Η διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ

Η διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ

  • Η διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ
  • Η διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ

Η διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ

1694 επισκέψεις στο άρθρο (02/09/2023)

Ένα διαδραστικό εργαλείο δημιούργησε ο οργανισμός SolarPower Europe, ώστε οι πολίτες να βλέπουν την τωρινή κατάσταση αλλά και την προοπτική ανάπτυξης των ΑΠΕ σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Ο οργανισμός SolarPower Europe δημοσίευσε δεδομένα για τις εκθέσεις προόδου για την ενέργεια και το κλίμα που κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι υποχρεωμένη να φέρνει στο φως κάθε δύο χρόνια αναφορικά με τις κινήσεις που έχουν κάνει για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στα εθνικά τους σχέδια.

Πρόκειται για ένα διαδραστικό εργαλείο που δείχνει τη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, ανά χώρα. 

Δείτε πώς τα πάει η Ελλάδα: Από αριστερά προς δεξιά το διάγραμμα δείχνει τη χωρητικότητα το 2022, τον στόχο το 2030, το ρεαλιστικό στόχο σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, τι μπορεί να επιτευχθεί.

Κοινοποίησέ το »

Γενικά, τα δεδομένα στον χάρτη δείχνουν:

  • Το δυναμικό ηλιακής ενέργειας που έχει εγκαταστήσει κάθε χώρα

  • Δυνατότητα σύγκρισης στόχων που έχει θέσει η κάθε χώρα

  • Τις προκλήσεις που παρουσιάζει κάθε αγορά 

 
Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα και τους στόχους που έχουν τεθεί, τα 3/4 των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους έως το 2025, ενώ οι υπόλοιποι έως το 2027. Μήπως πρέπει να θέσουν μεγαλύτερους;

Ποια είναι η διείσδυση αυτή τη στιγμή;

Το 2019 η ΕΕ είχε στόχο οι ΑΠΕ να συμμετέχουν στο 32% του ενεργειακού μείγματος έως το 2030, όμως το 2023 ο στόχος αυτός ανέβηκε στο 42.5%. Πλέον οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια έχουν αυξηθεί ραγδαία και οι προσδοκίες είναι ακόμα μεγαλύτερες. 

Από ότι φαίνεται στην αναφορά της SolarPower Europe, η Ελλάδα παρά τις προοπτικές ανάπτυξης, αντιμετωπίζει θέματα έλλειψης διαφάνειας, τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και υποστήριξης μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκών. 

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr