Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ζητούν ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εργαλεία  και πόρους, ώστε να αντιμετωπιστεί μόνιμα η ενεργειακή κρίση που απειλεί τη τσέπη τόσο των Ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά κ

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ζητούν ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εργαλεία και πόρους, ώστε να αντιμετωπιστεί μόνιμα η ενεργειακή κρίση που απειλεί τη τσέπη τόσο των Ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά και των εθνικών οικονομιών.

Ενεργειακή κρίση; Συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση η λύση

1.493 επισκέψεις στο άρθρο

Η ενεργειακή κρίση απειλεί τη τσέπη των καταναλωτών και των οικονομιών της Ε.Ε. Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις στο Eurogroup και ζητούν κοινή και συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για την αντιμετώπισή της.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ζητούν ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να βρεθούν άμεσα τα εργαλεία, αλλά και οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να αντιμετωπιστεί όχι απλά βραχυπρόθεσμα (για λίγους μόνο μήνες), αλλά μόνιμα η ενεργειακή κρίση που απειλεί τη τσέπη τόσο των Ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά και των εθνικών οικονομιών, οι οποίες προσπαθούν στη μετά covid εποχή.

Kοινοποίησε το »


Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες-μέλη, μέσω των υπουργών τους, κατά την άφιξή τους για τη συνεδρίαση του Eurogroup, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενεργειακή κρίση. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που συμπαρασύρει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, των άλλων ενεργειακών προϊόντων, των τροφίμων και άλλων αγαθών και οδηγεί και σε πληθωριστικές πιέσεις  προβληματίζει ιδιαίτερα τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών.

Η πρωτοβουλία της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η Ελλάδα, με κοινή επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα ζητά τη σύσταση ενιαίου μηχανισμού αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Τονίζουν ό,τι το αυξημένο ενεργειακό κόστος αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί άμεση δράση που πρέπει να ληφθεί από κοινού σε επίπεδο Ε.Ε. Οι Έλληνες υπουργοί πρότειναν μια εργαλειοθήκη και σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα παρέχουν στα κράτη-μέλη μια ποικιλία προκαθορισμένων επιλογών και κατάλληλων διορθωτικών μέτρων σε περιπτώσεις αστάθειας της αγοράς.

Παράλληλα, προτείνεται στην ΕΕ διενέργεια έκτακτου πλειστηριασμού πρόσθετων δικαιωμάτων από το Market Stability Reserve, να διερευνηθεί η πιθανή σύσταση ενός Ταμείου Αντιστάθμισης της ΕΕ, να δημιουργήσει συλλογικά στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου, μέσω κεντρικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας και να αναπτύξει στρατηγικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η Ελλάδα προβλέπει πως το πρόσθετο ενεργειακό κόστος που θα υποστούν οι καταναλωτές είναι πιθανό να ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις χώρες-μέλη της ΕΕ. 

Τι ζητούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Ελλάδα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, κάνουν λόγο για συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση, προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές και ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά. «Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε εθνικό επίπεδο, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή συντονισμένη απάντηση» τόνισε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο . Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ό,τι η δημιουργία ενός στρατηγικού ευρωπαϊκού αποθέματος φυσικού αερίου θα βοηθούσε τις χώρες της Ε.Ε. να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα των εμβολίων κατά του covid λέγοντας ό,τι «έχουμε μάθει, μέσω της διαπραγμάτευσης για την προμήθεια εμβολίων ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν μιλάμε με μία φωνή».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, τόνισε ό,τι η χώρα του καλύτερη ρύθμιση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του πρώτου. «Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας έχει ένα βασικό πλεονέκτημα: εξασφαλίζει την παροχή ενέργειας παντού στην Ευρώπη. Έχει όμως και ένα σημαντικό μειονέκτημα: την ευθυγράμμιση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος με τις τιμές του φυσικού αερίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει αύξηση του κόστους ενέργειας

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, υπογράμμισε ό,τι οι πολιτικοί θα πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους πως η προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής σημαίνει τη μακροπρόθεσμη αύξηση του κόστους ενέργειας. Επιπροσθέτως, ο Λε Μερ, σημείωσε ό,τι «υπάρχει επίσης η ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές και ίσως σε πυρηνικά εργοστάσια».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επεσήμανε ό,τι «για χρόνια, όχι μήνες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα αυξημένο επίπεδο τιμών, επειδή υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», για να προσθέσει πως η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα για τα επόμενα χρόνια.
 
 
 
 
 

Kοινοποίησε το »