Δημιουργία χώρου στο δίκτυο & για τους μικρούς επενδυτές φωτοβολταϊκών!

Δημιουργία χώρου στο δίκτυο & για τους μικρούς επενδυτές φωτοβολταϊκών!

Ανοίγει ο δρόμος για 200.000 νέα μικρά φωτοβολταϊκά!

1.874 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Η ανάγκη για ενεργειακή αυτάρκεια & οικονομία στα νοικοκυριά, φέρνει ταχύτητα. Fast track εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού για 200 χιλιάδες νέους υποψήφιους! Πολύ πιο απλές διαδικασίες. Γρήγορη εξέλιξη φακέλου. Όλα στο νέο νομοσχέδιο που μπήκε για να ψηφιστεί.

Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο φέρνει 200.000 μικρά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2 γιγαβάτ. Περιθώριο ισχύος για αυτοπαραγωγή ή net metering έως 10 κιλοβάτ. Λύση με χώρο στους καταναλωτές, οικιακούς, αγρότες και βιομηχανία. 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απλοποιείται η αδειοδότηση των ΑΠΕ, σημειώνονται λιγότερες καθυστερήσεις και ταυτόχρονα ενισχύεται το πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας.

Μαζί με αυτά όμως έρχεται και άλλο ένα ευχάριστο νέο. Η αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο, βασική προτεραιότητα του νομοσχεδίου. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, θα ανοίξει χώρος για 200.000 μικρά φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 2 γιγαβάτ!

Δημιουργία χώρου στο δίκτυο & για τους μικρούς επενδυτές φωτοβολταϊκών!
  • Νομοσχέδιο που απλοποιεί την αδειοδότηση των ΑΠΕ (και στα φωτοβολταϊκά)
  • Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο φέρνει 200.000 μικρά φωτοβολταϊκά
  • Περιθώριο ισχύος για αυτοπαραγωγή ή net metering έως 10 κιλοβάτ
  • Λύση με χώρο στους καταναλωτές, οικιακούς, αγρότες και βιομηχανία
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο επιχειρεί να προωθήσει την αυτοπαραγωγή και τον συμψηφισμό (το γνωστό μας πια net metering). Ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίζει τα διαθέσιμα υπόλοιπα ισχύος των υποσταθμών. Στα δίκτυα όπου θα δώσει περιθώριο ισχύος για αυτοπαραγωγή ή net metering έως 10 κιλοβάτ, θα δοθεί χώρος στους καταναλωτές, οικιακούς, αγρότες και βιομηχανία, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του energypress.

Όπως είπαμε πιο πάνω, η εκτίμηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ό,τι μετά από αυτή την παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο θα ανοίξει χώρος για δημιουργία 200.000 χιλιάδων μικρών φωτοβολταϊκών με συνολική ισχύ που θα φτάνει τα 2 γιγαβάτ.

Την ίδια στιγμή, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, οι διαχειριστές θα πρέπει να επιβάλλουν περιορισμούς στην έγχυση ηλεκτρισμού στο δίκτυο όχι πάνω από το 5% της εγχυόμενης ενέργειας (εγχυόμενη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται την ίδια στιγμή και αποθηκεύεται στο δίκτυο). Σε έργα που έχουν ήδη δεσμευτικούς όρους σύνδεσης, θα δοθεί η δυνατότητα με περιορισμό έως 5% να ανοίξει ο χώρος και να έρθουν και άλλες επενδύσεις. Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «κόβουμε ένα 5% και αυξάνουμε τη βάση της ισχύος, ώστε να  μπαίνουν πολύ περισσότερες ΑΠΕ στο σύστημα. Οι διαχειριστές θα επιβάλουν περιορισμούς στην ισχύ σε περίπτωση συνδυασμού ΑΠΕ με αποθήκευση».

Σίγουρα πρόκειται για πολύ ευχάριστη εξέλιξη, η οποία θα ανοίξει το δρόμο και για τους πιο μικρούς επενδυτές για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, άρα και στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »