Ενεργειακά τζάμια: Εξοικονόμηση, απόδοση & προστασία

Απευθυνθείτε σε κάποιον ο οποίος θα σας προτείνει τον κατάλληλο υαλοπίνακα για την περίπτωσή σας.

Απευθυνθείτε σε κάποιον ο οποίος θα σας προτείνει τον κατάλληλο υαλοπίνακα για την περίπτωσή σας.

  • Ενεργειακά τζάμια: Εξοικονόμηση, απόδοση & προστασία
  • Απευθυνθείτε σε κάποιον ο οποίος θα σας προτείνει τον κατάλληλο υαλοπίνακα για την περίπτωσή σας.

Ενεργειακά τζάμια: Εξοικονόμηση, απόδοση & προστασία

6.025 επισκέψεις στο άρθρο

Με την αναβάθμιση από συμβατικά τζάμια σε ενεργειακά με τριπλή επένδυση υαλοπίνακα ανεβάζετε την ενεργειακή απόδοση και εξοικονομείτε.

REHAU

Με την «ικανότητά» τους να δυσχεραίνουν την εκπομπή της θερμότητας από τη θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες μας βοηθούν να «κρατάμε» τη θερμότητα του σπιτιού μας το χειμώνα μέσα και το καλοκαίρι τη ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος έξω.


Απευθυνθείτε σε κάποιον ο οποίος θα σας προτείνει τον κατάλληλο υαλοπίνακα για την περίπτωσή σας.

Απευθυνθείτε σε κάποιον ο οποίος θα σας προτείνει τον κατάλληλο υαλοπίνακα για την περίπτωσή σας.

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »


Τι πάει να πει «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» και τι διαφορά έχουν αυτοί, από τα τζάμια που έχω στο σπίτι μου;
Ο όρος «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως ελεύθερη μετάφραση του όρου “Energy efficient glass” για να προσδιορίσει την κατηγορία εκείνη των υαλοπινάκων, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά τα οποία δυσχεραίνουν την μεταφορά της θερμότητας από την μία πλευρά στην άλλη, συντελώντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Δεν είναι ΟΛΑ τα διπλά τζάμια και ενεργειακά; 
Αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες πραπληροφορήσεις της αγοράς…. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πραγματικά ενεργειακοί υαλοπίνακες έχουν εντυπωσιακά καλύτερες θερμομονωτικές επιδόσεις σε σχέση με τους κοινούς διπλούς υαλοπίνακες. Η διαφορά μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 220%.

Για να γίνει αυτό κατανοητό, αρκεί να πούμε ότι όση ακριβώς βελτίωση θερμομόνωσης προσφέρει ο κοινός διπλός υαλοπίνακας από τον μονό , άλλη τόση (και λίγο παραπάνω) είναι η βελτίωση στην θερμομόνωση μεταξύ του κοινού διπλού και του πραγματικά ενεργειακού υαλοπίνακα 3ης γενεάς!

Πως μπορώ να καταλάβω εάν στο σπίτι μου έχουν τοποθετηθεί ενεργειακοί υαλοπίνακες ή απλά κοινοί διπλοί;
Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες δεν μπορούν να ανιχνευθούν με γυμνό μάτι, όμως υπάρχουν διάφοροι απλοί τρόποι να διαπιστώσουμε αν ένας υαλοπίνακας είναι ενεργειακός.
  1. Υπάρχουν κατΆ αρχήν συσκευές (μικρές ηλεκτρονικές) οι οποίες ανιχνεύουν την ύπαρξη ενεργειακών επιστρώσεων στην επιφάνεια ενός υαλοπίνακα. Τέτοιες συσκευές διαθέτουν οι περισσότεροι επεξεργαστές/τοποθετητές υαλοπινάκων (τζαμάδες). Η διαδικασία ανίχνευσης είναι εξαιρετικά απλή και δεν διαρκεί παρά μερικά δευτερόλεπτα.
     
  2. Ένας εμπειρικός αλλά αρκετά αξιόπιστος τρόπος είναι να ανάψουμε μια πηγή θερμότητας (προβολέα, κόκκινη λάμπα υπέρυθρης ακτινοβολίας, σόμπα κλπ) και να την κατευθύνουμε για λίγα δευτερόλεπτα προς το γυμνό χέρι μας, από μια απόσταση 10-15 εκατοστών, ώστε να αντιληφθούμε την ποσότητα της ζέστης την οποία εκπέμπει. Μετακινούμε μετά την πηγή θερμότητας από την μια πλευρά του υαλοπίνακα και «μετράμε» με το γυμνό μας χέρι από την άλλη πλευρά του υαλοπίνακα (στην ίδια απόσταση με πριν)την ζέστη που περνάει μέσα από τον υαλοπίνακα. Ο απλός διπλός υαλοπίνακας δεν θα ελαττώσει επαρκώς την ροή θερμότητας σε αντίθεση με τον ενεργειακό ο οποίος θα περικόψει δραστικότατα την αίσθηση της ζέστης. 
     
  3.  Ένας ακόμη εμπειρικός τρόπος είναι να απλώσουμε το χέρι μας μια ηλιόλουστη μέρα πίσω από ένα μισάνοικτο παράθυρο έτσι ώστε το μισό να είναι εκτεθειμένο απΆ ευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία και άλλο μισό εκτεθειμένο στην ακτινοβολία που περνάει μέσα από τον υαλοπίνακα. Μετά από ένα-δύο λεπτά θα αισθανθούμε την διαφορά της θερμότητας ανάμεσα στο τμήμα του χεριού μας που βλέπει απΆ ευθείας ο ήλιος και το άλλο που είναι πίσω από το τζάμι. Αν ο υαλοπίνακας είναι ενεργειακός η διαφορά θα πρέπει να είναι μεγάλη.
Αρκεί να αντικαταστήσω τα παλιά τζάμια του σπιτιού μου με σύγχρονα «Ενεργειακά», ώστε να εξασφαλίσω ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας;
Ασφαλώς και ναι.
Κάθε στοιχείο ενός κτιρίου έχει την δική του συμβολή στην απώλεια θερμότητας. Θερμότητα διαφεύγει από παντού (από τους τοίχους, την οροφή, το δάπεδο, τα ανοίγματα). 

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους κάποιος πρέπει να επενδύσει στην αντικατάσταση των υαλοπινάκων.
  • Πρώτον από τα ανοίγματα ενός κτιρίου «δραπετεύει» το 30% περίπου της θερμότητάς του.
     
  •  Δεύτερον ότι η αντικατάσταση των υαλοπινάκων είναι (πλην εξαιρέσεων) απλή, γρήγορη και ουσιαστικά «ανώδυνη» παρέμβαση.
     
  • Τρίτον ότι η αντικατάσταση των υαλοπινάκων έχει μικρό κόστος (ενδεικτική τιμή: 600 ευρώ για ένα σπίτι 100 τ.μ.), μικρότερο από κάθε άλλη παρέμβαση.
     
  • Τέταρτον ότι έχει άμεσα και «χειροπιαστά» αποτελέσματα.