Προσωρινή λύση καθαρισμού του κλιματιστικού, μέχρι να έλθει ο τεχνικός για το ολοκληρωμένο πακέτο συντήρησης. Δες VIDEO.

Προσωρινή λύση καθαρισμού του κλιματιστικού, μέχρι να έλθει ο τεχνικός για το ολοκληρωμένο πακέτο συντήρησης. Δες VIDEO.

Μπορώ να καθαρίσω μόνος μου το κλιματιστικό;

Διαβάστηκε από 2598 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/5/2022

Ο καθαρισμός του κλιματιστικού, ειδικά τώρα που είμαστε για εναλλαγή από θέρμανση σε ψύξη εν όψει καλοκαιριού, είναι απαραίτητη κίνηση, αν θέλουμε να αναπνέουμε καθαρό αέρα χωρίς βακτήρια, μα και για να λειτουργεί σωστά και αποδοτικά το A/C.

Σχολιάστε

Έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο άρθρο ό,τι με την έγκαιρη και σωστή συντήρηση του κλιματιστικού εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα από μελλοντικές βλάβες και επισκευές, έχεις σταθερή απόδοση χειμώνα-καλοκαίρι, καλύτερη ποιότητα αέρα, χωρίς βακτήρια μα και αθόρυβη λειτουργία.

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Η συντήρηση του κλιματιστικού καλό είναι να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από έναν επαγγελματία γιατί περιλαμβάνει πάρα πολλά πράγματα –ανάμεσά τους και ο καθαρισμός- και χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό που όπως είναι εύλογο δεν συμφέρει να τον αγοράσει ένας ιδιώτης, μα και δεν έχει την τεχνογνωσία για να συντηρήσει μόνος του το A/C (διάβασε περισσότερα εδώ).

Όμως η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αδειάζουν την τσέπη μας καθημερινά. Αυτό σημαίνει ό,τι δεν μπορούμε να καθαρίσουμε έστω το κλιματιστικό μας και μόλις βρούμε χρήματα να κάνουμε και τη συντήρηση που πρέπει; Όχι. Έναν καθαρισμό μπορούμε να τον κάνουμε και μόνοι μας. Δεν θα είναι βέβαια στο 100% που μπορεί να προσφέρει ένας επαγγελματίας, αλλά μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, με λίγη προσοχή.

Προσωρινή-αποτελεσματική λύση καθαρισμού A/C (αν δεν έχεις τώρα χρήματα)!
  • Ψεκαστήρας με νερό & λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων
  • 1 μικρό πινέλο & 1 πανάκι
  • Πλένουμε τα φίλτρα, ψεκάζουμε το στοιχείο του A/C με σαπουνόνερο
  • Ξεπλένουμε με καθαρό νερό, σκουπίζουμε, βάζουμε φίλτρα, κλείνουμε καπάκι
Καθαρισμός φίλτρων κλιματιστικών

Με την αλλαγή της λειτουργίας των κλιματιστικών από τη θέρμανση στη ψύξη, είναι η κατάλληλη περίοδος για τον καθαρισμό των φίλτρων τους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τον τύπο του φίλτρου.

Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνονται από τα φίλτρα δυνητικά παθογόνοι μικροοργανισμοί, αλλά μειώνεται και η κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς ένα «μπουκωμένο» φίλτρο απαιτεί περισσότερη ενέργεια για τη λειτουργία του κλιματιστικού.

Ο καθαρισμός των συμβατικών φίλτρων, εκτός από πλύσιμο με άφθονο νερό, μπορεί να γίνει και με ειδικά οικολογικά χημικά που σκοπό έχουν την απενεργοποίηση βακτηρίων και ιών, αλλά και την απομάκρυνση της σκόνης και του καπνού. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι μικρό και περιορίζεται στο κόστος του ειδικού χημικού καθαρισμού των φίλτρων, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει καλύτερα να εμπιστευτούμε στον επαγγελματία που θα εντάξει αυτή τη διαδικασία στο προγραμματισμένο μηχανολογικό service του κλιματιστικού μας.

Συμπέρασμα

Το να καθαρίσουμε μόνοι μας το κλιματιστικό είναι εφικτό. Το να καθυστερήσουμε για λίγο καιρό το service, αν αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες πιο επείγουσες υποχρεώσεις, είναι σεβαστό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ό,τι δεν μπορούμε τουλάχιστον να το καθαρίσουμε, ώστε να μην αναπνέουμε βακτήρια και ακάθαρτο αέρα. Μέχρι, λοιπόν, να έλθει ο τεχνικός, μπορούμε να δώσουμε μία προσωρινή λύση μόνοι μας. Ξαναλέμε. Αυτή είναι μία προσωρινή λύση!

Δες το video που εξηγεί & δείχνει πώς μπορούμε εύκολα & απλά να καθαρίσουμε μόνοι μας το κλιματιστικό!


 

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Σχολιάστε