Το φως το… οικονομικό είναι LED!

9.918 επισκέψεις στο άρθρο

Η κατάργηση των κλασικών λαμπτήρων πυρακτώσεως και η εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε στην αγορά μια σειρά από νέα είδη λαμπτήρων, τα οποία και υπόσχονται εξοικονόμηση ενέργειας και πιο ποιοτικό φωτισμό.

ΛΕΝΤΒΑΝΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΗΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Με πάγιο στόχο την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, που προσφέρει οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος, το σύνολο των κατασκευαστών λαμπτήρων παγκοσμίως, παρουσιάζουν διαρκώς νέα προηγμένα τεχνολογικά προϊόντα. Σήμερα, οι κύριες κατηγορίες λαμπτήρων που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες, τους ξένου/αλογόνου, τους εξοικονόμησης (φθορισμού μικρού μεγέθους) και τους LED (διόδου εκπομπής φωτός).

Kοινοποίησε το »


Λαμπτήρες ξένου/αλογόνου
Η πρώτη κατηγορία, οι λαμπτήρες με  χρήση ξένου (γνωστοί και ως βελτιωμένοι λαμπτήρες πυρακτώσεως), καταναλώνουν 20 έως 25 % λιγότερη ενέργεια παράγοντας το ίδιο φως σε σχέση με τους καλύτερους συμβατικούς λαμπτήρες πυράκτωσης. 
Μπορούν να βρεθούν στην αγορά σε δύο περιπτώσεις, είτε ως λαμπτήρες για φωτιστικά με ειδική υποδοχή είτε ως αντικαταστάτες των συμβατικών λαμπτήρων πυρακτώσεως. 
Στους βελτιωμένους λαμπτήρες πυράκτωσης με τεχνολογία αλογόνου, η κάψουλα αλογόνου τοποθετείται μέσα σε γυάλινο περίβλημα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει την όψη ενός κλασικού λαμπτήρα πυράκτωσης με συμβατικό κάλυκα. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να χρησιμοποιούνται αντί των συμβατικών λαμπτήρων πυρακτώσεως. 
Και οι δύο τύποι παράγουν φως ισοδύναμης ποιότητας με τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλλά, με κανονική χρήση, έχουν τη διπλάσια διάρκεια ζωής (2.000 ώρες). Οι λαμπτήρες αυτοί είναι πλήρως συμβατοί σε μέγεθος με τα υπάρχοντα φωτιστικά και έχουν τη δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης εάν χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε ροοστάτη.
Τα μειονεκτήματα αυτού του είδους λαμπτήρα περιλαμβάνουν την απαίτηση σε συντήρηση καθώς ο χρόνος ζωής τους είναι περίπου 1-2 χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι όπως και στην περίπτωση των κλασικών λαμπτήρων πυρακτώσεως υπερθερμαίνονται.  
Επιπλέον η εξοικονόμηση ενέργειας που επιφέρουν δεν είναι τόσο μεγάλη όσο των άλλων ειδών λαμπτήρων.
Η ενεργειακή τους κατηγορία είναι Β ή C, ανάλογα με το μοντέλο.

Λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους
Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται οι λαμπτήρες που εκμεταλλεύονται το φαινόμενο του φθορισμού. Είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί και έχουν πάρει το όνομα τους απο το γεγονός ότι για να παράγουν το ίδιο φως καταναλώνουν κατά περίπου 65-80% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Η διάρκεια ζωής τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερη των απλών λαμπτήρων πυρακτώσεως και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 6.000-15.000 ώρες. 
Παρόλα αυτά χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την επιλογή λαμπτήρα, καθώς κατώτερης ποιότητας λάμπες μπορεί με το χρόνο να χάνουν σε φωτεινότητα με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικές. Επιπλέον λόγω της παρουσίας υδράργυρου στο εσωτερικό τους πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα σε περίπτωση που καεί ή σπάσει ο λαμπτήρας. Συγκεκριμένα σε περίπτωση που ο λαμπτήρας καεί πρέπει να επιστραφεί στο σημείο πώλησης ή σε άλλο σημείο συλλογής, ενώ στην περίπτωση που σπάσει πρέπει να αεριστεί καλά ο χώρος  και μετά να συλλεχθούν τα θραύσματα με υγρό πανί. Πρέπει να αποφεύγετε την επαφή των θραυσμάτων με το δέρμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρισμό του χώρου. 
Βασικό μειονέκτημα αυτής της κατηγορίας λαμπτήρων είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν άμεσα το μέγιστο της φωτεινότητας τους. Χρειάζεται συνήθως κάποια λίγα λεπτά της ώρας για να φτάσουν στην τελική φωτεινότητα που παράγουν. Ανάλογα με την ποιότητα του λαμπτήρα μετά από την πάροδο ορισμένου χρόνου λειτουργίας, μειώνεται η απόδοση του ως προς τη φωτεινότητα. Τέλος, δεν πρέπει να αναβοσβήνουν συχνά καθώς στην περίπτωση αυτή μειώνεται πολύ ο χρόνος ζωής τους. Η ενεργειακή κατάταξη των λαμπτήρων αυτών είναι Α.

Λαμπτήρες LED 
Η αρχή λειτουργίας των λαμπτήρων αυτών είναι πολύ διαφορετική από αυτή των λαμπτήρων πυρακτώσεως ή των λαμπτήρων φθορισμού. Συγκεκριμένα η εκπομπή φωτός γίνεται από μια κρυσταλλική δίοδο, όταν διέρχεται από αυτήν ηλεκτρικό ρεύμα συγκεκριμένης έντασης. 
Το χρώμα του εκπεμπόμενου εξαρτάται από το υλικό κατασκευής της διόδου, εξού και η ύπαρξη λαμπτήρων σε διάφορα χρώματα. Για την περίπτωση λαμπτήρα λευκού φωτός ο ημιαγωγός που χρησιμοποιείται είναι κατασκευασμένος από Αζωτούχο γάλλιο (GaN), το οποίο εκπέμπει υπέρλαμπρα μπλε φωτισμό. Στη συνέχεια το μπλε φως διερχόμενο από μια στρώση φωσφόρου απορροφάται και επανεκπέμπεται σαν λευκό φως. Αποτελούν την νεότερη τεχνολογία στην κατηγορία των λαμπτήρων, η οποία και αναπτύσσεται ραγδαία.  
Η διάρκεια ζωής που έχουν είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή των λαμπτήρων φθορισμού (συνήθως πάνω από 30.000 ώρες), ενώ η απόδοση τούς είναι ισάξια. Αποδεδειγμένα, πλέον μπορούν να αντικαταστήσουν τόσο τους διαφανείς όσο Οι λαμπτήρες LED για οικιακό φωτισμό είναι νέα προϊόντα, αλλά έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν αποτελεσματικά τόσο τους διαφανείς όσο και τους ημιδιαφανείς λαμπτήρες πυράκτωσης ισχύος έως 60 Watt. Ο τύπος αυτός λαμπτήρα μπορεί να αντικαταστήσει στο εγγύς μέλλον όλο το φάσμα των λαμπτήρων. 
Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν μέχρι και 80% λιγότερη ενέργεια από τους κλασικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως και είναι φιλικότεροι περιβαλλοντικά καθώς δεν περιέχουν υδράργυρο. Τέλος, όταν ένας λαμπτήρας πάυει να λειτουργεί πρέπει να επιστρέφεται στο σημείο αγοράς ή σε συγκεκριμένα σημεία συλλογής, έτσι ώστε να ανακυκλώνονται στη συνέχεια διάφορα μέρη του. Επιπλέον συγκεντρώνουν μια σειρά πλεονεκτημάτων όπως το γεγονός οτι δεν θερμαίνονται και κατά συνέπεια δεν αυξάνουν την θερμοκρασία του δωματίου που βρίσκονται, δεν είναι ευαίσθητες σε κραδασμούς και χτυπήματα, δεν τρεμοπαίζουν και φτάνουν άμεσα στο μέγιστο της φωτεινότητας τους.
Τέλος, οι λαμπτήρές τύπου LED είναι ενεργειακής κατηγορίας Α.

Η ποιότητα του φωτισμού
Η ποιότητα του φωτισμού μπορεί να μετρηθεί με την χρήση του δείκτη χρωματικής απόδοσης (CRI- Color Rendering Index). Ο δείτης αυτός μπορεί να πάρει τιμές από 0 μέχρι 100, με το φυσικό υπαίθριο φως να έχει δείκτη CRI ίση με 100.  Ουσιαστικά η απόδοση του φυσικού φωτός στα χρώματα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για όλες τις άλλες πηγές φωτός. Για την περίπτωση λαμπτήρων φθορισμού ο δείκτης CRI κυμαίνεται γύρω στα 50-60 ενώ στην περίπτωση λαμπτήρων LED ο CRI, ανάλογα με την μάρκα του λαμπτήρα είναι μεγαλύτερος από 80. Λαμπτήρες LED ειδικότητας μπορούν να επιτύχουν τιμές μέχρι και 98CRI.

Kοινοποίησε το »