Νεκρά ψάρια στο ρέμα της Πικροδάφνης!

1.846 επισκέψεις στο άρθρο

Εκατοντάδες ψόφια ψάρια επιπλέουν στο ρέμα της Πικροδάφνης στο Παλαιό Φάληρο, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Πιθανότερη αιτία του φαινομένου θεωρείται ένας αγωγός λυμάτων που έσπασε και πέφτει στο ρέμα σε συνδυασμό και με την πετρελαιοκηλίδα που εγκλώβισε τα ψάρια στο σημείο.

Το ρέμα εκβάλλει στον Σαρωνικό, σε ένα μικρό Δέλτα στην ακτή Εδέμ, στα σύνορα του Παλαιού Φαλήρου με τον `Αλιμο. 

Όπως είναι λογικό, στο σημείο της εκβολής πολλά ψάρια (συνήθως κέφαλοι) από τη θάλασσα μπαίνουν στο ρέμα καθώς βρίσκουν τροφή. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα, τα ψάρια δεν επέστρεψαν στη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν στο ρέμα. Εκεί όμως τα «χτύπησε» άλλη μόλυνση από τον αγωγό λυμάτων που έσπασε και πέφτει μέσα στο ρέμα. Το αποτέλεσμα ήταν τα ψάρια να πεθάνουν και να επιπλέουν νεκρά στην επιφάνεια του νερού του ρέματος. 

Υπενθυμίζεται πως το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τελευταίο της νότιας Αττικής που διατηρείται σε φυσική μορφή και πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού, καταλήγοντας στη θάλασσα, στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Καλαμακίου.

Εχει μήκος περίπου 9,3 χιλιόμετρα και είναι το τρίτο μακρύτερο ποτάμι του λεκανοπεδίου Αττικής, μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό. Πηγάζει στις δυτικές πλαγιές του Υμηττού, στον Βύρωνα, και στη συνέχεια κατηφορίζει διασχίζοντας την Ηλιούπολη. Στην Ηλιούπολη οι όχθες του ποταμού έχουν διατηρηθεί, σχηματίζοντας ένα πάρκο, με το ποτάμι να ρέει σε πέτρινη κοίτη. Στη συνέχεια το ρέμα εισέρχεται στον `Αγιο Δημήτριο, όπου είναι πιο εγκαταλελειμμένο και ρέει ανάμεσα σε πολυκατοικίες και άλλα κτίρια, ενώ τμήμα της όχθης έχει μπαζωθεί.

Ακολούθως, το ρέμα σχηματίζει το σύνορο ανάμεσα σε Παλαιό Φάληρο και `Αλιμο. Το ρέμα εκβάλλει στον Σαρωνικό, σε ένα μικρό Δέλτα στην ακτή Εδέμ, στα σύνορα του Παλαιού Φαλήρου με τον `Αλιμο, πλησίον της μαρίνας Αλίμου.

Η απάντηση της ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ απάντησε στο iefimerida.gr με την εξής ανακοίνωση σχετικά με διαρροή λυμάτων στο ρέμα Πικροδάφνης

«Σχετικά με το δημοσίευμά σας αναφορικά με τη βλάβη σε αγωγό ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ και διαρροή λυμάτων στο ρέμα της Πικροδάφνης, προς ενημέρωση των αναγνωστών σας δηλώνουμε τα εξής:

1) Υπάρχει βλάβη (από 10ημέρου) σε έναν από τους δύο παράλληλους αγωγούς λυμάτων στο σημείο αυτό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλημα διαρροής καθώς λειτουργεί ο δίδυμος εφεδρικός.

2) Ουδεμία απολύτως εκροή λύματος προς το ρέμα έχει υπάρξει εξαιτίας της βλάβης.

3) Από την πρώτη στιγμή της βλάβης η ΕΥΔΑΠ καταβάλλει νυχθημερόν υπεράνθρωπες προσπάθειες, λόγω των ειδικών συνθηκών (βάθος ρέματος, αγωγός εντός ιδιωτικού χώρου), με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

4) Απόδειξη της προσπάθειας που καταβάλλεται αποτελεί η πλήρης κατανόηση την οποία επιδεικνύουν ο Δήμος και η τοπική κοινωνία».