Πώς καθαρίζεις τα φίλτρα του αφυγραντήρα

Πώς καθαρίζεις τα φίλτρα του αφυγραντήρα

2220 επισκέψεις στο άρθρο (29/01/2024)

- Πλαστικό φίλτρο κρατά τις σκόνες (αυτή είναι η δουλειά του)
- Φίλτρο HEPA (με μικρούς πόρους) δεν αφήνει ούτε τα μικρά σωματίδια να περνούν
- Φίλτρο άνθρακα, εξουδετερώνει τους ρύπους, μα θέλει & αλλαγή
- Καθαρισμός στοιχείου (ακριβώς όπως στα κλιματιστικά), τακτικό πλύσιμο δοχείου

Σχολιάστε

Μία από τις πιο αποδοτικές λύσεις για τη μείωση των εξόδων θέρμανσης και την υγρασία στο σπίτι σου είναι ο αφυγραντήρας. Σύμφωνα με μετρήσεις των ειδικών, έχει εκτιμηθεί ότι με τη χρήση αφυγραντήρα το κόστος θέρμανσης μπορεί να μειωθεί έως και 15-20%.
 

Κάποια στιγμή όμως, έρχεται και η στιγμή που θα πρέπει να τον συντηρήσεις, να τον καθαρίσεις. Μία απορία που διατυπώνεται συχνά από πολλούς είναι το γιατί βγάζει ο αφυγραντήρας μία περίεργη οσμή. Όχι δεν χάλασε, απλά χρειάζεται καθαρισμό του στοιχείου, μα και των φίλτρων ή και αντικατάστασή τους. Ο αφυγραντήρας δεν έχει ένα μόνο φίλτρο. Μα μην ανησυχείς. Ακόμα και η αντικατάσταση των φίλτρων δεν έχει υψηλό κόστος.
 

Έντονη οσμή; Δεν χάλασε, θέλουν καθάρισμα τα φίλτρα, στοιχείο & δοχείο!

Στην πίσω πλευρά του αφυγραντήρα, υπάρχουν τα φίλτρα του. Συνήθως υπάρχουν 3 φίλτρα. Το πλαστικό που κρατά εκτός σκόνη και μεγάλα σωματίδια. Το φίλτρο HEPA που έχει πολύ μικρούς πόρους και δεν αφήνει ούτε τα πολύ μικρά (αόρατα με γυμνό μάτι) να περάσουν μέσα στον αφυγραντήρα. Και τρίτο φίλτρο αυτό του άνθρακα, το οποίο εξουδετερώνει τους ρύπους.

Όλα αυτά τα φίλτρα αφαιρούνται πολύ εύκολα και μπορούμε να τα καθαρίσουμε βιολογικά μόνοι μας. Κάποια μπορεί να χρειαστούν και αντικατάσταση, όπως αυτό του άνθρακα. Δεν είναι κοστοβόρο και μπορείς να έχεις ένα μικρό ρολό, να κόβεις ένα κομμάτι στο μέγεθος του προηγούμενου και να το αντικαθιστάς κάθε 6 μήνες ή καλύτερα όποτε το συνιστά ο κατασκευαστής (στο εγχειρίδιο χρήσης).

Όταν αφαιρεθούν τα φίλτρα θα διακρίνεις το στοιχείο του αφυγραντήρα. Είναι παρόμοιο με αυτό που έχουν τα κλιματιστικά. Το καθαρίζεις, γιατί και αυτό μαζεύει βρωμιά. Πριν βγάλεις τα φίλτρα, μην ξεχάσεις να αφαιρέσεις και το δοχείο νερού του αφυγραντήρα και να το πλύνεις, ειδικά αν δεις ό,τι έχει συγκεντρώσει μούχλα (δηλαδή μύκητες επικίνδυνους για την υγεία).

Συνέχεια του άρθρου >>>
Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr
Σχολιάστε