
Οι πωλήσεις επέστρεψαν σε ανοδική πορεία σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.
Επιδοτήσεις και χαμηλότερες επιβαρύνσεις στο ρεύμα στηρίζουν τη ζήτηση.
Οι καταναλωτές ψάχνουν πιο σταθερό κόστος για θέρμανση και ψύξη.
Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό όπου το σπίτι είναι κατάλληλα προετοιμασμένο.
Οι αντλίες θερμότητας φαίνεται ότι ξανακερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη. Τα στοιχεία για το 2025 δείχνουν ότι οι οικιακές πωλήσεις αυξήθηκαν συνολικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, φτάνοντας περίπου τα 2,63 εκατομμύρια μονάδες, από 2,38 εκατομμύρια το 2024. Αυτό αντιστοιχεί σε άνοδο περίπου 11%, ενώ οι συνολικά εγκατεστημένες αντλίες θερμότητας στην Ευρώπη υπολογίζονται πλέον γύρω στα 28 εκατομμύρια.
Η εικόνα δείχνει ότι η αγορά αρχίζει ξανά να βρίσκει ρυθμό. Η άνοδος δεν καταγράφηκε με τον ίδιο τρόπο παντού, αλλά στις περισσότερες χώρες η ζήτηση κινήθηκε ανοδικά μέσα στο 2025. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί δείχνει ότι οι αντλίες θερμότητας παραμένουν βασική επιλογή για πολλά νοικοκυριά που θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από πιο παραδοσιακά καύσιμα.
Με απλά λόγια, δεν μιλάμε για μια λύση που έχασε το ενδιαφέρον του κόσμου. Αντίθετα, η αγορά δείχνει ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να την εξετάζουν σοβαρά, ειδικά σε χώρες όπου υπάρχουν σταθερά κίνητρα και καλύτερες συνθήκες λειτουργίας.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που βοήθησαν αυτή την επιστροφή. Ο πρώτος είναι οι επιδοτήσεις και γενικά η στήριξη για την αρχική αγορά και εγκατάσταση. Ο δεύτερος είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος λειτουργίας έγινε πιο ελκυστικό, κυρίως εκεί όπου μειώθηκαν επιβαρύνσεις που σχετίζονται με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον απλό καταναλωτή. Η αντλία θερμότητας συνήθως θέλει μεγαλύτερο αρχικό ποσό, όμως όταν το πρώτο κόστος μειώνεται ή γίνεται πιο διαχειρίσιμο, τότε περισσότεροι ιδιοκτήτες μπαίνουν στη διαδικασία να την υπολογίσουν σοβαρά για το σπίτι τους.
Η άνοδος των πωλήσεων δεν εξηγείται μόνο από τις επιδοτήσεις. Εξηγείται και από το ότι πολύς κόσμος ψάχνει σήμερα μια λύση που να προσφέρει θέρμανση, ψύξη και πιο σταθερό έλεγχο του κόστους στην καθημερινότητα. Σε αυτό το πεδίο, οι αντλίες θερμότητας παραμένουν πολύ δυνατή επιλογή, ειδικά για σπίτια που είναι πιο σωστά μονωμένα ή ενεργειακά πιο έτοιμα.
Δες εδώ για αντλία θερμότητας αέρα-νερού: πώς δουλεύει και τι κερδίζεις
Για πολλούς ιδιοκτήτες, το ζητούμενο δεν είναι μόνο «τι καίει λιγότερο», αλλά και «τι με βολεύει περισσότερο σε βάθος χρόνου». Εκεί ακριβώς φαίνεται γιατί οι αντλίες θερμότητας παραμένουν στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής αγοράς.
| Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το » |
| Σχολίασέ το, στο Facebook » |
Η ευρωπαϊκή άνοδος δεν σημαίνει ότι κάθε σπίτι στην Ελλάδα πρέπει να στραφεί αυτόματα σε αντλία θερμότητας. Σημαίνει όμως ότι η τεχνολογία όχι μόνο αντέχει, αλλά συνεχίζει να ανεβαίνει εκεί όπου οι συνθήκες είναι σωστές.
Στην ελληνική αγορά, το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό, ειδικά σε σπίτια που θέλουν πιο σταθερό κόστος και καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά. Το 4green έχει ήδη καταγράψει ότι ανεβαίνει η ζήτηση για αντλίες θερμότητας στις πολυκατοικίες, καθώς όλο και περισσότεροι ψάχνουν λύσεις με μεγαλύτερη αυτονομία και καλύτερο έλεγχο στη θέρμανση.
Παρόλα αυτά, δεν είναι λύση για όλους με τον ίδιο τρόπο. Μια αντλία θερμότητας αποδίδει καλύτερα όταν το σπίτι είναι κατάλληλα προετοιμασμένο και όταν το σύστημα θέρμανσης ταιριάζει με τις πραγματικές ανάγκες του χώρου. Για αυτό και αρκετοί ιδιοκτήτες ψάχνουν πρώτα πιο πρακτικές συγκρίσεις, όπως το αντλία θερμότητας ή φυσικό αέριο: τι συμφέρει το 2026, πριν πάρουν τελική απόφαση.
Η ευρωπαϊκή αγορά δείχνει ότι οι αντλίες θερμότητας μένουν δυνατή επιλογή
Το βασικό μήνυμα είναι απλό. Οι αντλίες θερμότητας δεν ήταν μια προσωρινή τάση. Η νέα άνοδος στις πωλήσεις στην Ευρώπη δείχνει ότι παραμένουν δυνατή λύση για πολλά σπίτια, ειδικά όταν υπάρχουν επιδοτήσεις, όταν το κόστος λειτουργίας είναι πιο λογικό και όταν το σπίτι είναι ενεργειακά πιο έτοιμο.
Με λίγα λόγια, η αγορά δείχνει ξανά προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό λέει πολλά για το πού κινείται η θέρμανση στα σπίτια της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.
Εσείς θα βάζατε σήμερα αντλία θερμότητας στο σπίτι ή θεωρείτε ότι παραμένει ακριβή λύση; Γράψτε μας τη γνώμη σας στα social του 4green.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΨΥΞΗ |
ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ |
ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ |
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ |
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑ - ΝΕΡΟΥ |
|
Ψάχνεις; Βρίσκεις με 1 κλίκ εδώ >> |
|
Αυτόνομη θέρμανση: Λιγότερες εντάσεις, περισσότερος έλεγχος
Ανεβαίνουν ξανά οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη
Μόνωση σπιτιού: πώς μειώνει τα έξοδα και αυξάνει την ανεση
Τι κλιματιστικό χρειάζεται ένας επαγγελματικός χώρος;
Λέβητες σπιτιού: Πετρέλαιο, αέριο ή pellet; Τι συμφέρει σήμερα
Πετρέλαιο πάνω από τα 115 δολάρια: τι σημαίνει για ρεύμα και θέρμανση
Net-billing: τι αλλάζει για όσους θέλουν φωτοβολταϊκά σε σπίτι ή επιχείρηση
Ψάχνεις; Βρίσκεις. Εξοικονόμηση, ανακαίνιση.
Βρες με 1 κλίκ: ΟΛΑ τα Κλιματιστικά της αγοράς!
ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΨΥΞΗ |
ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ |
ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ |
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ |
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑ - ΝΕΡΟΥ |
|
Ψάχνεις; Βρίσκεις με 1 κλίκ εδώ >> |
|
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης - Πολιτική Απορρήτου - Πολιτική Cookies |
Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334
Copyright © 2026
4green.gr | Ταυτότητα
Επωνυμία Επιχείρησης: AUTO ΤΡΙΤΗ ΑΕ
Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Αμαρουσίου 14 - Νέο Ηράκλειο, Τ.Κ. 141 22
Νομική Μορφή: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Α.Φ.Μ.: 998384177
Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ
Στοιχεία Επικοινωνίας:
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 211 1085500
Ιστοσελίδα: www.autotriti.gr
Διοικητικά Στελέχη
Ιδιοκτήτες & Κύριοι Μέτοχοι: Δανάη Τριανταφύλλη – Δάφνη Τριανταφύλλη
Νόμιμος εκπρόσωπος - Διευθυντής: Νίκος Καρανάσιος
Διαχειριστής ονόματος τομέα: ΑUTO ΤΡΙΤΗ Α.Ε.