Σπάει ρεκόρ το ποσό της κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το Σεπτέμβριο.

Σπάει ρεκόρ το ποσό της κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το Σεπτέμβριο.

1,9 δισ. ευρώ η κρατική επιδότηση στο ρεύμα (για το Σεπτέμβριο)!

1.616 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Νοικοκυριά: Επιδότηση 639 ευρώ/Mwh (677 ευρώ για όσους έχουν ΚΟΤ). Επιχειρήσεις: 604 ευρώ/Mwh (για ισχύ μέχρι 35 kVA, 342 ευρώ/Mwh (για ισχύ μεγαλύτερη από 35 kVA). Αγρότες: 639 ευρώ/Mwh. Έρχεται νέος μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου. Τι θα συμβεί με τις χρεώσεις ΥΚΩ.

Στα 1,9 δισ. ευρώ θα ανέλθει για τον Σεπτέμβριο το ύψος της κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Το ύψος της κρατικής επιδότησης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες
  • Νοικοκυριά: Επιδότηση 639 ευρώ/Mwh, καλύπτει το 94% της αύξησης. 677 ευρώ για όσους έχουν ΚΟΤ, καλύπτεται το 100% της αύξησης
  • Επιχειρήσεις: 604 ευρώ/Mwh (για ισχύ μέχρι 35 kVA καλύπτει το 89% της αύξησης,342 ευρώ/Mwh (για ισχύ μεγαλύτερη από 35 kVA)
  • Αγρότες: 639 ευρώ/Mwh, καλύπτει το 90% της αύξησης
  • Τι θα συμβεί με τις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) στους λογαριασμούς
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προχώρησε σήμερα σε ανακοινώσεις για το ύψος της κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, έπειτα από τη γνωστοποίηση των παρόχων ενέργειας για τα τιμολόγιά τους για τον ερχόμενο μήνα που προκάλεσαν ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά η κρατική επιδότηση για το Σεπτέμβριο θα ανέλθει τα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα (καλύπτει το 94% της αύξησης), ενώ σε όσους έχουν Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 677 ευρώ ανά μεγαβατώρα (καλύπτει το 100% της αύξησης).

Σημειώνεται ό,τι η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξάρτητα από τον πάροχο ενέργειας.

Συνολικά, καλύπτονται περίπου 6 εκατομμύρια οικιακές παροχές, ενώ το ύψος της κρατικής επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 748 εκατομμύρια ευρώ.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (συμπεριλαμβάνονται αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία), με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA, το ύψος της κρατικής επιδότησης για το Σεπτέμβριο ανέρχεται στα 604 ευρώ ανά μεγαβατώρα (καλύπτει το 89 % της αύξησης). Συνολικά, καλύπτονται 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, με το ύψος της επιδότησης να υπολογίζεται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ μεγαλύτερη από 35kVA, η κρατική επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, το ύψος της κρατικής επιδότησης ανέρχεται στα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα (καλύπτει το 90% της αύξησης).

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε ό,τι έρχεται από Σεπτέμβριο και ένας νέος μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτό το λογαριασμό θα εισρέει μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα (για τους οικιακούς καταναλωτές).

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις». Την ίδια στιγμή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έκανε λόγο για εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, με μείωσης έως 70% της επιβάρυνσης για νοικοκυριά που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους. Επίσης, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »