Μπλε VS Πράσινα τιμολόγια για ρεύμα: Συν και πλην

Μπλε VS Πράσινα τιμολόγια για ρεύμα: Συν και πλην

36.328 επισκέψεις στο άρθρο (12/02/2024)
Σχολιάστε

- Τον Φεβρουάριο είναι ακόμη φθηνότερα , από τον Γενάρη, τα πράσινα τιμολόγια
- Χωρίς (δυσάρεστες) «εκπλήξεις» τα μπλε (αλλά έχουν penalty πρόωρης αποχώρησης)
- Αμελητέα η διαφορά χρέωσης μεταξύ των φθηνότερων τιμολογίων (πράσινο VS μπλε)

Μπαίνοντας στον δεύτερο μήνα του χρόνου ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές των παρόχων για τα πράσινα και τα μπλε τιμολόγια, ενώ ανακοινώθηκαν και οι τιμές των κίτρινων τιμολογίων για τον Ιανουάριο. Τι συμφέρει όμως για το σπίτι και την επιχείρηση; Είναι καλύτερο το μπλε ή το πράσινο;

Φθηνότερα τα πράσινα, χωρίς (δυσσάρεστες) «εκπλήξεις» τα μπλε

Το πράσινο τιμολόγιο (ειδικό το λένε οι πάροχοι), έχει τιμή χρέωσης κιλοβατώρας που ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα, και δεν έχει «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης. Αυτή η τιμή είναι σταθερή για έναν μήνα, ενώ για τον επόμενο μήνα θα ανακοινώνεται νέα τιμή. Συνεπώς, κάθε μήνα ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει τον πάροχο με τις καλύτερες τιμές.
Από την άλλη πλευρά το μπλε τιμολόγιο (σταθερό το λένε οι πάροχοι) έχει σταθερή τιμή χρέωσης κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου, η οποία συνήθως είναι δωδεκάμηνη. Το βασικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τιμολογίου είναι ότι ο λογαριασμός σας θα είναι σταθερός και προβλέψιμος, καθώς η τιμή δεν επηρεάζεται από την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο επειδή «κλειδώνει» μια σταθερή τιμή για ένα συγκεκριμένο διάστημα μπορεί να χάσετε τυχόν οφέλη από τη μείωση της τιμής χονδρικής στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο πάροχος αναλαμβάνει το ρίσκο να καλύψει τις διακυμάνσεις στην τιμή χονδρεμπορικής που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, προσαρμόζει το κόστος των προγραμμάτων στο συγκεκριμένο τιμολόγιο αναλόγως. Γι αυτό τα μπλε τιμολόγια είναι συνήθως και ακριβότερα από τα πράσινα (και τα κίτρινα). Επιπλέον, αν ο καταναλωτής θελήσει να το διακόψει, πριν την λήξη του, θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό ως «penalty» αποχώρησης. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο όσο νωρίτερα επιλέξεις να εγκαταλείψεις το σταθερό τιμολόγιο, δηλαδή διαμορφώνεται ανάλογα με τον μήνα του συμβολαίου, αλλά διαφέρει από πάροχο σε πάροχο.
 

Αμελητέα η διαφορά μεταξύ φθηνότερων πράσινων και μπλε οικιακών τιμολογίων

Προκειμένου να σας διευκολύνουμε στην επιλογή του καλύτερου τιμολογίου για ρεύμα στο σπίτι συγκρίναμε, με μια μέση κατανάλωση 500kwh το μήνα, τα τρία φθηνότερα πράσινα οικιακά τιμολόγια του μήνα (Φεβρουάριος), με τα τρία φθηνότερα μπλέ. Αν λοιπόν κάποιος επιλέξει το φθηνότερο πράσινο οικιακό τιμολόγιο του μήνα, αυτό της ΕΛΙΝΟΙΛ με τιμή 0,118 ευρώ/κιλοβατώρα, θα πληρώσει 59 ευρώ στις 500kwh, ενώ ο καταναλωτής που θα επιλέξει το φθηνότερο μπλε οικιακό τιμολόγιο του μήνα, δηλαδή αυτό της ΖΕΝΙΘ με τιμή 0,129 ευρώ/κιλοβατώρα, θα πληρώσει 64,50 ευρώ με την ίδια κατανάλωση.Συνεπώς, ο καταναλωτής που θα επιλέξει το φθηνότερο πράσινο θα κερδίσει μόλις 5,50 ευρώ στον λογαριασμό. Για όσους δεν θέλουν να ασχοληθούν με τις συχνές αυξομειώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, να ανησυχούν για ξαφνικές αυξήσεις ή και να μπαίνουν στη διαδικασία αλλαγής παρόχου κάθε μήνα, ενδεχομένως να είναι προτιμότερο να πληρώσουν 5,50 ευρώ παραπάνω στον λογαριασμό τους προκειμένου να αποφύγουν όλα τα παραπάνω. Βέβαια στην περίπτωση που οι τιμές μειωθούν κι άλλο τους επόμενους μήνες, οι καταναλωτές που θα έχουν επιλέξει τα μπλε τιμολόγια δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πάροχο και τιμολόγιο, λόγω της 12μηνης δέσμευσης που έχουν τα μπλε τιμολόγια, εκτός εάν πληρώσουν τη ρήτρα αποχώρησης. Για όσους όμως θέλουν τη μέγιστη εξοικονόμηση η επιλογή του πράσινου τιμολογίου είναι μονόδρομος, καθώς προσφέρει τη φθηνότερη τιμή του μήνα για ρεύμα στο σπίτι και δεν σας δεσμεύει, δίνοντας σας τη δυνατότητα να αποχωρήσετε οποιαδήποτε στιγμή επιλέγοντας όποιο τιμολόγιο θέλετε.

ΠΡΑΣΙΝΑ vs ΜΠΛΕ ΟΙΚΙΑΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΗ  kWh (με έκπτωση) ΕΥΡΩ ΓΙΑ 500 kWh
ΕΛΙΝΟΙΛ Ειδικό 0,118 € 59 €
NRG Ειδικό 0,124 € 62 €
VOLTON Ειδικό 0,125 € 62,50 €
ΖΕΝΙΘ Power Home Direct 0,129 € 64,50 €
ΕΛΙΝΟΙΛ Power on! Blue 0,149 € 74,50 €
NRG NRG Fixed 4U 0,151 € 75,50 €
Οι τιμές που αναγράφονται στο τελευταίο πεδίο δεν είναι οι τελικές, καθώς δεν έχουν υπολογιστεί παράγοντες όπως π.χ. το μηνιαίο πάγιο ή προσφορές.

Εξίσου μικρή η διαφορά μεταξύ φθηνότερων πράσινων και μπλε επαγγελματικών τιμολογίων

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος. Συγκρίνοντας τα τρία φθηνότερα πράσινα με τα τρία φθηνότερα μπλε επαγγελματικά τιμολόγια, σε μια μέση κατανάλωση 500kwh το μήνα, προκύπτει μια διαφορά 8 ευρώ το μήνα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν το φθηνότερο πράσινο επαγγελματικό τιμολόγιο του μήνα, δηλαδή αυτό της ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (Επαγγελματικό 1) με τιμή 0,133 ευρώ/κιλοβατώρα, θα πληρώσουν 66,50 ευρώ το μήνα (στις 500kwh), ενώ οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν το φθηνότερο μπλε, δηλαδή αυτό της ΕΛΙΝΟΙΛ (Poweron! BlueBuissness) με τιμή 0,149 ευρώ/κιλοβατώρα, θα πληρώσουν 74,50 ευρώ.
Και σε αυτή την περίπτωση, όσοι επιχειρηματίες δεν θέλουν να χάσουν χρόνο για να κάνουν έρευνα αγοράς και να αλλάζουν διαρκώς πάροχο, ενδεχομένως να επιλέξουν ένα λίγο πιο ακριβό τιμολόγιο (μπλε) για να επωφεληθούν της σταθερότητας που προσφέρει. Αντίθετα, όσοι επιχειρηματίες θέλουν να έχουν τη μέγιστη εξοικονόμηση αλλά και να διατηρήσουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πάροχο στο μέλλον, είναι πιθανότερο να επιλέξουν τα πράσινα επαγγελματικά τιμολόγια.

Συνέχεια του άρθρου >>>