Τα νέα μέτρα επιδότησης σε ρεύμα και καύσιμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, λόγω ενεργειακής κρίσης.

Τα νέα μέτρα επιδότησης σε ρεύμα και καύσιμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, λόγω ενεργειακής κρίσης.

Νέα επιδότηση σε ρεύμα & καύσιμα! Αντιμετωπίζεται η ακρίβεια;

2.078 επισκέψεις στο άρθρο

Ανακοινώθηκε σήμερα η εξειδίκευση της νέας επιδότησης σε ρεύμα και καύσιμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια από την ενεργειακή κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα μετά από τα μέτρα που έλαβαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, η Γαλλία και η Ιρλανδία (διάβασε περισσότερα εδώ), προχώρησε σήμερα σε ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς σε νέα μέτρα επιδότησης σε ρεύμα και καύσιμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κοινοποίησέ το »

Τα ποσά & ο χρόνος της επιδότησης για νοικοκυριά & επιχειρήσεις
  • 72 ευρώ στο ρεύμα τον Απρίλιο (40 ευρώ τον Μάρτιο)
  • 20 ευρώ στο φυσικό αέριο/ MWh τον Μάρτιο για όλα τα νοικοκυριά +20 από ΔΕΠΑ Εμπορίας
  • Για 3 μήνες, 60 λίτρα καυσίμου/μήνα, έκπτωση βενζίνης 0,22 ευρώ/λίτρο (0,27 στα νησιά), 0,15/ λίτρο ντίζελ (οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ)
  • Ποια η ενίσχυση στις επιχειρήσεις
Αναλυτικά, τα μέτρα:

Απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 0,22 ευρώ/λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ/λίτρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, η μέση μηνιαία κατανάλωση ανέρχεται στα 54 λίτρα. Επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ/λίτρο.

Η επιδότηση ρεύματος στα νοικοκυριά

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως  εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. 
  • Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται από 40 ευρώ τον Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο 
  • Για τις πρώτες 150 ΚWh κατανάλωσης, η επιδότηση είναι 270 ευρώ ανά MWh, από 150 ευρώ τον Μάρτιο
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 - 300 KWh, η επιδότηση είναι 210 ευρώ ανά MWh, από 110 ευρώ τον Μάρτιο
  • Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ανέρχεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο (53 ευρώ τον Μάρτιο)
Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ από 148 εκατ. τον Μάρτιο.

Η επιδότηση ρεύματος στις επιχειρήσεις

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο.

Για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, υπάρχει πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh  για το σύνολο της κατανάλωσης. Η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.160.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Επιπροσθέτως, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kva  διατίθενται επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με στόχο την απορρόφηση αναδρομικά του 80%  της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο.

Συνολικά, για το μήνα Απρίλιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται στα 313 εκατ. ευρώ από 132 εκατ. τον Μάρτιο, αύξηση 137%.

Η επιδότηση φυσικού αερίου στα νοικοκυριά

Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση για τον Μάρτιο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh  ενώ το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 43 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο.

Για τον μήνα Απρίλιο οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου λόγω της έντονης μεταβλητότητας που παρατηρείται στις τιμές του Φυσικού Αερίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Η επιδότηση φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις

Η επιδότηση των λογαριασμών Φυσικού Αερίου τον Μάρτιο, σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων θα ανέλθει σε 20 ευρώ/θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο.

Κοινοποίησέ το »