Διαφάνεια στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος απαιτούν οι καταναλωτές

Διαφάνεια στους λογαριασμούς ρεύματος ζητά η ΡΑΕ

1.313 επισκέψεις στο άρθρο

Ενημέρωση των καταναλωτών, σχετικά με το μέγιστο ύψος των τιμολογίων ρεύματος που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια της εκάστοτε σύμβασης, πριν από την υπογραφή της, θα υποχρεούνται να παρέχουν οι προμηθευτές.

Η πρόταση-παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί από τις αρχές του ερχόμενου έτους.

Kοινοποίησε το »


Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, η παρέμβαση της Αρχής αποσκοπεί στη καλύτερη προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών, προκειμένου να γνωρίζουν το μέγεθος του ρίσκου που αναλαμβάνουν και να επιλέγουν είτε κυμαινόμενο τιμολόγιο, είτε σταθερό (χωρίς ρήτρες προσαύξησης), το οποίο πρέπει να διαθέτει το σύνολο των προμηθευτών. Σύντομα θα ξεκινήσει διαβούλευση που θα αφορά και στο ελάχιστο πακέτο πληροφοριών που πρέπει να περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι προτάσεις για τα κυμαινόμενα τιμολόγια και τις ρήτρες αποχώρησης

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τις παραμέτρους των τιμολογίων, για τις οποίες οι τελικές αποφάσεις της Αρχής αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Δαγούμας τόνισε ό,τι η ΡΑΕ προσανατολίζεται στην εφαρμογή δύο τουλάχιστον από τις προτάσεις που τέθηκαν στη διαβούλευση, οι οποίες προβλέπουν τη θέσπιση ορίου διακύμανσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος και την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στις συμβάσεις αυτές (με κυμαινόμενα τιμολόγια). Το θέμα των ρητρών μάλιστα είναι και το πιο σύνηθες παράπονο που δέχεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τους καταναλωτές.

Οι διαβεβαιώσεις των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, υπογράμμισε ό,τι η Αρχή ζήτησε και έλαβε διαβεβαιώσεις από τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος πως θα αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά λόγω των υψηλών τιμών και θα προχωρήσουν ακόμη και σε αυξήσεις κεφαλαίου, αν χρειαστεί.

Τέλος, ο κ. Δαγούμας, αναφερόμενος στο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), σημείωσε ό,τι είναι αναγκαίο να προχωρήσει, καθώς η σημερινή εικόνα με την υπερπληθώρα των εγκεκριμένων αιτήσεων τρομάζει τις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια στιγμή, σημείωσε πως μόνο το 10-20% των αδειών που έχουν εκδοθεί θα υλοποιηθούν.
 

Kοινοποίησε το »