Συντήρησε το σπίτι τώρα που έχεις το χρόνο!

14.994 επισκέψεις στο άρθρο

Να 4 δουλειές σπιτιού που θα σώσουν χρήματα και κόπο για όλο το χρόνο! Ήρθε η ώρα να καθαρίσεις το κλιματιστικό και τα ηλιακά πάνελ. Ρίξε ένα βαψιματάκι και βοήθα έτσι το σπίτι σου να μονωθεί τώρα που χρειάζεται!

VECHRO
  • Καθάρισε τα φίλτρα των κλιματιστικών, είναι εύκολο! Τα λερωμένα φίλτρα κατεβάζουν κατακόρυφα την απόδοση!
Με την αλλαγή της λειτουργίας των κλιματιστικών από την θέρμανση στην ψύξη είναι η κατάλληλη περίοδος για τον καθαρισμό των φίλτρων τους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τον τύπο του φίλτρου. 
Με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται από τα φίλτρα δυνητικά παθογόνοι μικροοργανισμού, αλλά μειώνεται και η κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς ένα «μπουκωμένο» φίλτρο απαιτεί περισσότερη ενέργεια για τη λειτουργία του κλιματιστικού. 
Ο καθαρισμός των συμβατικών φίλτρων, εκτός από πλύσιμο με άφθονο νερό, μπορεί να γίνει και με ειδικά οικολογικά χημικά που σκοπό έχουν την απενεργοποίηση βακτηρίων και ιών, αλλά και την απομάκρυνση της σκόνης και του καπνού. Και σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι μικρό και περιορίζεται στο κόστος του ειδικού χημικού καθαρισμού των φίλτρων. Επίσης δεν ξεχνάμε το προγραμματισμένο μηχανολογικό service του κλιματιστικού μας.
 
  • Καθάρισε τα ηλιακά πάνελ για να δουλεύουν στο μέγιστο, σίγουρα έχουν μαζέψει σκόνη!
Είτε πρόκειται για ηλιακούς θερμοσίφωνες, είτε για φωτοβολταϊκά πάνελ, ένας απλός καθαρισμός/πλύσιμο μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την απόδοση των συστημάτων. Με το απλό πλύσιμο του απομακρύνονται σκόνες και λάσπες που μπορεί να έχουν επικολληθεί πλέον στα πάνελ με την βοήθεια της βροχής. 
Για την μεγιστοποίηση της απόδοσης τους η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με το κόστος να είναι μηδαμινό.
 
  • Βάψε το σπίτι σου, θα προσφέρει μόνωση και θα ανανεώσει την διάθεση σου!
Το βάψιμο είτε αυτό πρόκειται για εσωτερικό χώρο είτε για το εξωτερικό του κτιρίου μπορεί να επιφέρει βελτίωση στην ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου, αλλά και σημαντική ανανέωση στους χώρους που καθημερινά κατοικούμε, βελτιώνοντας την διάθεσή μας. 
Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά χρώματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ως επιπλέον στρώμα θερμομόνωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα χρώματα εξωτερικών χώρων, γνωστά και ως ψυχρά χρώματα ή θερμομονωτικά, έχουν πολύ μεγαλύτερο συντελεστή εκπομπής και αντανακλαστικότατα σε σχέση με ένα απλό λευκό επίχρισμα. 
Κοστολογούνται περίπου 20-30% πιο ακριβά από τα συμβατικά χρώματα, ενώ η θερμική αντίσταση ανά μονάδα πάχους τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών θερμομονώσεων. Παρόλα αυτά δεν μπορούν να συνεισφέρουν όσο η συμβατική θερμομόνωση λόγω του πολύ μικρού πάχους στρώματος που έχουν.
Τα χρώματα εσωτερικών χώρων έχουν την ιδιαιτερότητα ότι είναι οικολογικά, χωρίς πτητικές ενώσεις. Οικολογικά είναι τα χρώματα που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη την διάρκεια ζωής τους, από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι τη χρήση και εφαρμογή τους, αλλά και την τελική διάθεση στο περιβάλλον.
 
  • Βάλε τέντες και πέργκολες σε σωστό σημείο για να περιορίσεις τον ήλιο και τον αέρα αλλά όχι και την θέα!
Ένα από τα μέτρα τα οποία μπορεί να επιφέρουν  σημαντική μείωση στα ηλιακά φορτία του σπιτιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι οι τέντες και πέργκολες. 
Παρότι το κόστος τους είναι μικρό, σε σύγκριση με άλλα μέτρα, όπως η θερμομόνωση, το αποτέλεσμα που προσφέρουν είναι αρκετά  ικανοποιητικό. 
Ανάλογα με τον προσανατολισμό που έχουν, συμβάλουν τόσο στην θερμική άνεση, όσο και στην οπτική άνεση, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα θάμπωσης από την υπερβολική φωτεινότητα, αλλά και την γωνία πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας. Το κόστος τους εξαρτάται από το είδος σκιάστρων, καθώς υπάρχουν οικονομικές (τέντες), αλλά και πιο ακριβές και αποτελεσματικές λύσεις (κινητά σκίαστρα, πέργκολες κ.α.)