Μπλε τιμολόγια ρεύματος: Μήπως τελικά είναι προτιμότερα;

Μπλε τιμολόγια ρεύματος: Μήπως τελικά είναι προτιμότερα;

16.376 επισκέψεις στο άρθρο (13/03/2024)
Σχολιάστε

- Τα μπλε είναι ακριβότερα, αλλά παρέχουν σταθερή τιμή με διάρκεια και χωρίς εκπλήξεις στο τέλος του μήνα
- Με τα κίτρινα έχεις άγχος γιατί δεν ξέρεις τι θα πληρώσεις, με τα πράσινα πρέπει να αλλάζεις πάροχο κάθε μήνα
- Για 15 ευρώ αξίζει η ταλαιπωρία και το άγχος ή παίρνεις ένα μπλε και ξενοιάζεις;

Πιθανότατα να έχεις μπει στο δίλλημα να θες να επιλέξεις ένα τιμολόγιο ρεύματος για το σπίτι ή και την επιχειρήσή σου, αλλά αφενός δεν θέλεις να αναλάβεις το ρίσκο της επιλογής ενός κίτρινου τιμολογίου, μαθαίνοντας τι θα πληρώσεις στο τέλος του μήνα και αφετέρου δεν θέλεις να μπεις στη βάσανο της γραφειοκρατίας, αλλάζοντας πάροχο κάθε μήνα επειδή το πράσινο τιμολόγιο που επέλεξες τον προηγούμενο μήνα είναι πλέον ακριβότερο.  
Σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι μια: τα μπλε ή αλλιώς σταθερά τιμολόγια.
Όπως έχουμε πει, τα μπλε τιμολόγια έχουν σταθερή τιμή χρέωσης κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου, η οποία είναι συνήθως από 6 έως 12 μήνες. Το βασικό τους πλεονέκτημα  είναι ότι ο λογαριασμός σας είναι προβλέψιμος, αλλά είναι συνήθως ακριβότερα από τα πράσινα και τα κίτρινα, επειδή ο πάροχος αναλαμβάνει το ρίσκο να καλύψει τις διακυμάνσεις στην τιμή χονδρεμπορικής που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.
Πόσο ακριβότερα είναι όμως στην πράξη; Μήπως τελικά αξίζει το παραπάνω κόστος αν αυτό συνοδεύεται από λιγότερο άγχος και λιγότερη ενασχόληση;

Ποια είναι τα φθηνότερα μπλε τιμολόγια του μήνα για ρεύμα στο σπίτι;


Μπαίνοντας στον τρίτο μήνα του χρόνου ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές των παρόχων για τα πράσινα και τα μπλε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια, αλλά και οι τιμές των κίτρινων τιμολογίων για τον Φεβρουάριο.
Τον Μάρτιο λοιπόν, το φθηνότερο μπλε οικιακό τιμολόγιο ρεύματος είναι το εξάμηνης διάρκειας «Οικιακό Value Safe» της PROTERGIA με τιμή 0,097 ευρώ/κιλοβατώρα και 9,90 ευρώ μηνιαίο πάγιο. Το δεύτερο φθηνότερο μπλε τιμολόγιο του μήνα για ρεύμα στο σπίτι είναι το (επίσης) εξάμηνης διάρκειας «Fix Genius Home» της ΗΡΩΝ που ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, προσφέροντας νέα τιμή στα 0,099 ευρώ/κιλοβατώρα και 9,50 ευρώ μηνιαίο πάγιο.
Την πεντάδα των φθηνότερων μπλε οικιακών τιμολογίων του μήνα συμπληρώνουν τo 8μηνης διάρκειας τιμολόγιο της ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (Maxi Home Fixed) με τιμή 0,123 ευρώ/κιλοβατώρα και τα 12μηνης διάρκειας τιμολόγια της ΖΕΝΙΘ (Power Home Direct) με τιμή 0,129 ευρώ/κιλοβατώρα και της ΕΛΙΝ (Power on! Blue) με τιμή 0,149 ευρώ/κιλοβατώρα και τιμή νύχτας στα 0,139 ευρώ/κιλοβατώρα.
Το φθηνότερο οικιακό τιμολόγιο του Μαρτίου είναι το πράσινο τιμολόγιο  της ΕΛΙΝΟΙΛ (Ειδικό) με τιμή 0,082 ευρώ/κιλοβατώρα και ακολουθείται από το κίτρινο τιμολόγιο της PROTERGIA (Value Fair) με 0,092 ευρώ/κιλοβατώρα (τιμή Φεβρουαρίου).
Αν κάνουμε την σύγκριση θα διαπιστώσουμε ότι το φθηνότερο μπλε οικιακό τιμολόγιο έχει ελάχιστη απόκλιση από το αντίστοιχο φθηνότερο πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο του μήνα. Πιο συγκεκριμένα, για μια μέση κατανάλωση 500 κιλοβατώρων με το μπλε τιμολόγιο της PROTERGIA θα πληρώνατε 48,50 ευρώ στο τέλος του μήνα, ενώ με το πράσινο της ΕΛΙΝΟΙΛ θα πληρώνατε 41 ευρώ και με το κίτρινο της PROTERGIA θα πληρώνατε 46 ευρώ. Ωστόσο, αν υπολογίσουμε και το πάγιο η διαφορά αυξάνεται κατά περίπου 5 ευρώ, αλλά και πάλι η διαφορά μεταξύ των τιμολογίων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

ΟΙΚΙΑΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ (ΜΑΡΤΙΟΣ)
ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΗ  kWh (με έκπτωση) ΕΥΡΩ ΓΙΑ 500 kWh
ΕΛΙΝΟΙΛ Ειδικό 0,082 € 41 €
PROTERGIA Value Fair 0,092 € (Τιμή Φεβρουαρίου) 46 €
PROTERGIA Οικιακό - Value Safe (6μηνο προϊόν) 0,097 € 48,50 €
ΗΡΩΝ Fix Genius Home (6μηνο προϊόν) 0,099 € 49,50 €
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Maxi Home Fixed (8μηνο προϊόν) 0,123 € 61,50 €
Οι τιμές που αναγράφονται στο τελευταίο πεδίο δεν είναι οι τελικές, καθώς δεν έχουν υπολογιστεί παράγοντες όπως π.χ. το μηνιαίο πάγιο ή οι προσφορές.

Ποια είναι τα φθηνότερα μπλε τιμολόγια του μήνα για ρεύμα στην επιχείρηση;


Όσον αφορά το ρεύμα στην επιχείρηση, τον Μάρτιο το φθηνότερο μπλε επαγγελματικό τιμολόγιο είναι το 6μηνης διάρκειας «Fix Genius Business» της ΗΡΩΝ με νέα τιμή στα 0,124 ευρώ/κιλοβατώρα και 9,50 ευρώ μηνιαίο πάγιο. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί, με σημαντική διαφορά, το «Power on! Blue Business» της ΕΛΙΝΟΙΛ με τιμή 0,149 ευρώ/κιλοβατώρα. Την πεντάδα των φθηνότερων μπλε επαγγελματικών τιμολογίων του μήνα συμπληρώνουν τα τιμολόγια της PROTERGIA (Value Safe Business – Επαγγελματικό 1, 2 & 3) και της ΕΛΙΝΟΙΛ (Power on! Blue Business 22 & 23), με τιμή 0,159 ευρώ/κιλοβατώρα.
Το φθηνότερο επαγγελματικό τιμολόγιο του μήνα (από όλα) είναι το πράσινο τιμολόγιο της SOLAR ENERGY (Ειδικό) με τιμή 0,103 ευρώ/κιλοβατώρα. Ακολουθείται από το πράσινο επαγγελματικό της ΕΛΙΝΟΙΛ με τιμή 0,105 ευρώ/κιλοβατώρα και το κίτρινο επαγγελματικό της ΔΕΗ (MyBusiness4All+) με τιμή 0,105 ευρώ/κιλοβατώρα.
Αν κάνουμε κι εδώ την σύγκριση θα διαπιστώσουμε ότι το φθηνότερο μπλε επαγγελματικό τιμολόγιο έχει αντίστοιχα μικρή απόκλιση από το φθηνότερο πράσινο και το φθηνότερο κίτρινο τιμολόγιο του μήνα. Ειδικότερα, για μια μέση κατανάλωση 500 κιλοβατώρων με το μπλε τιμολόγιο της ΗΡΩΝ θα πληρώνατε 62 ευρώ στο τέλος του μήνα, ενώ με το πράσινο της SOLAR ENERGY θα πληρώνατε 51,50 ευρώ και με το κίτρινο της ΔΕΗ θα πληρώνατε 52,50 ευρώ.
Υπολογίζοντας και εδώ το πάγιο η απόκλιση αυξάνεται επίσης κατά περίπου 5 ευρώ, όπως και στην περίπτωση των οικιακών τιμολογίων, αλλά η διαφορά παραμένει σε λογικά επίπεδα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ (ΜΑΡΤΙΟΣ)
ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΗ  kWh (με έκπτωση) ΕΥΡΩ ΓΙΑ 500 kWh
SOLAR ENERGY Ειδικό 0,103 € 51,50 €
ΕΛΙΝΟΙΛ Ειδικό 0,105 € 52,50 €
ΔΕΗ My Business 4 All + 0,105 € 52,50 €
ΗΡΩΝ Fix Genius Business (6μηνο προϊόν) 0,124 € 62 €
ΕΛΙΝΟΙΛ Power on! Blue Business 0,149 € 74,50 €
PROTERGIA Value Safe Business – Επαγγελματικό 1, 2 & 3 0,159 € 79,50 €
ΕΛΙΝΟΙΛ Power on! Blue Business 22 & 23 0,159 € 79,50 €
Οι τιμές που αναγράφονται στο τελευταίο πεδίο δεν είναι οι τελικές, καθώς δεν έχουν υπολογιστεί παράγοντες όπως π.χ. το μηνιαίο πάγιο ή οι προσφορές.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>