώσεις του.

    Σταθερή ή κλιμακωτή χρέωση​​​​​​​
    Σε ορισμένους παρόχους, η χρέωση της κατανάλωσης ρεύματος μεταβάλλεται μετά την υπέρβαση ενός συγκεκριμένου ορίου. Ενδεικτικά, ο βασικός πάροχος μεταβάλλει τη χρέωσή τους αν η τετραμηνιαία κατανάλωση ξεπεράσει τις 2.000 ΚWh. Η WE ENERGY προσφέρει σταθερή χρέωση ανεξαρτήτως ύψους κατανάλωσης.  ΓιΆ αυτό και στις μεγάλες καταναλώσεις το όφελος του καταναλωτή ξεπερνά το 20% σε σύγκριση με το βασικό πάροχο.

    Αποφυγή εγγύησης
    Με την αλλαγή παρόχου η εγγύηση που ήδη έχετε καταβάλλει, συμψηφίζεται με την αξία της κατανάλωσής σας στον τελευταίο εκκαθαριστικό και τελικό λογαριασμό που εκδίδεται από τον προηγούμενο πάροχό σας.

    Οριστική Μοναδιαία Τιμή Εκκίνησης Εκάστοτε Τριμηνιαίας Δημοπρασίας (αφορά το Φυσικό Αέριο) 
    Η Οριστική Μοναδιαία Τιμή Εκκίνησης της εκάστοτε Τριμηνιαίας Δημοπρασίας (δολάριο/kWh) προκύπτει από την διαίρεση της τιμής τριμήνου αναφοράς με την Ισοτιμία Αναφοράς Δολαρίου ΗΠΑ – Ευρώ, όπως αυτή ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την 10η ημερολογιακή ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα κατανάλωσης ή την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, εφόσον η πρώτη είναι αργία.