ΕΛΙΞ: 30 χρόνια δράση εθελοντισμού

1.493 επισκέψεις στο άρθρο

Η ΕΛΙΞ φιλοξενεί την σημαντικότερη διεθνή συνάντηση εθελοντικών οργανώσεων για το 2017

Η ΕΛΙΞ το 2017 γιορτάζει 30 χρόνια δράσης. Η παρουσία της στο χώρο του εθελοντισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο συνεχίζεται αμείωτα όλα αυτά τα χρόνια με αξιοπιστία και ευθύνη, δίνοντας τη δυνατότητα ετησίως σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νέων να συμμετάσχουν σε εθελοντικά προγράμματα στο εξωτερικό, με τον ίδιο τρόπο που υποδέχεται ξένους εθελοντές στη χώρα μας.
 
Φέτος, η ΕΛΙΞ έχει την τιμή να φιλοξενήσει την 35η Γενική Συνέλευση του δικτύου ALLIANCE of European Voluntary Service Organisations, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από την 1η έως την 3η Νοεμβρίου 2017.
 
Η ALLIANCE είναι το μεγαλύτερο δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων στην Ευρώπη, και μέσα από ένα διευρυμένο δίκτυο εταίρων, δίνει την ευκαιρία κάθε χρόνο σε πάνω από 15.000 νέους και νέες να συμμετέχουν σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε όλον τον κόσμο. Το δίκτυο της ALLIANCE απαριθμεί 95 οργανώσεις σε 54 χώρες, σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική.
 
Η ΕΛΙΞ είναι πλήρες μέλος του δικτύου ALLIANCE ήδη από το 1991 και μέσα από τη συμμετοχή της στο δίκτυο δίνει ετησίως τη δυνατότητα σε πάνω από 150 άτομα να συμμετέχουν σε εθελοντικό πρόγραμμα και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία σε μια χώρα του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 100 εθελοντές από όλον τον κόσμο, συμμετέχουν στα προγράμματα της ΕΛΙΞ στην Ελλάδα ετησίως με στόχο την στήριξη τοπικών κοινοτήτων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
 
Η ΕΛΙΞ μέσα από τη συμμετοχή της στο δίκτυο της ALLIANCE δίνει την αποκλειστική ευκαιρία συμμετοχής σε εθελοντές σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε όλες τις ηπείρους.
 
Μοναδικές ευκαιρίες συμμετοχής παρέχονται για άτομα κάθε ηλικίας, όπως προγράμματα εθελοντικής εργασίας σύντομης και μακράς διάρκειας, Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EVS), Erasmus+ προγράμματα, όπως Ανταλλαγές Νέων (Youth Exchanges) και Εκπαιδευτικά σεμινάρια (Training Courses).
 
Τον Νοέμβριο 2017 με την διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης από την ΕΛΙΞ, εντείνεται η στενή συνεργασία της με το δίκτυο ALLIANCE of European Voluntary Service Organisations, γεγονός που προωθεί τους ευρύτερους στρατηγικούς στόχους της οργάνωσης
 
Όπως δηλώνει η διευθύντρια της ΕΛΙΞ, Judith Wunderlich-Antoniou, “στην ΕΛΙΞ πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από τη στενή συνεργασία που παρέχεται λόγω της συμμετοχής μας στο δίκτυο μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικές εμπειρίες σε άτομα κάθε ηλικίας, που θα μπορέσουν να ζήσουν μια μοναδική Εμπειρία Ζωής. Ο εθελοντισμός βοηθά τα άτομα που συμμετέχουν να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες που τους είναι απαραίτητες τόσο στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική τους ζωή”.
 
Τι άλλο συμβαίνει αυτές τις μέρες;
 
Παράλληλα με την ως άνω Γενική Συνέλευση, θα φιλοξενηθούν από την ΕΛΙΞ οι τακτικές  συναντήσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των παγκόσμιων δικτύων:
 
-27/10 έως 1/11: Coordinating Committee for International Voluntary Service (CCIVS), επίσημος εταίρος της UNESCO με μέλη  180 οργανώσεις από όλον τον κόσμο και στόχο τον συντονισμό όλων των οργανώσεων εθελοντικών προγραμμάτων παγκοσμίως. Η ΕΛΙΞ συνεργάζεται στενά με το εν λόγω δίκτυο κυρίως μέσω της συμμετοχής της  σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.
-31/10: Global IVS Leaders Meeting, όπου θα συγκεντρωθούν εκπρόσωποι όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των παγκοσμίων δικτύων με στόχο τον σχεδιασμό και συντονισμό κοινών δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
-29/10 έως 1/11: Διοικητικό Συμβούλιο και Διαχειριστική Επιτροπή του Δικτύου ALLIANCE of European Voluntary Service Organisations. Η ΕΛΙΞ είναι εκλεγμένο μέλος της Διαχειριστικής επιτροπής από το 2015.
-Πρόκειται για έναν ανοιχτό χώρο για κοινές αρχές, πρακτικές και όραμα ανάμεσα στο κίνημα της Διεθνούς Εθελοντικής Υπηρεσίας και των ομοϊδεατών εταίρων. Πραγματοποιείται μετά την Τοποθέτηση της Διεθνούς Εθελοντικής Υπηρεσίας για την Ελευθερία της Μετακίνησης [IVS Position On Freedom Of Movement], καθώς και την Απόφαση σε Βασικά Θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Νεολαία [Resolution On Key Issues Concerning European Youth] που ανέπτυξαν τα ακόλουθα δίκτυα: Youth of European Nationalities [YEN], Voices of Young  Refugees in Europe [VYRE], Phiren Amenca and Alliance of European  Voluntary Service Organisations. Θα συζητηθούν θέματα μετανάστευσης, ελευθερίας μετακίνησης, καλών πρακτικών, ενώ θα προταθούν μελλοντικές συστάσεις στο θέμα της ελευθερίας της μετακίνησης.
 
Περισσότερες πληροφορίες για τα τρέχοντα προγράμματα και τις δράσεις της ΕΛΙΞ μπορείτε να βρείτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της οργάνωσης www.elix.org.gr και τηλεφωνικά στο τηλ. 210 3825506.