Ζέστη και οικονομία

Ζέστη και οικονομία

Ζέστη και οικονομία

Ζέστη και οικονομία

Ζέστη και οικονομία

  • Ζέστη και οικονομία
  • Ζέστη και οικονομία
  • Ζέστη και οικονομία
  • Ζέστη και οικονομία
  • Ζέστη και οικονομία

Ζέστη και οικονομία

19.241 επισκέψεις στο άρθρο

Η τεχνολογία του πέλλετ έχει μπει στη ζωή των καταναλωτών και κερδίζει συνεχώς έδαφος, λόγω της ποιότητας, της εξοικονόμησης και της αξιοπιστίας που προσφέρει στη θέρμανση.

ELITH
THERMOVENT HELLAS A.E.

Πάνε οι εποχές που το καλοριφέρ παρέμενε ανοιχτό για πολλές ώρες. Σήμερα ανάβει για περιορισμένο χρόνο χωρίς να προσφέρει τη ζέστη που χρειάζεται ένα σπίτι. Είναι ανάγκη λοιπόν να βρούμε τρόπους προκειμένου να θερμάνουμε αποτελεσματικά τα σπίτια μας. Εάν έχουμε μονώσει καλά την οικία μας κι έχουμε τοποθετήσει ενεργειακά τζάμια και κουφώματα, έχουμε κάνει δύο βασικά βήματα για τον περιορισμό των απωλειών θερμότητας, ωστόσο χρειάζεται να γίνει κάτι ακόμη: να αντικαταστήσουμε τον παλιό τρόπο θέρμανσης με πετρέλαιο, με ένα νέο και αποδοτικό σύστημα θέρμανσης.

Kοινοποίησέ το »

 
Οι λέβητες-καυστήρες πέλλετ είναι μια πρόταση στον χώρο της θέρμανσης που έχει κατακτήσει πλέον περισσότερο το αγοραστικό κοινό, καθώς καταφέρνουν να συνδυάζουν τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και χρημάτων με την οικολογική θέρμανση. 
 
Η καύσιμη ύλη
Ως υλικό καύσης χρησιμοποιείται το πέλλετ, ένα εντελώς φυσικό προϊόν αφού προέρχεται από το ξύλο, ενώ συγχρόνως είναι και πολύ οικονομικό. Τα πέλλετ είναι κυλινδρικά με διάμετρο 6-8 χιλιοστά, πυκνότητα  >650 kg/m3 και μήκος 30-40 mm. Το χαμηλό ποσοστό υγρασίας (8%-10%) που διαθέτει, προσφέρει στο πέλλετ μεγάλη θερμαντική ικανότητα. 
 
Σημαντικό ρόλο στην απόδοση ενός λέβητα πέλλετ παίζει η ποιότητα της καύσιμης ύλης γιΆαυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των κατασκευαστών, ώστε να μην να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία του λέβητα, αλλά και να ζητούν πιστοποίηση πριν την αγορά των συσκευών. Η αναζήτηση λοιπόν του ιδανικού πέλλετ έχει μεγάλη σημασία, ενώ από την ποιότητα του εξαρτάται και ο βαθμός απόδοσης των λεβήτων pellet (όταν το pellet έχει πιστοποίηση παράγει 5KW/kg και η συσκευή έχει απόδοση 95%, θα κερδίσουμε 4,9KW). Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι το πέλλετ ξύλου εκπέμπει λιγότερα σωματίδια συγκριτικά με άλλα είδη πέλλετ και είναι το μόνο που προτείνουν οι κατασκευαστές. Επιπλέον τα χαμηλής ποιότητας πέλλετ δημιουργούν πολλή στάχτη σε σχέση με αυτά του ξύλου. Εφόσον λοιπόν έχει γίνει μια μεγάλη επένδυση με την αγορά λέβητα πέλλετ, καλό είναι οι καταναλωτές να μην θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του συστήματος αγοράζοντας φθηνή και αμφίβολης προέλευσης καύσιμη ύλη.
 
Πρώτη σκέψη για εξοικονόμηση
Βασικές προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή απόδοση ενός λέβητα πέλλετ είναι η σωστή μελέτη, εφαρμογή και εγκατάστασή του. Οι λέβητες πέλλετ μπορούν να φτάσουν σε ενεργειακή απόδοση μέχρι το 96%, με απώλειες μόλις 4%, τη στιγμή που οι σύγχρονοι λέβητες πετρελαίου φτάνουν έως 105% (το ανώτερο). Αποτέλεσμα είναι η μείωση των εξόδων θέρμανσης κατά 40-60%, ενώ παράλληλα προστατεύεται και το περιβάλλον. 
Επιπλέον, οι λέβητες πέλλετ προσφέρουν και τη δυνατότητα μπόιλερ για να χρησιμοποιούμε άφθονο ζεστό νερό.
Οι συνήθεις λέβητες διαθέτουν χώρο τροφοδοσίας  200 κιλών και η αυτονομία λειτουργίας διαρκεί για μια εβδομάδα σε αναλογία ενός σπιτιού περίπου 120 τ.μ. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με θερμοστάτη (παραμένει το ίδιο σύστημα θέρμανσης σπιτιού), «κερδίζουμε» την ευκολία χρήσης. αφού σβήνουν και ανάβουν αυτόματα, σε όποια θερμοκρασία επιλέξουμε.

Διατίθενται λέβητες πέλλετ αλλά και σόμπες πέλλετ που μπορούν να αποδώσουν και ως αερόθερμο και με σύνδεση με καλοριφέρ. Με αυτόματες τροφοδοσίες, ρυθμιστές θερμότητας, ρυθμιστές λειτουργίας προσφέρουν μια πλήρη λύση θέρμανσης υψηλών απαιτήσεων.
Οι σύγχρονοι λέβητες pellet είναι πολυβάθμιας καύσης, δηλαδή καταναλώνουν pellet βάσει των αναγκών και της ζήτησης νερού του σπιτιού (inverter). Ακόμη, υποστηρίζουν την πλέον τελευταία τεχνολογία οικονομίας που είναι το σύστημα αντιστάθμισης.
 
Το κόστος της επένδυσης
Το εάν αξίζει να επενδύσει κανείς σε ένα λέβητα πέλλετ, διαφέρει ανάλογα με τις βλέψεις του καταναλωτή. Εάν προσδοκά μακροπρόθεσμα οφέλη και όχι κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών τότε η αγορά και εγκατάσταση ενός λέβητα πέλλετ μπορεί εκτός από οικονομία στα έξοδα θέρμανσης να προσφέρει μια άνετη και ποιοτική ζωή, ανάλογα βέβαια με την περιοχή της κατοικίας του κάθε καταναλωτή.
 
Εφόσον μιλάμε για αγορά και όχι για μετατροπή του πετρελαίου σε πέλλετ (πράγμα που θα πρέπει να αποκλείσουμε εξαρχής για πολλούς λόγους όπως η απόδοση, ο καθαρισμός και η προβληματική λειτουργία), το κόστος ενός λέβητα πέλλετ κυμαίνεται από 3.000 έως 6000¤, ανάλογα με το μέγεθος και τις απαιτήσεις της εγκατάστασης. Η τιμή αυτή είναι ενδεικτική, καθώς το κόστος επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους, όπως η επωνυμία, οι διαστάσεις, η χώρα κατασκευής, οι ευκολίες χειρισμού, οι επιδόσεις και οι πιστοποιήσεις του. Είναι γεγονός ότι οι λέβητες pellet στοιχίζουν ακριβότερα σε σχέση με άλλα συστήματα θέρμανσης (όχι της ίδιας απόδοσης), αν υπολογιστεί, όμως, το χαμηλό κόστος καύσιμης ύλης και η υψηλή απόδοσή τους, η απόσβεση γίνεται σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.
Βέβαια η επιλογή ενός λέβητα πέλλετ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπαγορεύεται αποκλειστικά και μόνο από την τιμή και το οικονομικό κέρδος, αντιθέτως μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Λύση στο ζήτημα του αρχικού κόστους της επένδυσης δίνει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΚατΆ Οίκον», επιδοτώντας ένα τμήμα από τις δαπάνες για αντικατάσταση των παραδοσιακών τρόπων θέρμανσης με νέους, οικολογικούς και πιο αποδοτικούς, στους οποίους ανήκουν και οι λέβητες πέλλετ.
 
Πλεονεκτήματα
- Σύστημα αυτοκαθαρισμού που απαλλάσσει τον κάτοχο από τον εβδομαδιαίο καθαρισμό του καυστήρα 
- Σύστημα αυτόματου καθαρισμού για τους εναλλάκτες (τούμπα), το οποίο είναι πολύ αποδοτικό και χαρίζει θέρμανση στον χώρο χωρίς να μολύνει την ατμόσφαιρα.
- Μεγάλη ανθεκτικότητα στον χρόνο
- Εύκολη εγκατάσταση σε χώρο ίδιο με αυτόν για συμβατικούς λέβητες πετρελαίου
- Χαμηλές εκπομπές ρύπων
- Υψηλές αποδόσεις 
- Παραγωγή ζεστού νερού για τις ανάγκες του μπάνιου, αλλά και της κουζίνας. 
- Εύκολη αποθήκευση καύσιμης ύλης
- Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου
 
Aρθρο του κ. Παύλου Τσαμουδάκη, Bioenerga 

Kοινοποίησέ το »