Ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 189% μέσα σε ένα έτος!

Ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 189% μέσα σε ένα έτος!

Στα 134,73 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας τον Σεπτέμβριο!

1.520 επισκέψεις στο άρθρο

Ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η μέση τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στα 134,73 ευρώ. Στα 121,72 ευρώ ήταν η τιμή τον Αύγουστο, ενώ μέσα σε ένα χρόνο έχει παρατηρηθεί τριπλασιασμός της τιμής. 

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 189% μέσα σε ένα έτος και αυτό αποδίδεται στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό –για να κάνουμε την απαραίτητη σύγκριση- ό,τι η τιμή της μεγαβατώρας τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους είχε διαμορφωθεί στα 46,6 ευρώ!!!

Kοινοποίησε το »


Ανοδικές οι τάσεις και τον Οκτώβριο

Η τιμή της μεγαβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ανοδικές τάσεις τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, καθώς σήμερα η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 178,29 ευρώ και η μέγιστη στα 251,26 ευρώ. Στο ενεργειακό μείγμα, τον Σεπτέμβριο κυριάρχησαν οι μονάδες φυσικού αερίου που κάλυψαν το 46% της ζήτησης και ακολουθούν οι ανανεώσιμες πηγές με 28 %, οι εισαγωγές (15 %), οι λιγνιτικές μονάδες (8%) και τα υδροηλεκτρικά (3%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ μειώθηκε το περασμένο μήνα κατά 1,75 ποσοστιαίες μονάδες 62,62 % από 64,37 % τον Αύγουστο). Την ίδια στιγμή, οι εναλλακτικοί προμηθευτές κέρδισαν μερίδια στην αγορά. Ενδεικτικά, για τους 5 πρώτους τα μερίδια διαμορφώθηκαν ως έξης: Mytilineos 8,08 % (από 7,67 % τον Αύγουστο), Ήρων 6,79 % (από 6,4 %), Elpedison 6,09 % (από 5,69 %), NRG 4,66 % (από 4,42 %) και Watt&Volt 2,52 % (από 2,67 %).

Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει απαντήσεις συνολικά στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης

Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, το οποίο συμπαρασύρει τις τιμές και άλλων αγαθών και υπηρεσιών, προβληματίζει εδώ και καιρό τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Ήδη στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν κάνει τις προτάσεις τους, σε μία προσπάθεια να υπάρξει μία κοινή, συντονισμένη απάντηση, η οποία θα προστατέψει τόσο τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αλλά και τις εθνικές οικονομίες, οι οποίες προσπαθούν να ανακάμψουν στη μετά covid εποχή. (Διάβασε περισσότερα εδώ).
 
 

Kοινοποίησε το »