Φθηνότερο το ηλεκτρικό ρεύμα για Ισπανία και Πορτογαλία, μετά από την έγκριση της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και αποσύνδεση από το ρεύμα.

Φθηνότερο το ηλεκτρικό ρεύμα για Ισπανία και Πορτογαλία, μετά από την έγκριση της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και αποσύνδεση από το ρεύμα.

Ισπανία & Πορτογαλία αποσυνδέουν την τιμή αερίου από το ρεύμα!

1.547 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Ισπανία και Πορτογαλία κατάφεραν μετά από πολύμηνη προσπάθεια να αποσπάσουν το μεγάλο «ΝΑΙ» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εξαίρεση που είχαν ζητήσει Ισπανία και Πορτογαλία ώστε να αποσυνδέσουν την τιμή του φυσικού αερίου από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους επόμενους 12 μήνες.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Σύμφωνα με το Euronews, η συμφωνία αυτή που επιτρέπει τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού που θα θέτει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου (κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα), θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου το 40% των Ισπανών και Πορτογάλων καταναλωτών με ρυθμισμένες τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η κυβέρνηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είχαν απευθύνει έκκληση από το περασμένο καλοκαίρι, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του energypress, για εφαρμογή μέτρων, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ενεργειακής κρίσης, η οποία μάλιστα επιδεινώθηκε μετά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αρχική πρόταση των δύο κυβερνήσεων ήταν η επιβολή πλαφόν στα 30 ευρώ/μεγαβατώρα, αλλά τελικά κατάφεραν να αποσπάσουν το πολυπόθητο ναι της ΕΕ στα 50 ευρώ/μεγαβατώρα.

Ανησυχούν τα «χρηματιστήρια ενέργειας»!

Στο άκουσμα της είδησης, αντέδρασαν άμεσα τα «χρηματιστήρια ενέργειας», προτρέποντας την ισπανική κυβέρνηση να μην πραγματοποιήσει μόνη της στο σύστημα που καθορίζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, στην προσπάθειά της να μειώσει τους υπερβολικούς λογαριασμούς κοινής ωφελείας, όπως αποκαλύπτεται σε επιστολή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Κατά τη γνώμη μας, μια πιθανή ρυθμιστική παρέμβαση που επηρεάζει τον μηχανισμό καθορισμού της τιμής για το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο, ως διοικητικό μέτρο που δεν συνδέεται με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και που αποκλίνει από το μοντέλο καθορισμού τιμών που είναι κοινό σε όλη την Ευρώπη, θα δημιουργούν υψηλό κίνδυνο ρυθμιστικής αβεβαιότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επιστολή από τις OMIP και OMIClear, την οποία έχει το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ό,τι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν «σε αρμονία με την υπόλοιπη ΕΕ».
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »