Πιο αποδοτικά τα φωτοβολταϊκά του μέλλοντος-Τι περιμένουμε

Πιο αποδοτικά τα φωτοβολταϊκά του μέλλοντος-Τι περιμένουμε

  • Πιο αποδοτικά τα φωτοβολταϊκά του μέλλοντος-Τι περιμένουμε
  • Πιο αποδοτικά τα φωτοβολταϊκά του μέλλοντος-Τι περιμένουμε

Πιο αποδοτικά τα φωτοβολταϊκά του μέλλοντος-Τι περιμένουμε

Διαβάστηκε από 1116 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/3/2023

Γάλλοι ερευνητές προσπαθούν να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση μιας νέας γενιάς ηλιακών πάνελ περοβσκίτη-σιλικόνης, που θα καλύπτει τις ενεργειακές μας ανάγκες. Δυνατό τους χαρτί είναι το χαμηλό κόστος και η υψηλότερη απόδοση έναντι των άλλων φωτοβολταϊκών.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας στη Γαλλία (CEA-INES) σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Enel που ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα καινούριο ηλιακό πάνελ περοβσκίτη και σιλικόνης που αποδίδει 26,5%. Ειδικότερα, το κομμάτι είναι μεγέθους 9 τετραγωνικά εκατοστά και έχει τάση ανοιχτού κυκλώματος πάνω από 1,880 mV.

Η απόδοση αυτή είναι αυξημένη, έστω και ελάχιστα, σε σχέση με την προηγούμενη που είχαν καταφέρει στο τέλος του 2022 και έφτανε το 25.8%. Ωστόσο, στόχος των επιστημόνων παραμένει να υπερβούν το 30% και τα πάνελ νέας γενιάς να βγουν στην παραγωγή το 2026.

Κοινοποίησέ το »

Παρόλο που το 26,5% δεν ακούγεται μεγάλο ποσοστό, στην αγορά των φωτοβολταϊκών όπου ο μέσος όρος απόδοσης των ηλιακών πάνελ πιρυτίου είναι 20%, μια τέτοια διαφορά που επιτυγχάνουν τα νέα υλικά, είναι σημαντική. Η βελτίωση που κατάφεραν οι ερευνητές οφείλεται εν μέρει και σε διορθώσεις που έκαναν στους τόνους του πάνελ. 

Η ιστορία με τα φωτοβολταϊκά περοβσκίτη

Αναφορές για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάνελ περοβσκίτη υπάρχουν ήδη το 2009, οπότε η απόδοσή τους ήταν στο 3%. Στο πέρασμα των χρόνων, οι μεγάλες προκλήσεις για τους επιστήμονες ήταν να βελτιώσουν αδυναμίες του υλικού, όπως η γρήγορη αποσύνθεσή του όταν ερχόταν σε επαφή με την υγρασία. Πλέον έχει φανεί ότι τα λεπτού τύπου ηλιακά πάνελ από περοβσκίτη και άλλα υλικά, αναβαθμίζουν την ποιότητα και δίνουν απόδοση που υπερβαίνει το 30%. Το ρεκόρ στην απόδοση πάνελ με κυψέλες περοβσκίτη και σιλικόνης έχει το Κέντρο Helmholtz στο Βερολίνο με δυνατότητα αξιοποίησης 32,5% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά.    

Νέα υλικά και από τον Έλον Μασκ

Οι πειραματισμοί με τα νέα υλικά που θα μειώνουν το κόστος κατασκευής και θα αυξάνουν την απόδοση ενός φωτοβολταϊκού πάνελ δεν σταματούν εδώ. Να σημειώσουμε ότι πριν λίγο καιρό, ο διάσημος επιχειρηματίας Έλον Μασκ έδωσε μια γεύση στο κοινό του για τα ηλιακά πάνελ που ετοιμάζεται να φέρει η εταιρεία Tesla το 2024, τα οποία είναι από φεροηλεκτρικά κρύσταλλα και είναι λεπτότερα, ελαφρύτερα, φθηνότερα από τα συμβατικά ηλιακά πάνελ που γνωρίζουμε. 
Η αγορά φωτοβολταϊκών σίγουρα θα έχει πολύ ενδιαφέρον στο μέλλον...

Video: Στο πανεπιστήμιο Swansea εκτύπωσαν για πρώτη φορά φωτοβολταϊκό περοβσκίτη:
 

Kοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το 4green στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις