Κάντε το σπίτι σας παθητικό, εξοικονομήστε χρήματα

Κάντε το σπίτι σας παθητικό, εξοικονομήστε χρήματα

  • Κάντε το σπίτι σας παθητικό, εξοικονομήστε χρήματα
  • Κάντε το σπίτι σας παθητικό, εξοικονομήστε χρήματα

Κάντε το σπίτι σας παθητικό, εξοικονομήστε χρήματα

23.807 επισκέψεις στο άρθρο

Με το παθητικό σπίτι καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια για θέρμανση το χρόνο, έχετε τέλεια θερμομόνωση και ηχομόνωση, ενώ σας προστατεύει και από την υγρασία.

ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.

Αν κάνετε το σπίτι σας παθητικό θα πληρώνετε ελάχιστα για θέρμανση 

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »

Ένα Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί για θέρμανση λιγότερο από 1.5 λίτρο πετρελαίου θέρμανσης ή 1.5 m³ φυσικού αερίου (τα οποία ισοδυναμούν με 15 Kwh) ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμου χώρου το χρόνο. Για παράδειγμα, σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., το οποίο χαρακτηρίζεται Παθητικό Κτίριο, θα χρειαστείτε μόλις 150 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης (ή 150 m³ φυσικού αερίου) για την θέρμανση και 1.500 Kwh για την ψύξη του στη διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου! Δηλαδή το 1/10 από αυτό που καταναλώνετε τώρα! Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που έχετε αντλία θερμότητας. Οι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι χαμηλότεροι, καθώς οι ανάγκες σας θα είναι λιγότερες.  
 
Το παθητικό σπίτι έχει τέλεια ηχομόνωση και σας προστατεύει από την υγρασία για να αναπνέετε καλύτερα
Εσωτερικά, ένα Παθητικό Κτίριο εκτός από υψηλού επιπέδου θερμική άνεση και πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, παρέχει και άριστης ποιότητας εσωτερική ατμόσφαιρα.
Ουσιαστικά το Παθητικό Κτίριο λειτουργεί σαν ένα «θερμός», που διατηρεί παθητικά το περιεχόμενό του στη σωστή θερμοκρασία, χωρίς τη χρήση ενεργητικής ψύξης ή θέρμανσης και σας προστατεύει από την υγρασία η οποία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές δυσκολίες. 

Μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας παθητικό με αναβαθμισμένη θερμομόνωση, τα σωστά κουφώματα και το κατάλληλο σύστημα αερισμού
  1. Αναβαθμίζετε τη θερμομόνωση του σπιτιού σε τοίχους και στέγη για να κρατάτε τη ζέστη μέσα το χειμώνα και έξω το καλοκαίρι
  2. Επιλέγετε τα σωστά κουφώματα, τοποθετημένα με μεγάλα ανοίγματα προς το νότο, ώστε να εκμεταλλευτείτε την ηλιακή ενέργεια το χειμώνα και ταυτόχρονα να εξασφαλίσετε αποτελεσματική σκίαση των ανοιγμάτων, προστατεύοντάς τα από την υπερθέρμανση το καλοκαίρι
  3. Μπορείτε να βάλετε ένα σύστημα αερισμού με μέγιστη απόδοση στην ανάκτηση ενέργειας, για να σας παρέχει καθαρό, φιλτραρισμένο αέρα 24 ώρες το 24ωρο χωρίς να γίνεται αντιληπτό.
Υπάρχουν παθητικά σπίτια στην Αττική, τον Βόλο, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τη Χαλκιδική
Το πρώτο Παθητικό Κτίριο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην Ελλάδα είναι μία μονοκατοικία στην περιοχή της Πεντέλης (2010), στην Αττική. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν υλοποιημένα ή υπό κατασκευή Παθητικά Κτίρια και στο Βόλο, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τη Χαλκιδική. Από αυτά, πιστοποιημένο Παθητικό κτίριο (Passive House Classic) είναι το συγκρότημα 3 κατοικιών στην Αγριά Βόλου. Το κτίριο «Passivistas: The House Project» στου Παπάγου είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί ως EnerPHit Plus (ενεργειακή αναβάθμιση υπάρχοντος κτιρίου σε Παθητικό Κτίριο).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του ΕΙΠΑΚ εδώ

Εσείς γιατί να μην κάνετε το σπίτι σας παθητικό;