Δες πως θα ζεσταθείς οικονομικά φέτος το χειμώνα (χωρίς να «ξηλωθείς»).

Δες πως θα ζεσταθείς οικονομικά φέτος το χειμώνα (χωρίς να «ξηλωθείς»).

Θέρμανση σπιτιού 2023. Πως να …ιδρώνεις χωρίς να πληρώνεις

3.841 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Υπολόγισε με βάση τις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού σε κιλοβατώρες και τις τιμές των καυσίμων (μετά τις επιδοτήσεις). Βάλε στο πλάνο και αυτοματισμούς που εξοικονομούν ως 40%. Ελάττωσε τα ηλεκτρικά θερμαντικά και δες πιο κάτω πως θα …ιδρώνεις χωρίς να πληρώνεις.

ELITH
THERMOVENT HELLAS A.E.

Κάθε χρόνο κάνουμε τους υπολογισμούς για να μάθουμε τι θα πληρώσουμε για να ζεστάνουμε το σπίτι μας. Φέτος θα χρειαστεί περισσότερο από ποτέ μολύβι και χαρτί για να λύσουμε το γρίφο και να γλιτώσουμε όσο το δυνατό λιγότερα χρήματα.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Ακούγονται διάφορα κατά καιρούς για οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, αλλά δύσκολα θα ακούσεις ότι τα πάντα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να λάβεις υπόψη, προτού καταλήξεις σε ασφαλή συμπεράσματα και αποφάσεις.

Θέρμανση στο σπίτι. Πως θα …ιδρώνεις χωρίς να πληρώνεις
  • Μάθε τις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού σε kW (μίλα με μηχανικό)
  • Bάλε κάτω τιμές καυσίμων (μετά επιδοτήσεων) & ποσότητα για 4-5 μήνες
  • Με μικρό κόστος βάλε αυτοματισμούς, εξοικονομείς ως 40%
  • Ηλεκτρικά θερμαντικά μόνο ως συμπληρωματικά, αλλιώς δεν συμφέρει
Ξεκινώντας, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες θέρμανσης, δεν μένουμε στην ίδια περιοχή, δεν μένουμε στο ίδιο κτίσμα (μικρότερο ή μεγαλύτερο, παλαιότερο ή νεότερο κλπ). 
 
3 τα βασικά κριτήρια της συμφέρουσας επιλογής

Προτού επιλέξεις τρόπο θέρμανσης, πρέπει να υπολογίσεις το τι πραγματικά σε συμφέρει, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σου.

Οι  ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού σου σε KWh, η ποσότητα του καυσίμου που θα χρειαστείς κατά προσέγγιση για ένα χρόνο και η τιμή του επιλέξιμου καυσίμου, είναι τρεις από τους παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις, προτού αποφασίσεις το σε ποια λύση θέρμανσης θα στραφείς.

Μιλώντας με ένα μηχανικό μπορείς εύκολα να υπολογίσεις τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου σου σε KWh, χωρίς να ξεχνάς τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν συνήθως στη περιοχή σου, το επίπεδο μόνωσης του σπιτιού και άλλους παράγοντες, τους οποίους υπολογίζει ο μηχανικός σου.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελικές τιμές των καυσίμων (μετά από τις επιδοτήσεις), είσαι σε θέση να γνωρίζεις την κατανάλωσή σου και το ποσό που θα χρειαστεί να δώσεις για τη θέρμανσή σου, υπολογίζοντας ένα διάστημα 120-150 ημερών, ανάλογα με την περιοχή που μένεις, καθώς στη βόρεια Ελλάδα ο χειμώνας ξεκινά πιο νωρίς και τελειώνει πιο αργά και στη νότια Ελλάδα το αντίστροφο, αλλά είναι και πιο ήπιος.

Η σίγουρη οικονομική λύση των αυτοματισμών θέρμανσης!

Αυτοματισμοί θέρμανσης όπως οι θερμοστατικές κεφαλές και θερμιδομετρητές μπορούν να μειώσουν αισθητά το κόστος λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης και μάλιστα με χαμηλό κόστος αγοράς τους. 

Μια έξυπνη εναλλακτική λύση και με χαμηλό budget είναι η τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών ή θερμιδομετρητών. Πρόκειται ουσιαστικά για συσκευές που  τοποθετούνται τοπικά σε κάθε ένα θερμαντικό σώμα χωριστά και ρυθμίζουν τη ροή του ζεστού νερού, βάσει της θερμοκρασίας του συγκεκριμένου χώρου.

Έτσι, όταν επιτυγχάνεται η επιθυμητή θερμοκρασία, το σώμα αυτό απομονώνεται, ενώ τα υπόλοιπα συνεχίζουν να δουλεύουν. Με αυτόν τον τρόπο η εξοικονόμηση καυσίμου μπορεί να φτάσει και στο 40%!

Μπορώ να αντικαταστήσω την κεντρική θέρμανση με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα;

Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κάθε είδους (θερμοπομποί, λαδιού κλπ) ενδείκνυνται μόνο ως λύση ανάγκης ή συμπληρωματικά, για μεμονωμένους χώρους. Δεν σε συμφέρει να αντικαταστήσεις με αυτά την υπάρχουσα θέρμανση!

Πολλοί πιστεύουν ότι αν αντικαταστήσουν την κεντρική θέρμανση με αποκλειστική χρήση θερμαντικών σωμάτων ελαχιστοποιούν τα έξοδα. Λάθος! Τα σώματα αυτά αποδίδουν καλύτερα μόνο όταν θέλουμε να ζεστάνουμε μεμονωμένους, μικρούς χώρους ή για παράδειγμα σε συνδυασμό με ένα κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Επιπλέον , αργούν πολύ να ζεστάνουν το χώρο, γεγονός που τα αναγκάζει να «καίνε στο «φουλ» περισσότερη ώρα. Με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς, καίγοντας non stop ένα θερμαντικό σώμα θα δεις ό,τι μπορεί να φτάσεις να πληρώσεις τα διπλάσια από όσα θα έδινες για πετρέλαιο σε κεντρική θέρμανση.

Θέλεις ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα; Ζήτα πιστοποίηση κατανάλωσης συσκευής!

Αν θέλεις να πάρεις κάποιες συσκευές θέρμανσης, οι οποίες θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης, μην ξεχνάς προτού προχωρήσεις σε αγορά να ζητήσεις τα… «διαπιστευτήρια» απόδοσης και κατανάλωσης της συσκευής!

Μπορεί μία τιμή μίας θερμαντικής συσκευής να μοιάζει αρκετά δελεαστική, αλλά για να μη βρεθείς προ δυσάρεστης έκπληξης και ως προς τη συσκευή και ως προς ένα πιθανό «φουσκωμένο» λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος φρόντισε να δεις τι κατανάλωση έχει η συσκευή που είδες στη βιτρίνα ενός καταστήματος, στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »