Ο όρος «αυτόνομη θέρμανση» αναφέρεται στις εγκαταστάσεις θέρμανσης στις οποίες οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν κάθε στιγμή τη θερμοκρασία στο χώρο τους, ανεξάρτητα από το υ

Ο όρος «αυτόνομη θέρμανση» αναφέρεται στις εγκαταστάσεις θέρμανσης στις οποίες οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν κάθε στιγμή τη θερμοκρασία στο χώρο τους, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο κτήριο.

Αυτόνομη θέρμανση και τέλος οι τσακωμοί με τους γείτονες!

Διαβάστηκε από 13977 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/10/2021

Κουράστηκες να τσακώνεσαι κάθε χρόνο τέτοια εποχή στη γενική συνέλευση με τους γείτονες, προκειμένου να ορίσετε τις ώρες που θα ανάβει και θα κλείνει η κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας; Στην επόμενη γενική συνέλευση μίλα τους για την αυτόνομη θέρμανση.

Σχολιάστε

Γιατί η αυτονόμηση θέρμανσης είναι η λύση; Ο όρος «αυτόνομη θέρμανση» αναφέρεται στις εγκαταστάσεις θέρμανσης στις οποίες οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν κάθε στιγμή τη θερμοκρασία στο χώρο τους, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο κτήριο.

Kοινοποίησε το »


Να το πούμε και πιο φιλοσοφικά; «Αυτονομία είναι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αναφέρεται στην εν δυνάμει ικανότητα ενός λογικού ατόμου να παίρνει καθοριστικές αποφάσεις, κατόπιν ενημέρωσης και χωρίς εξαναγκασμό».

Τι εννοούμε με τον όρο αυτονομία κεντρικής θέρμανσης;

Στις περισσότερες πολυκατοικίες – κυρίως στις παλαιές - χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των διαμερισμάτων ένας κεντρικός λέβητας, ο οποίος τροφοδοτεί με ζεστό νερό τα θερμαντικά σώματα. Η θέρμανση όλων των διαμερισμάτων γίνεται ταυτόχρονα (Δισωλήνιο σύστημα).

Σε μία τέτοια εγκατάσταση, όπου οι γραμμές της θέρμανσης είναι κοινή για όλους τους χρήστες, η θέρμανση δεν μπορεί να λειτουργήσει για τη κάλυψη των αναγκών ενός μόνο διαμερίσματος, καθώς οι σωληνώσεις διέρχονται και από άλλες ιδιοκτησίες.

Οι ένοικοι μιας τέτοιας πολυκατοικίας θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση για τις ώρες που θα έχουν θέρμανση στα διαμερίσματά τους. Αυτό όμως, τις περισσότερες φορές, δημιουργεί προστριβές μεταξύ τους, καθώς οι ρυθμοί ζωής από οικογένεια σε οικογένεια διαφέρουν αισθητά, διαμορφώνοντας ανάλογα και  τις ανάγκες θέρμανσης.

Πάρε τη πρωτοβουλία και μίλα τους για τα πλεονεκτήματα της αυτόνομης θέρμανσης

Έχεις πολλά να πεις και δύσκολα θα σου φέρει κάποιος αντίρρηση, αν εξηγήσεις με απλά και κατανοητά λόγια τα πλεονεκτήματα της αυτόνομης θέρμανσης. Πάμε να δούμε κάποια από αυτά μαζί.

Απόλυτη ανεξαρτησία

Η εγκατάσταση θέρμανσης είναι προσωπική και όχι κοινόχρηστη, με αποτέλεσμα να έχεις 100% αυτονόμηση θέρμανσης και να κάνεις χρήση της με βάση αποκλειστικά τις προσωπικές σου ανάγκες και δυνατότητες, χωρίς να εξαρτάσαι από οποιονδήποτε άλλο.

Ασύγκριτη οικονομία

Η εξοικονόμηση κόστους φθάνει μέχρι και το 60%. Επίσης, στις εγκαταστάσεις αυτόνομης θέρμανσης είναι μειωμένη η κατανάλωση καυσίμου (είτε πρόκειται για πετρέλαιο, είτε για φυσικό αέριο).

Έλεγχος κατανάλωσης και ακρίβεια μέτρησης

Τα συστήματα φέρουν ελεγκτές αντιστάθμισης με αποτέλεσμα να ελέγχεται το κόστος λειτουργίας του λέβητα.

Ευκολία και άνεση

Η κατανάλωση μπορεί να γίνει όχι μόνο ανά διαμέρισμα, αλλά και ανά χώρο και έτσι τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται μπορούν να παραμένουν κλειστά.

Θα βρεις αρκετούς συμμάχους ανάμεσα στους ενοίκους της πολυκατοικίας, αν μιλήσεις λογικά, ψύχραιμα και κυρίως με επιχειρήματα. Ακόμα και αν δεν εφαρμοστεί άμεσα η πρότασή σου, είναι σίγουρο ό,τι θα προβληματίσει και τους πλέον δύσπιστους και η επόμενη γενική συνέλευση μπορεί να είναι αυτή που θα ικανοποιήσει όλους τους ενοίκους.

Συνεννόηση χρειάζεται και καλή θέληση, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ειδικά, αν αυτό είναι προς όφελος της τσέπης μας, αλλά και της ηρεμίας και καλής συμβίωσης με τους γείτονες χωρίς φωνές και τσακωμούς. Αξίζει το κόπο να προσπαθήσεις. Εσύ τι πιστεύεις;
 
 

Kοινοποίησε το »

Σχολιάστε