Αντλίες θερμότητας. Τα δυνατά τους σημεία

Αντλίες θερμότητας. Τα δυνατά τους σημεία

  • Αντλίες θερμότητας. Τα δυνατά τους σημεία
  • Αντλίες θερμότητας. Τα δυνατά τους σημεία

Αντλίες θερμότητας. Τα δυνατά τους σημεία

8.199 επισκέψεις στο άρθρο (12/02/2024)
Σχολιάστε

- Πράσινο και βιώσιμο σπίτι, οικονομική θέρμανση και ψύξη
- Το κόστος αγοράς τους κατεβαίνει
- Συνεργάζονται και με φωτοβολταϊκά
- Σε χώρο με μόνωση αποδίδουν ακόμα καλύτερα

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ
ARISTON

Ποια είναι τα δυνατά σημεία μια αντλίας θερμότητας που έχουν οδηγήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας να ενθαρρύνει τη χρήση της; Είναι φιλική στο περιβάλλον, θα βοηθήσει στον εξηλεκτρισμό και την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα, συνδυάζεται με άλλες πηγές όπως τα φωτοβολταϊκά και η τιμή της θα πέσει περισσότερο.  

Πράσινο και βιώσιμο σπίτι με αντλία θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο σπίτι, εργασιακό περιβάλλον και κτίριο. Ενώ οι τιμές των αγαθών και των ενεργειακών προϊόντων ανεβαίνουν, το κόστος της αντλίας αναμένεται να κατέβει τα επόμενα χρόνια και να είναι προσβάσιμη σε όλους.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 500 εκ τόνους έως το 2030 καθώς θα αντικαταστήσουν τη θέρμανση με ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, στην Ευρώπη, μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για φυσικό αέριο κατά 21 δις κυβικά μέτρα.

Το κόστος αγοράς τους κατεβαίνει

Ήδη η λειτουργία τους κοστίζει λιγότερο από έναν συμβατικό λέβητα αερίου. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το αρχικό τους κόστος είναι αποτρεπτικό για πολλά νοικοκυριά. Για αυτό το λόγο και ο οργανισμός έχει πάρει θέση υπέρ της κρατικής επιδότησής τους. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει απόσβεση τα επόμενα χρόνια και η συντήρησή τους είναι ελάχιστη. 

Συνεργάζονται και με φωτοβολταϊκά

Η τεχνολογία τους είναι παρόμοια με εκείνη μιας κατάψυξης ή ενός κλιματιστικού. Παίρνουν θερμότητα από μια πηγή– π.χ. το περιβάλλον- και την ενισχύουν στον εσωτερικό χώρο. Οι αντλίες είναι πολύ πιο αποδοτικές από τους λέβητες γιατί μεταφέρουν τη θερμότητα, δεν την παράγουν. Μπορούν να αποδώσουν σε οποιαδήποτε θερμοκρασία (υπάρχουν αντλίες υψηλής και χαμηλής θερμοκρασίας), ενώ το νερό που χρησιμοποιούν, εφόσον μιλάμε για αντλία αέρος-νερού, μπορεί να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί για το VC ή τον κήπο. Επίσης, μπορούν να συνεργαστούν με άλλα συστήματα, όπως τα φωτοβολταϊκά, χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. 

Σε χώρο με μόνωση αποδίδουν καλύτερα
Όσοι έχουν καλή μόνωση στο χώρο τους θα ωφεληθούν περισσότερο. Τα στοιχεία της Δανίας δείχνουν ότι οι αντλίες θερμότητας στις κατοικίες με πολύ καλή μόνωση, χρησιμοποιούν 30% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με εκείνα με φτωχή μόνωση. Επομένως, αν με κάποιες βελτιώσεις ένα κτίριο ανέβει δύο ενεργειακές κλάσεις, μπορεί να μειώσει στο μισό την ανάγκη για ρεύμα. Έτσι, μια αντλία θερμότητας μικρότερης χωρητικότητας θα κάνει τη δουλειά της και θα είναι πιο οικονομική για εσάς. 

Συνέχεια του άρθρου >>>
ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (TENORA ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ)
ΤΕΡΚΟΝ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ (TAIRCON ENERGY)
CLIMATISM