Δες πώς μπορείς να κερδίσεις υγρασία και μούχλα. Ανάλαβε δράση τώρα για να γλιτώσεις λεφτά από τις φθορές και πάνω από όλα την υγεία σου.

Δες πώς μπορείς να κερδίσεις υγρασία και μούχλα. Ανάλαβε δράση τώρα για να γλιτώσεις λεφτά από τις φθορές και πάνω από όλα την υγεία σου.

Δες πώς μπορείς να κερδίσεις τη «μάχη» με την υγρασία!

26.256 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Η υγρασία δεν βρίσκεται μόνο εκεί που βλέπεις. Προκαλεί πολλές φθορές και ζημιές με πολλά έξοδα για επισκευές. Τοίχοι, ταβάνια, μπάνια, πατώματα, υπόγεια είναι τα σημεία που πρέπει να ελέγχεις συχνά. Κίνδυνος και για την υγεία αν δεν λάβεις άμεσα μέτρα αντιμετώπισης.

VECHRO

Αν θέλεις να τελειώνεις μία και καλή με ταβάνια που στάζουν, τοίχους που μαυρίζουν, φουσκώνουν και εμφανίζουν μούχλα, τζάμια που γεμίζουν υδρατμούς και πολλά άλλα, διάβασε παρακάτω και ανάλαβε δράση άμεσα.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Το δυσάρεστο φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο!
  • Κρύβεται καλά, την αντιλαμβάνεσαι αργά
  • Πολλές φθορές, πολλά έξοδα για επισκευές αν δεν δράσεις άμεσα
  • Να ελέγχεις συχνά τοίχους, ταβάνια, μπάνια, πατώματα, υπόγεια
  • Κίνδυνος και για την υγεία, αν την αφήσεις να εξαπλωθεί
Ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο είναι η υγρασία στο σπίτι. Δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε και να το αμελήσουμε, καθώς μπορεί να μας κοστίσει πάρα πολλά χρήματα για να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί η κατοικία.

Πέρα όμως από τις υλικές ζημιές που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, θα αποκατασταθούν, είναι και θέμα υγείας. Και με την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας ανθρώπων δεν πρέπει να παίζουμε.

Πιο κάτω θα δούμε μαζί πως μπορείς να εντοπίσεις σημάδια υγρασίας και τι μπορεί να κάνει η υγρασία στο σπίτι σου. Δεν θα μείνουμε όμως στα δυσάρεστα και στις διαπιστώσεις, αλλά θα δούμε το πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Πάμε πρώτα στα δυσάρεστα:

Η υγρασία μπορεί να «φάει» εντελώς τους τοίχους του σπιτιού σου.

Δεν είναι μόνο οι εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες που συμβάλλουν στα αυξημένα επίπεδα της υγρασίας αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος, τα ζώα και τα φυτά, που παράγουν υγρασία ακόμα και με την αναπνοή.

Η μούχλα απαιτεί χρόνο, αλλά μπορεί να «φάει» εντελώς τοίχους, γυψοσανίδες, πλακάκια οροφής, ξύλινες σκάλες και ό,τι πορώδες αντικείμενο αγγίξει. Επίσης, αφού η μούχλα είναι σύμπτωμα υγρασίας, οι διαρροές νερού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι.

Πιθανοί παράγοντες της αποθήκευσης υγρασίας σε διάφορους χώρους είναι οι υδρατμοί από το μαγείρεμα, από το μπάνιο, από τα διάφορα μηχανήματα που λειτουργούν στο σπίτι, από το άπλωμα των ρούχων στο εσωτερικό της οικίας, καθώς και από τη «κακή» μόνωση των τοίχων.

Να επισημάνουμε ό,τι με το πρώτο σημάδι εμφάνισης του φαινομένου από διαρροή σωλήνων, αναπόφευκτα πρέπει να καλέσεις τον υδραυλικό σου για μόνωση, ώστε να σταματήσει η διαρροή. Πιθανή καθυστέρηση ή αμέλεια θα οδηγήσει σε φουσκωμένα πατώματα, τοίχους έτοιμους να πετάξουν το χρώμα με το οποίο είναι βαμμένοι ή ακόμη και τα πλακάκια που είναι τοποθετημένα σε αυτούς.

Όταν αισθανθείς ή δεις μούχλα σε ένα τοίχο του σπιτιού…


Όταν αισθανθείς  τη δυσάρεστη μυρωδιά της μούχλας ή όταν κάνει πια την εμφάνισή της σε ένα τοίχο του σπιτιού, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί και σε άλλους χώρους. Καλό είναι να ελέγξεις ένα-ένα τα δωμάτια. Αν πρόκειται για μικρές κηλίδες , τότε  με τρίψιμο και ενδεχομένως ένα καθαριστικό  να την αφαιρέσεις.

Όμως, τις περισσότερες φορές το πρόβλημα ενδέχεται να είναι πιο βαθύ. Αν τα σημεία της μούχλας είναι περισσότερα από ένα, τότε πρέπει να αναλάβουν οι ειδικοί.  Σε περιπτώσεις που η μούχλα φαίνεται και μυρίζει, είναι αναγκαίος ένας καθαρισμός από επαγγελματίες !

Τα σημεία του σπιτιού που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μούχλα ή υγρασία

Το μπάνιο

Είναι το μέρος με τη περισσότερη υγρασία. Χρειάζεται πολύ καλό αερισμό, ιδιαίτερα το χειμώνα, ώστε να μην παγιδεύονται σε αυτό οι υδρατμοί. Μια πολύ καλή λύση είναι η χρήση ενός αφυγραντήρα (διάβασε περισσότερα εδώ).

Αν έχεις υπόγειο

Το υπόγειο έχει πολλές πιθανότητες να εμφανίσει υγρασία, εξαιτίας των μειωμένων ποσοτήτων αέρα. Για αυτό και είναι αναγκαίο να το ελέγχεις όσο το δυνατόν πιο συχνά για να αποφύγεις μια πιθανή εξάπλωση που θα είναι πολύ κοστοβόρα.

Τα πατώματα

Τα φουσκωμένα πατώματα, ιδίως όταν πρόκειται για ξύλινα, είναι πολύ πιθανό να έχουν επηρεαστεί από την ανάπτυξη υγρασίας.

Οι τοίχοι και τα ταβάνια

Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις εμφάνισης είναι σε τοίχους και ταβάνια. Θα το αντιληφθείς από ενδεχόμενες ρωγμές, φουσκώματα, αλλαγή ή φθορά στο χρώμα.

Tips που μπορούν να δώσουν τέλος σε υγρασία και μούχλα
  • Ανοίγεις το κλιματιστικό. Αν και αυτή είναι ίσως η πιο δαπανηρή επιλογή, η αλήθεια είναι ότι τα κλιματιστικά βοηθούν στη μείωση της υγρασίας, «ξεραίνοντας» στην ουσία τον θερμό αέρα.
  • Βάλε έναν ανεμιστήρα στο υπόγειο, τη κουζίνα και το μπάνιο. Αν και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, σε βάθος χρόνου θα σε γλιτώσει από ταλαιπωρία, κόπο και χρήματα που θα χρειαστούν στη περίπτωση που δεν απαλλαγείς έγκαιρα από την υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Μην ξεχνάς να αφήνεις πάντα ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου, προκειμένου να μην εγκλωβίζεται μέσα η υγρασία.
  • Μια άλλη επιλογή για τη μείωση της εσωτερικής υγρασίας είναι να επενδύσεις σε έναν αφυγραντήρα, ειδικά αν τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι ξεπερνούν το 50%.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αποκαταστήσεις  ζημιές που προκάλεσε η μούχλα. Το βάψιμο και η αντικατάσταση όλων των πορωδών επιφανειών, όπως χαλιά, κάποιους τύπους πατωμάτων,  κατεστραμμένα υδραυλικά ή ακόμη και η πλήρης ανακαίνιση είναι τεχνικές που μπορείς να επιλέξεις.
  • Μόνωσε καλά το σπίτι! Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από τη ταράτσα η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή μόνωση. Υπάρχουν εξαιρετικά υλικά πλέον στην αγορά, τα οποία αν τοποθετηθούν σωστά διασφαλίζουν τη προστασία από την υγρασία για πολλά χρόνια.
Extra info

Στις περιπτώσεις που η υγρασία εμφανίζεται στην ταράτσα του μπαλκονιού, μία από τις πιθανότερες αιτίες είναι κάποιο πρόβλημα στο μπαλκόνι του πάνω ορόφου – συνήθως έχει να κάνει με τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια. Εδώ χρειάζεται να έρθει κάποιος ειδικός που θα αξιολογήσει πως ακριβώς έχει η κατάσταση και αφού εντοπίσει επακριβώς τα σημεία από όπου περνάει το νερό, θα προβεί στις αναγκαίες επισκευές των αρμών με τα κατάλληλα υλικά.

Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από τα πλαϊνά τοιχώματα του σπιτιού, η λύση είναι η επάλειψή τους με κάποιο από τα ειδικά στεγανωτικά υλικά που πωλούνται στα καταστήματα χρωμάτων. Και εδώ, η εφαρμογή είναι καλό να γίνεται από κάποιον ειδικό τεχνίτη, καθώς χρειάζεται -εκτός των άλλων- και μία σχετική προεργασία στην επιφάνεια πριν την επάλειψη του υλικού.

Συμπέρασμα

Η υγρασία και η μούχλα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη φθορά στο σπίτι σου, η οποία θα χρειαστεί πολλά χρήματα για να αποκατασταθεί αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Μπορεί όμως να προκαλέσει και πολλά προβλήματα στην  υγεία σου και στην υγεία των αγαπημένων σου ανθρώπων. Το μόνο σίγουρο είναι ό,τι δεν το θέλεις. Ανάλαβε λοιπόν δράση. Τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις!
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »