Μειωμένη απόδοση ηλιακού; Έχεις πλύνει το τζάμι; Δες video, μάθε να το κάνεις μόνος σου.

Μειωμένη απόδοση ηλιακού; Έχεις πλύνει το τζάμι; Δες video, μάθε να το κάνεις μόνος σου.

Πώς να καθαρίσεις το τζάμι του ηλιακού

  • Μειωμένη απόδοση ηλιακού; Έχεις πλύνει το τζάμι; Δες video, μάθε να το κάνεις μόνος σου.
  • Πώς να καθαρίσεις το τζάμι του ηλιακού

Πώς να καθαρίσεις το τζάμι του ηλιακού

4247 επισκέψεις στο άρθρο (27/08/2023)

Πρώτα πλένεις το τζάμι με νερό για να φύγουν χώματα και πετραδάκια. Ρίχνεις αφρό με αφροποιητή ή βάζεις σε άδειο μπουκάλι υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Καθαρίζεις με μαλακή σκούπα και ξεπλένεις με νερό. Σκουπίζεις με πανί για να μη μείνουν στίγματα από άλατα.

Σχολιάστε

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στον ηλιακό θερμοσίφωνα, η συντήρηση είναι η «μαγική» λέξη-πράξη που θα πρέπει να εκτελούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αν θέλουμε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοση (ειδικά το χειμώνα), μα και προστασία, ώστε ο ηλιακός μας να «ζήσει» όσο το δυνατό περισσότερο.

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »


Δες πώς καθαρίζεις το τζάμι του ηλιακού χωρίς να το καταστρέψεις!
  • Πλένεις με νερό για να φύγουν χώματα και πετραδάκια
  • Ρίχνεις αφρό με αφροποιητή ή βάζεις σε μπουκάλι υγρό απορρυπαντικό πιάτων
  • Καθαρίζεις με μαλακή σκούπα και ξεπλένεις με νερό
  • Σκουπίζεις με πανί για να μη μείνουν στίγματα από άλατα
Γιατί είναι απαραίτητο το πλύσιμο του τζαμιού του ηλιακού;

Η μειωμένη απόδοση -ειδικά το χειμώνα- ενός ηλιακού θερμοσίφωνα συνήθως οφείλεται σε έλλειψη τακτικής συντήρησης. Κάποιες φορές όμως οφείλεται και σε κάτι που παραλείπουμε να κάνουμε και μόνοι μας και είναι πολύ εύκολο. Τι είναι αυτό; Το πλύσιμο του τζαμιού, χωρίς βέβαια να το καταστρέψουμε. Πάμε να δούμε πως γίνεται.

Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε σφουγγάρι γιατί θα χαράξουμε το τζάμι, με αποτέλεσμα να μειώσουμε το βαθμό απορροφητικότητάς του (δεν θα περνούν εύκολα οι ακτίνες του ήλιου στους συλλέκτες).

Η διαδικασία!

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να πλύνουμε το τζάμι με καθαρό νερό, ώστε να φύγουν σκόνες, χώματα, πετραδάκια και οτιδήποτε άλλο. Στη συνέχεια απλώνουμε αφρό στην επιφάνεια του τζαμιού. Αν έχουμε, χρησιμοποιούμε αφροποιητή, αλλιώς παίρνουμε ένα άδειο μπουκάλι, προσθέτουμε νερό, υγρό απορρυπαντικό πιάτων (όχι σκληρά καθαριστικά) και ανακινούμε φτιάχνοντας αφρό.

Το δεύτερο βήμα είναι να πάρουμε μία μαλακή σκούπα και καθαρίζουμε όλη την επιφάνεια του συλλέκτη από πάνω μέχρι κάτω. Ο αφρός κατά τη διάρκεια του καθαρισμού δεν πρέπει να στεγνώσει και για αυτό το λόγο ρίχνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα λίγο νερό. Καλό είναι να κάνουμε αυτή την εργασία νωρίς το πρωί ή αφού δύσει ο ήλιος για να μην υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, ξεπλένουμε με καθαρό νερό την επιφάνεια του τζαμιού και αμέσως μετά σκουπίζουμε με ένα πανί για να μη μείνουν σταγόνες, οι οποίες θα αφήσουν άλατα πάνω στο τζάμι όταν στεγνώσουν.

Εύκολο δεν είναι; Δες video!

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr
Σχολιάστε