Φθηνότερο vs Ακριβότερο τιμολόγιο ρεύματος: Πόσα παραπάνω πληρώνεις;

Φθηνότερο vs Ακριβότερο τιμολόγιο ρεύματος: Πόσα παραπάνω πληρώνεις;

15.898 επισκέψεις στο άρθρο (15/03/2024)
Σχολιάστε

- Οι τιμές αλλάζουν διαρκώς και πολλοί έχουν κουραστεί να κάνουν έρευνα αγοράς
- Μια τυχαία επιλογή τιμολογίου για ρεύμα στο σπίτι ή στην επιχείρηση κοστίζει ακριβά
- Πληρώνεις από 5 έως 200 ευρώ παραπάνω αν επιλέξεις το ακριβότερο οικιακό τιμολόγιο
- Από 100 έως 944 ευρώ παραπάνω η διαφορά αν μια επιχείρηση επιλέξει το ακριβότερο επαγγελματικό τιμολόγιο

Κάθε μήνα, αν όχι συντομότερα, τα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταβάλλονται και οι πάροχοι ανακοινώνουν νέες τιμές και προγράμματα. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να παραιτηθούν, είτε επειδή έχουν μπερδευτεί, είτε επειδή έχουν κουραστεί, από το να ψάχνουν τη φθηνότερη λύση.
Μήπως τελικά δεν αξίζει όλη αυτή η ταλαιπωρία για λίγα ευρώ; Είναι όμως έτσι; Ξέρετε πόσο παραπάνω πληρώνετε με μια μεγαλύτερη χρέωση κιλοβατώρας;
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιο ακριβώς είναι το επιπλέον κόστος για ένα νοικοκυριό και μια επιχείρηση, αν για παράδειγμα αντί για το φθηνότερο τιμολόγιο επιλέξει κατά λάθος το ακριβότερο.
 

Αν επιλέξεις το ακριβότερο οικιακό τιμολόγιο, πληρώνεις έως και 200 ευρώ παραπάνω


Το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο του μήνα για ρεύμα στο σπίτι είναι το πράσινο οικιακό τιμολόγιο της ΕΛΙΝ με τιμή 0,082 ευρώ/κιλοβατώρα. Αντίστοιχα το ακριβότερο πράσινο οικιακό τιμολόγιο του Μαρτίου είναι αυτό της VOLTERRA με τιμή στα 0,115 ευρώ/κιλοβατώρα. Τι σημαίνει αυτό όμως στην πράξη;
Για ένα μικρό σπίτι που καίει 150 κιλοβατώρες τον μήνα, με το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο θα πληρώσεις περίπου 12 ευρώ, ενώ με το ακριβότερο 17 ευρώ, δηλαδή 5 ευρώ περισσότερα.
Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, αλλά γίνεται μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η κατανάλωση. Για παράδειγμα, για ένα τριάρι με κατανάλωση 450 κιλοβατώρων τον μήνα, με το φθηνότερο πράσινο θα πληρώσεις περίπου 37 ευρώ, ενώ με το ακριβότερο πράσινο θα πληρώσεις 52 ευρώ, δηλαδή 15 ευρώ παραπάνω. Τέλος, για ένα μεγαλύτερο σπίτι που φιλοξενεί μια τετραμελή οικογένεια και έχει κατανάλωση 750 κιλοβατώρες τον μήνα, θα πληρώσεις 61,50 ευρώ με το φθηνότερο και 86 ευρώ με το ακριβότερο. Συνεπώς μια διαφορά της τάξεως των 24,50 ευρώ, που αν μη τι άλλο είναι αξιόλογη.
Χειρότερη είναι η κατάσταση αν κάποιος έχει επιλέξει τα μπλε οικιακά τιμολόγια, όπου το φθηνότερο μπλε του μήνα είναι αυτό της  PROTERGIA (Οικιακό - Value Safe) με τιμή 0,097 ευρώ/κιλοβατώρα, ενώ το ακριβότερο είναι αυτό της SOLAR ENERGY (Οικιακό Fixed) με τιμή 0,360 ευρώ/κιλοβατώρα. Εν προκειμένω η διαφορά που θα πληρώσετε στο τέλος του μήνα είναι  πολύ μεγαλύτερη από ότι στα πράσινα οικιακά τιμολόγια.
Πιο συγκεκριμένα, για κατανάλωση 150 κιλοβατώρων με το φθηνότερο μπλε τιμολόγιο του μήνα θα πληρώσετε 14,50 ευρώ, ενώ με το ακριβότερο 54 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 40 ευρώ παραπάνω! Επιπλέον, σε μια μέση μηνιαία κατανάλωση 450 κιλοβατώρων, με το φθηνότερο θα πληρώσετε περίπου 43 ευρώ και με το ακριβότερο 162 ευρώ! Ενώ για μια κατανάλωση 750 κιλοβατώρων, με το φθηνότερο θα πληρώσεις περίπου 73 ευρώ, ενώ με το ακριβότερο θα χρειαστεί να βάλεις βαθειά το χέρι στην τσέπη, αφού θα σου κοστίσει 270 ευρώ, δηλαδή κάτι λιγότερο από 200 ευρώ παραπάνω συγκριτικά με το φθηνότερο!
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Αν έχεις επιχείρηση και επιλέξεις το ακριβότερο επαγγελματικό τιμολόγιο, θα σου κοστίσει έως και 944 ευρώ


Παρόμοια είναι και η εικόνα για ρεύμα στην επιχείρηση. Το φθηνότερο πράσινο επαγγελματικό τιμολόγιο είναι αυτό της SOLAR ENERGY (Ειδικό) με τιμή 0,103 ευρώ/κιλοβατώρα, ενώ το ακριβότερο πράσινο επαγγελματικό τιμολόγιο του μήνα είναι αυτό της ΔΕΗ (Γ23) με τιμή 0,173 ευρώ/κιλοβατώρα.
Έτσι λοιπόν μια μικρή επιχείρηση, με κατανάλωση 1500 κιλοβατώρων το μήνα, θα πληρώσει με το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο 154 ευρώ στο τέλος του μήνα και 259 ευρώ αν επιλέξει το ακριβότερο, δηλαδή παραπάνω από 100 ευρώ περισσότερα.
Αντίστοιχα, μια μεσαία επιχείρηση, με μηνιαία κατανάλωση 2500 κιλοβατώρων,  θα κληθεί να πληρώσει 257,50 ευρώ αν επιλέξει το φθηνότερο πράσινο επαγγελματικό τιμολόγιο αυτού του μήνα και 432,50 ευρώ με το ακριβότερο, ήτοι 175 ευρώ παραπάνω. Τέλος, για μια μεγάλη επιχείρηση, με κατανάλωση 4000 κιλοβατώρων, η επιλογή του φθηνότερου τιμολογίου θα κοστίσει στην επιχείρηση 412 ευρώ, ενώ η επιλογή του ακριβότερου θα κοστίσει 692 ευρώ, δηλαδή 280 ευρώ παραπάνω!
Όσον αφορά τα μπλε επαγγελματικά τιμολόγια, το φθηνότερο μπλε του μήνα είναι αυτό της ΗΡΩΝ (Fix Genius Business) με τιμή 0,124 ευρώ/κιλοβατώρα, ενώ το ακριβότερο είναι αυτό της SOLAR ENERGY (Επαγγελματικό Fixed) με τιμή 0,360 ευρώ/κιλοβατώρα.
Μια μικρή επιχείρηση, με κατανάλωση 1500 κιλοβατώρες, που θα επιλέξει το φθηνότερο μπλε επαγγελματικό τιμολόγιο θα πληρώσει 186 ευρώ, ενώ μια επιχείρηση που θα επιλέξει το ακριβότερο θα πληρώσει 540 ευρώ, δηλαδή 354 ευρώ παραπάνω! Από την άλλη, μια μεσαία επιχείρηση (2500 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση) θα πληρώσει 310 με το φθηνότερο και 900 με το ακριβότερο, ενώ μια μεγάλη επιχείρηση (4000 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση) θα πληρώσει 496 ευρώ με το φθηνότερο και 1440 ευρώ με το ακριβότερο, δηλαδή 590 και 944 ευρώ παραπάνω αντίστοιχα.


Συνεπώς, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα, μάλλον δεν είναι πολύ καλή ιδέα να επιλέξεις ένα τυχαίο τιμολόγιο ρεύματος για το σπίτι ή την επιχείρησή σου ή να μείνεις στον πάροχο με τον οποίο συνεργάζεσαι ήδη, καθώς αυτό μπορεί να σου κοστίσει πολύ ακριβά στο τέλος του μήνα.

Εμείς θα σας κρατάμε διαρκώς ενήμερους για όλες τις νέες τιμές και τα προγράμματα που ανακοινώνουν οι πάροχοι, ώστε να βρείτε εύκολα την καλύτερη λύση για εσάς.