Εξοικονομώ Κατ` Οίκον: Αισιόδοξα νέα και μπόνους για ιδιοκτήτες

    Εξοικονομώ Κατ` Οίκον: Αισιόδοξα νέα και μπόνους για ιδιοκτήτες

    331.145 επισκέψεις στο άρθρο

    Εξοικονομώ κατ` οίκον: Ευχάριστα νέα και έξτρα μπόνους για ιδιοκτήτες παλιών ακινήτων

    Kοινοποίησε το »

    Θετικές εκπλήξεις αναμένονται στον νέο Εξοικονομώ κατ` οίκον καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εισοδηματικές κατηγορίες θα μειωθούν αλλά θα αυξηθεί το ταβάνι των εισοδηματικών κριτηρίων έως και τις 70.000 ευρώ.

    Μεγάλοι κερδισμένοι του νέου προγράμματος Εξοικονομώ κατ` οίκον θα είναι όσων τα ακίνητα βρίσκονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες, είναι δηλαδή χτισμένα πριν το 1980. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται έξτρα μπόνους 15%.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο επεξεργάζεται παράλληλα και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδοτηθούν ενεργειακά κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες και υστερούν τόσο σε εξοικονόμηση όσο και σε ενεργειακή απόδοση.

    Έτσι, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα. Με τη σειρά τους οι πολίτες θα επωφεληθούν από παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα αλλαγή σε κουφώματα, θερμομόνωση, καυστήρες κ.λπ. Η διαδικασία αυτή αφορά το 55% του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας που έχει κατασκευαστεί πριν από από τέσσερις δεκαετίες και τα οποία είναι πολύ χαμηλά στη λίστα ενεργειακής απόδοσης ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πολλά εξ αυτών σεισμικός έλεγχος. Ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου Εξοικονομώ κατ` οίκον, που αναμένεται να βγει το φθινόπωρο στον αέρα, θα κυμαίνεται στα 350 με 400 εκατ. ευρώ και θα είναι ο τελευταίος, τουλάχιστον με τη μορφή που μέχρι σήμερα τον ήξεραν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και ο τεχνικός κόσμος.

    Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να επιλεγεί μια κατοικία;
    - Χρησιμοποιούνται ως κύριες.
    -Υφίστανται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετες..

    Ένταξη σε 4 βήματα
    1. Συγκεντρώστε τα παρακάτω δικαιολογητικά:
    -Δελτίο ταυτότητας. Εναλλακτικά μπορείτε να προσκομίσετε το διαβατήριό σας.
    Οικοδομική άδεια για το κτίριο που κάνετε αίτηση επιδότησης ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.
    -Λογαριασμός της ΔΕΗ (ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).
    Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος του ατόμου που αιτείται την επιδότηση.
    -Το τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του ατόμου που κάνει την αίτηση, εφόσον η συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιείται από τον ίδιο.
    -Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).
    Για σπίτια που ενοικιάζονται (η παραχωρούνται δωρεάν) απαιτείται αντίγραφο της Αναλυτικής Κατάστασης για Μισθώματα Ακινήτων (Ε2) και Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 του ενοίκου ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο ως σπίτι ή επαγγελματική στέγη.
    Για σπίτια που χρησιμοποιούνται από συγκύριο τα δυο παραπάνω πιστοποιητικά μπορούν να αντικατασταθούν από αντίγραφο Ε1 συγκύριου, εφόσον το χρησιμοποιεί αυτός ως κατοικία.
    2. Ελέγξτε το Ε9 και τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνετε στη ΔΕΗ.
    3. Ελέγξτε τη διεύθυνση του ακινήτου. Θα πρέπει η ονοματοθεσία και ο αριθμός του ακινήτου να είναι ο ίδιος σε όλα τα δικαιολογητικά (π.χ. Ε9, ΔΕΗ, έντυπο της οικοδομικής άδειας). Σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει παλιά ονοματοθεσία ή αριθμό, θα ζητήσετε σχετική βεβαίωση Πολεοδομίας του δήμου.
    4. Δηλώστε το στο Κτηματολόγιο. Κανένα ακίνητο δεν θα χρηματοδοτείται πλέον αν δεν έχει κατατεθεί δήλωση ιδιοκτησίας κατά την κτηματογράφηση της περιοχής.

    Kοινοποίησε το »