Θέλεις να μάθεις τα πάντα σε ελάχιστα λεπτά για τους αφυγραντήρες σαν να μιλούσες εσύ με τον τεχνικό. Δεν έχεις χρόνο όμως. Το κάνουμε εμείς στο 4green.gr για εσένα.

Θέλεις να μάθεις τα πάντα σε ελάχιστα λεπτά για τους αφυγραντήρες σαν να μιλούσες εσύ με τον τεχνικό. Δεν έχεις χρόνο όμως. Το κάνουμε εμείς στο 4green.gr για εσένα.

Aφυγραντήρας. Πότε τον χρειάζεσαι. Τι κερδίζεις. Τι προσέχεις

3.132 επισκέψεις στο άρθρο

Έχεις αποφασίσει να προχωρήσεις σε αγορά αφυγραντήρα καινούριας τεχνολογίας για να μειώσεις τα επίπεδα υγρασίας του χώρου σου, αλλά και για να μειώσεις τα έξοδα θέρμανσης.

Αρχικά, έχεις κάνει μία άριστη επιλογή – επένδυση. Θέλεις να μάθεις, χωρίς πολλά λόγια, τι κερδίζεις, τι πρέπει να προσέξεις και κάποια quick tips;

Kοινοποίησε το »


Η επιλογή σου να προχωρήσεις σε αγορά αφυγραντήρα, είναι η σωστή (διάβασε περισσότερα εδώ). Ο χρόνος σου όμως είναι λιγοστός και θέλεις να μάθεις κάποια πράγματα γρήγορα και απλά σαν να μιλούσες εσύ με τον τεχνικό μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Το κάνουμε εμείς για εσένα.

Οι αφυγραντήρες έχουν ειδικά φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού, συνδέονται απευθείας με την αποχέτευση, σε βοηθούν να ζεσταθείς πιο οικονομικά, ενώ γλιτώνεις και άλλα χρήματα, καθώς δεν πρόκειται να δεις ξανά υγρασία και μούχλα.

Η υγρασία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που καταστρέφουν τους τοίχους και τα έπιπλα στο σπίτι, προκαλώντας ζημιές όπως το μαύρισμα των τοίχων, το «σκάσιμο» της μπογιάς, φουσκωμένα πατώματα, παράθυρα με μαύρα στίγματα και αλλοιωμένα έπιπλα.

Τι είναι ο αφυγραντήρας;

Ο αφυγραντήρας είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα, αποτρέποντας τις ζημιές που προκαλεί. Λειτουργεί με βάση τις αρχές του κλιματιστικού, όσον αφορά το ψυκτικό του κύκλωμα, είναι όμως αποκλειστικά σχεδιασμένος για να αφαιρεί την υγρασία (δηλαδή τους υδρατμούς) από τον αέρα και όχι να τον θερμαίνει ή να τον ψύχει.

Οι ενδείξεις που σημαίνουν ό,τι τον χρειάζεσαι άμεσα

• Σταγόνες στο εσωτερικό των τζαμιών, όταν πάνω στα τζάμια και στα πατζούρια συγκεντρώνονται υδρατμοί σε μορφή σταγόνων.
• Σημάδια μούχλας στην οροφή ή στις γωνίες των τοίχων του μπάνιου όπου λόγω των υδρατμών πολύ συχνά εμφανίζεται μούχλα στην οροφή και στις γωνίες των τοίχων.
• Ύπαρξη άσχημων οσμών. Η ανίχνευση μιας ιδιαίτερα χαρακτηριστικής μυρωδιάς σε χώρους όπως το γκαράζ και τα υπόγειο σηματοδοτεί την ύπαρξη μούχλας και την παρουσία υγρασίας.

Για σωστή επιλογή πριν από την αγορά – 6 κρίσιμα tips

• Πόσα τετραγωνικά έχεις. Επίλεξε συσκευή, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Η απόδοση του αφυγραντήρα εξαρτάται από τη δυνατότητα άντλησης του αέρα ανά ώρα, ανά τετραγωνικό μέτρο (m2) για κατοικίες με σταθερό ύψος  περίπου 3 μέτρα.
• Έλεγξε το επίπεδο υγρασίας του χώρου σου (η ηλικία του κτιρίου και η ποιότητα των μονωτικών υλικών παίζουν σημαντικό ρόλο). Μπορείς να το κάνεις εύκολα, χρησιμοποιώντας ένα υγρασιόμετρο.
• Επικοινωνία χώρων. Αν οι χώροι δεν επικοινωνούν (είναι απομακρυσμένοι), μπορεί να χρειαστεί να αγοράσεις παραπάνω από έναν αφυγραντήρα για σωστό αποτέλεσμα.
• Επίπεδα θορύβου. Σε μικρό χώρο καλό είναι να μην ξεπερνά τα 38-42dB (λειτουργία χαμηλής ταχύτητας). Σε μεγαλύτερο είναι φυσιολογικό το όριο των 44-52dB.
• Σύστημα αποστράγγισης. Καλό είναι να έχει ένα τέτοιο σύστημα, ώστε να συνδέεται απευθείας με την αποχέτευση και το νερό που μαζεύεται να απομακρύνεται αυτόματα (δεν χρειάζεται να αδειάζεις συνεχώς το δοχείο).
• Wi-Fi. Καλό είναι να έχει αυτή τη δυνατότητα. Σου επιτρέπει να ρυθμίζεις τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας στον χώρο σου, όπου και αν βρίσκεσαι με το «κατέβασμα» μία απλής εφαρμογής. Επίσης προγραμματίζεις το χρόνο χρήσης, ώστε να μη λειτουργεί χωρίς λόγο, όταν λείπεις στη δουλειά ή σε άλλες εργασίες εκτός σπιτιού.

Quick tips – 6 πράγματα για value for money!

• Μην αγοράζεις μεγαλύτερο ή ισχυρότερο αφυγραντήρα. Πάρε αυτόν που καλύπτει τις ανάγκες σου.
• Κλείσε πόρτες και παράθυρα όταν τον έχεις θέσει σε λειτουργία. Θεωρείται αυτονόητο, αλλά…
• Τοποθέτησέ τον στο κέντρο του δωματίου και μακριά από τοίχους και κουρτίνες!
• 30% -50% επίπεδο υγρασίας είναι ιδανικό. Μη κατεβάζεις παρακάτω το όριο, καθώς αυξάνεις τις ώρες λειτουργίας του αφυγραντήρα χωρίς λόγο!
• Εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που δίνει ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας που έχεις. Αν υπάρχει κάποια έκπτωση (πχ. μειωμένο τιμολόγιο, νυχτερινό κλπ), τότε θέσε σε λειτουργία τον αφυγραντήρα εκείνες τις ώρες πιο πολύ.
• Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το απιονισμένο νερό που βρίσκεται στο δοχείο για το πότισμα φυτών του μπαλκονιού ή του κήπου σου ή ακόμα και για τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σου! Μην αφήνεις τίποτε να πάει χαμένο.

Μετά την αγορά τι;

Για το τέλος, αλλά όχι τελευταίο, αφήσαμε τη συντήρηση και το καθαρισμό. Οποιοδήποτε μηχάνημα, όσο καινούριο και αν είναι θέλει συντήρηση και καθαρισμό. Όχι μόνο για να αντέξει περισσότερο μα και για να λειτουργεί σωστά, να έχεις τη maximum οικονομία και απόδοση.

Τώρα πλέον ξέρεις, μέσα σε λίγες μόνο γραμμές, τι πρέπει να προσέξεις, σχετικά τους αφυγραντήρες. Ακριβώς όπως θα σου τα έλεγε ο τεχνικός σου. Στο χέρι σου είναι να ακολουθείς αυτές τις συμβουλές και θα δεις την επένδυσή σου να αποδίδει όπως πρέπει.

Δες περισσότερα και ενημερώσου με ένα κλικ στη 3η Digital Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών Εξοικονόμησης 2021!
 
 

Kοινοποίησε το »