Η χρονική εξέλιξη της διαμέτρου των Ανεμογεννητριών στην Ελλάδα

Η Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ευρώπη

2.609 επισκέψεις στο άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, WindEurope, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ, ανακοίνωσε τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ευρώπη το 2017.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, WindEurope, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ, ανακοίνωσε τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ευρώπη το 2017.

Συνολικά, το 2017 εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη 16.854 MW νέων αιολικών πάρκων, από τα οποία 15.680 MW στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτά, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΛΕΤΑΕΝ, 282MW ή 1,8% εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, κατατάσσοντας τη Χώρα μας όγδοη ανάμεσα στις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες.

Σε όλη την Ε.Ε. η αιολική ενέργεια κάλυψε το 11,6% των αναγκών ηλεκτρισμού.
Ο Γενικός Διευθυντής της WindEurope, Giles Dickson, σημείωσε ότι το 2017 ήταν έτος ρεκόρ για την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πίεση να υλοποιηθούν έγκαιρα επενδύσεις προκειμένου να ωφεληθούν από τα προηγούμενασυστήματα των σταθερών τιμών ενόψει της μετάβασης στο σύστημα των διαγωνισμών για τις νέες επενδύσεις. Έτσι, παρά τα καλά νέα για το 2017, το άμεσο μέλλον παραμένει αβέβαιο. Απαιτείται καλός σχεδιασμός στους επικείμενους διαγωνισμούς για τα νέα έργα, προβλεψιμότητα και σαφήνεια στην ισχύ που θα προκηρυχθεί από τα κράτη μέλη και κυρίως ένας ρεαλιστικός αλλά φιλόδοξος στόχος 35% Α.Π.Ε. για το 2030.

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση της WindEuropeμε τη Στατιστικήστον δικτυακό της τόπο
https://windeurope.org/about-wind/statistics/european/wind-in-power-2017/

Με την ευκαιρία, η ΕΛΕΤΑΕΝ ανακοινώνει μια νεότερη έκδοση της Στατιστικής για το 2017 στην Ελλάδα, όπου έχει περιληφθεί επεξεργασία των διαμέτρων ρότορα των ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί στη Χώρα μας. Από διαμέτρους της τάξης των 20 μέτρων το 1987, πλέον εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες με διαμέτρους άνω των 100 μέτρων. Αυτό σημαίνει περισσότερη καθαρή ενέργεια, με λιγότερες ανεμογεννήτριες. Οι μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα είναι επτά ανεμογεννήτριες VestasV117-3.45ΜWμε διάμετρο ρότορα 117 μέτρα η κάθε μία. Εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θίσβης Βοιωτίας το τελευταίο τρίμηνο του 2017.