Λέβητας, τα μυστικά εξοικονόμησης & ασφάλειας

Λέβητας, τα μυστικά εξοικονόμησης & ασφάλειας

1.356 επισκέψεις στο άρθρο

Είτε στο Σπίτι ,είτε στην πολυκατοικία. Γλιτώνεις ως και 30% των χρημάτων σου, εξοικονομείς καύσιμο, έχεις ζέστη παντού, είσαι και ασφαλής από κοστοβόρες δυσλειτουργίες.

Λέβητας/καυστήρας είναι η «καρδιά» του συστήματος θέρμανσης. Όσο αποδοτικό-οικονομικό και αν είναι το σύστημα θέρμανσης που έχεις στο σπίτι ή την επιχείρηση, λάβε υπόψη ότι αν καυστήρας/λέβητας δεν είναι συντηρημένος (και μάλιστα σωστά από πιστοποιημένο τεχνικό) και δεν έχει τις σωστές ρυθμίσεις, τότε μεγάλο ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας χάνεται και μαζί με αυτή και τα χρήματά σου!

Kοινοποίησέ το »

Αμέλεια συντήρησης λέβητα/καυστήρα; «Καίει» πολύ, υπάρχει & θέμα ασφάλειας
  • Με ετήσια συντήρηση (πιστοποιημένος τεχνικός), γλιτώνεις 30% των χρημάτων σου
  • Σύστημα αντιστάθμισης (σταθερή θερμοκρασία, καις 30% λιγότερο καύσιμο)
  • Υδραυλική εξισορρόπηση (βάνες) έχεις ζέστη παντού & εξοικονόμηση 5-15%
  • Έχεις ασφάλεια από πιθανά ατυχήματα ή κοστοβόρες δυσλειτουργίες
Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από τον πιστοποιημένο τεχνικό (καυστηρατζή)!

Η συντήρηση του λέβητα/καυστήρα θα πρέπει -βάσει νομοθεσίας- να γίνεται κάθε χρόνο για ασφάλεια, αλλά και για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Το θέμα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντική παράμετρος, ώστε να σιγουρέψεις ότι δεν θα έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις από πιθανά ατυχήματα ή και δυσλειτουργίες (βλάβες). Δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση εδώ. Η ασφάλεια προηγείται έναντι όλων και με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε. Η τακτική συντήρηση λέβητα/καυστήρα μας οδηγεί και σε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Για να μη μπλέξουμε με τεχνικούς και δυσνόητους όρους (τους οποίους δεν χρειάζεται να ξέρουμε κιόλας, καθώς για αυτό υπάρχουν οι εξειδικευμένοι-πιστοποιημένοι τεχνικοί), θα πούμε τα πράγματα απλά και κατανοητά. Όταν ένα σύστημα θέρμανσης δεν συντηρείται, πέρα από το θέμα της ασφάλειας, υπάρχει και το θέμα της οικονομίας. Μη συντήρηση σημαίνει ότι πέφτει ο συντελεστής απόδοσης (μπορεί να φτάσει και στο 60%). Αν έχουμε τακτική και σωστή συντήρηση ο βαθμός απόδοσης φτάνει στο 90-94%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ευρώ που βάζουμε για πετρέλαιο θέρμανσης παίρνουμε 90-94 λεπτά. Μάλλον ακούγεται καλύτερο το 94 από το 60 για την τσέπη μας!

Extra tips
  1. Ζήτα από τον τεχνικό να ρυθμίσει το σύστημα στην ελάχιστη θερμική ισχύ που αποδίδει σε υψηλό επίπεδο και εντός των ορίων εκπομπής αερίων ρύπων
  1. Μόνωσε τα εκτεθειμένα τμήματα των σωληνώσεων, του λέβητα, της καπνοδόχου
  1. Ρώτα τον τεχνικό για τη δυνατότητα υδραυλικής εξισορρόπησης (βάνες εξισορρόπησης). Θα έχεις ομοιόμορφη θερμική άνεση σε όλους τους χώρους και σε όλα τα διαμερίσματα (πολυκατοικία), αλλά και εξοικονόμηση καυσίμου 5-15%
  1. Τοποθέτησε σύστημα αντιστάθμισης. Η αντιστάθμιση καιρικών συνθηκών είναι ένας αυτοματισμός με αισθητήριο εξωτερικής θερμοκρασίας που ρυθμίζει τη θερμοκρασία νερού προς τα θερμαντικά σώματα, σύμφωνα με την τρέχουσα ζήτηση θέρμανσης. Όσο πιο ήπιες είναι οι καιρικές συνθήκες τόσο χαμηλότερη χρειάζεται να είναι η θερμοκρασία του νερού, καταναλώνοντας έτσι λιγότερο καύσιμο και προσφέροντας έως και 30% εξοικονόμηση 
  1. Προχώρα σε αλλαγή του κυκλοφορητή με αντίστοιχο inverter. Οι συμβατικοί κυκλοφορητές είναι ενεργοβόροι, με πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης (ακόμα και αυτοί με μικρή ισχύ). Η αντικατάσταση του παλαιού κυκλοφορητή με ηλεκτρονικό κυκλοφορητή inverter με Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης <=0,23 μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από 40% έως και 90%
Συμπέρασμα

Η τακτική και σωστή συντήρηση λέβητα/καυστήρα μπορεί από μόνη της να μας εξασφαλίσει μείωση κατανάλωσης καυσίμου ως 30%. Με κατάλληλες ρυθμίσεις-παρεμβάσεις μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Πέρα από την οικονομία όμως θα έχουμε και ήσυχο το κεφάλι μας και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να τα κάνει εξειδικευμένος-πιστοποιημένος τεχνικός (καυστηρατζής).

Kοινοποίησέ το »