Εξαερισμός κτιρίου για εξοικονόμηση & υγεία

Εξαερισμός κτιρίου για εξοικονόμηση & υγεία

  • Εξαερισμός κτιρίου για εξοικονόμηση & υγεία
  • Εξαερισμός κτιρίου για εξοικονόμηση & υγεία

Εξαερισμός κτιρίου για εξοικονόμηση & υγεία

7.026 επισκέψεις στο άρθρο (21/10/2023)
Σχολιάστε

Σε όλα τα κτίρια, σύγχρονα ή παλαιά, οι εργαζόμενοι χρειάζονται clean & safety περιβάλλον. Στις μέρες μας ακόμη περισσότερο. Ένα καλό σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει αυτή την “προδιαγραφή” υγιούς διαβίωσης, παρέχοντας καθαρό, φρέσκο αέρα και απομακρύνοντας φαινόμενα υγρασίας.

Η καλή ποιότητα του αέρα σε ένα κτίριο έχει ζωτική σημασία για όσους εργάζονται ή το επισκέπτονται. Επηρεάζεται από τον όγκο του φρέσκου αέρα που φροντίζουμε καθημερινά να εισάγεται στο κτίριο.

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »


Ο φρέσκος αέρας αντικαθιστά τον παλιό, ο οποίος περιέχει μολυσμένα μόρια, υγρασία και ασταθή οργανικά σωματίδια που απελευθερώνονται από τα οικοδομικά υλικά, τα χαλιά, τα έπιπλα και την οικοσκευή ως αποτέλεσμα του πολυκαιρισμού και της χρήσης (αυτό που ονομάζουμε με τον όρο “κλεισούρα”).

Βελτίωση απόδοσης & υγιεινό περιβάλλον

Ελέγχοντας τον εξαερισμό και χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ανάκτησης θερμότητας μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση του κτιρίου. Περιορίζοντας τη συχνότητα της αντικατάστασης του αέρα στις 0.6 φορες ανά ώρα επιτυγχάνεται ο ιδανικός συνδυασμός ανάμεσα στις απαιτήσεις του συστήματος θέρμανσης και του επιπέδου άνεσης μέσα στο κτίριο.

Ο ελεγχόμενος εξαερισμός του κτιρίου, αποτελεί έναν παράγοντα κλειδί στην ισορροπία ανάμεσα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην καθαρή ατμόσφαιρα εντός του.

Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος ανάκτησης θερμότητας είναι:
  • Οικονομία.  Το κόστος θέρμανσης μειώνεται
  • Υγιής ατμόσφαιρα. Ο φρέσκος, καθαρός αέρας ευνοεί τους πάντες
  • `Ανεση.  Κλειστά παράθυρα και εξαερισμός χωρίς φαινόμενα ελκυσμού
  • Ενεργειακή Απόδοση. Συλλέγεται η θερμότητα του αέρα που φεύγει από το κτίριο και δεν σπαταλιέται
  • Έλεγχος συμπύκνωσης υδρατμών.  Συνεχής εξαγωγή από τους υγρούς χώρους
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια. Κλειστά παράθυρα για περισσότερη ώρα σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια 
Προβλήματα ανεπαρκούς συστήματος εξαερισμού

Στα σύγχρονα κτίρια είναι αδύνατος ο φυσικός αερισμός, καθώς η κατασκευή και μόνωσή τους δεν επιτρέπει τις παραπάνω φυσικές διεισδύσεις. Η σωστή μόνωση οδηγεί σε σημαντική μείωση των ενεργειακών απωλειών, αλλά η «αεροστεγανότητα» των νέων κτιρίων έχει επιπτώσεις στην κατασκευή τους και φυσικά στους ανθρώπους που ζουν σ` αυτά. Ο ελλιπής αερισμός εκδηλώνεται στους εσωτερικούς χώρους κυρίως με την εμφάνιση μούχλας και την αύξηση της υγρασίας.

Ορισμένες από τις συνέπειες του ελλιπούς αερισμού για τους ανθρώπους που ζουν σ` αυτά είναι:
  • Συσσώρευση ρυπογόνων ουσιών (VOC)
  • Εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων
  • Υψηλή συγκέντρωση CO2 που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δυσκολία στην αναπνοή, σωματική κόπωση και αίσθηση έλλειψης οξυγόνου.
Οι 10 τύποι εξαερισμού

Συστήματα εξαερισμού με τη μέθοδο ανταλλαγής αέρα
Με αυτό το κριτήριο, τα συστήματα εξαερισμού διακρίνονται γενικά και τοπικά. Ο πρώτος πρέπει να παρέχει σε ολόκληρο τον όγκο του δωματίου επαρκή ανταλλαγή αέρα διατηρώντας παράλληλα όλες τις απαραίτητες παραμέτρους αέρα. Επιπλέον, πρέπει να απομακρύνει την υπερβολική ρύπανση υγρασίας και θερμότητας. Η ανταλλαγή αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στο κανάλι όσο και στο σύστημα χωρίς κανάλια.
Ο σκοπός του τοπικού αερισμού είναι η παροχή καθαρού αέρα σε συγκεκριμένα μέρη και η απομάκρυνση των μολυσμένων από τα σημεία όπου σχηματίζεται. Κατά κανόνα, τακτοποιείται σε μεγάλα δωμάτια με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων.

Διαχωρισμός συστημάτων με σχεδιασμό
Με βάση αυτό το χαρακτηριστικό, τα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε κανάλια και σε μη κανάλια. Τα συστήματα τύπου καναλιού αποτελούνται από διακλαδισμένη διαδρομή‚ αποτελούμενη από αγωγούς αέρα μέσω των οποίων μεταφέρεται ο αέρας. Συνιστάται η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος σε μεγάλες εγκαταστάσεις.

Φυσικός αερισμός
Η κίνηση των μαζών αέρα κατά τη διάρκεια του φυσικού αερισμού γίνεται φυσικά χωρίς πρόσθετα κίνητρα . Αυτό είναι το απλούστερο σύστημα. Δεν απαιτεί την εγκατάσταση εξελιγμένου και ακριβού εξοπλισμού που καταναλώνει πολύ ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αξιόπιστο λόγω του γεγονότος ότι η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από παράγοντες που δεν ελέγχονται από τον άνθρωπο.
Διήθηση ή μη ρυθμιζόμενος αερισμός: Ο φυσικός εξαερισμός είναι η είσοδος αέρα σε ένα δωμάτιο λόγω διαρροών σε δομές.

Στη βιομηχανία, ο αερισμός χρησιμοποιείται παρουσία διαδικασιών όπου, στην τεχνολογία, η εργασία συνοδεύεται από την απελευθέρωση θερμότητας σε μεγάλες ποσότητες. Η χρήση του επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι ο αέρας τροφοδοσίας περιέχει λιγότερο από 30% επιβλαβών εκπομπών από την επιτρεπόμενη συγκέντρωση απευθείας στη ζώνη σχηματισμού τους.

Μην χρησιμοποιείτε αερισμό εάν ο αέρας που εισέρχεται στο δωμάτιο απαιτεί προεπεξεργασία ή συμπύκνωση ή ενδέχεται να εμφανιστεί ομίχλη έξω από τη ροή του αέρα. Στον αερισμό, πραγματοποιείται πολλαπλή ανταλλαγή αέρα με ελάχιστες δαπάνες ενέργειας. Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημά του.

Η αρχή της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού με τη φυσική κίνηση των ροών αέρα βασίζεται στη διαφορά στη θερμοκρασία και την πίεση τους:
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκτροπείς τοποθετούνται στα στόμια των αγωγών εξαγωγής - ειδικά ακροφύσια. Λειτουργούν μέσω της χρήσης αιολικής ενέργειας. Οι εκτροπείς κάνουν καλή δουλειά αφαιρώντας βρώμικες και υπερβολικά θερμαινόμενες μάζες αέρα από μικρούς χώρους. Χρησιμοποιούνται επίσης για τοπικές κουκούλες.
Η κανονική λειτουργία του εξαερισμού που οδηγείται από τη διαφορά πίεσης παρέχει μια ελάχιστη διαφορά μεταξύ του σημείου εισαγωγής και της εξόδου καυσαερίων 3 m.

Μηχανικά χαρακτηριστικά εξαερισμού
Το σύστημα εξαερισμού, μέσω του οποίου τροφοδοτείται και αφαιρείται αέρας με τη χρήση πρόσθετων διεγέρσεων σε εντυπωσιακές αποστάσεις, ονομάζεται μηχανικό.
Το εφαρμόζουν τόσο για τη διασφάλιση τεχνολογικών διαδικασιών σε διάφορες βιομηχανίες, όσο και για τη δημιουργία άνετων συνθηκών για τον άνθρωπο.

Μια συσκευή που είναι εύκολο να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει, η οποία εξάγει καυσαέριο από μπάνια, κουζίνες και μπάνια ιδιωτικών σπιτιών, είναι ένα σύστημα εξαερισμού με αυτόματο μικροεπεξεργαστή.
Ο μηχανικός αερισμός, σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, δεν εξαρτάται από εξωτερικές συνθήκες. Είναι πλήρως ελεγχόμενος. Ο αέρας  που παρέχεται στο δωμάτιο processing υποβάλλεται σε επεξεργασία και με ένα σύστημα αποσφαλμάτωσης όλες οι παράμετροι του πληρούν τα πρότυπα. Οι εκπομπές εισέρχονται επίσης στην ατμόσφαιρα που έχουν ήδη απαλλαγεί από επιβλαβή εγκλείσματα στον σωστό βαθμό.

Γενικός μηχανικός αερισμός
Οι κατασκευές με μηχανική κίνηση μπορούν να είναι τόσο με τροφοδοσία όσο και με εξάτμιση. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας πραγματοποιείται μερικές φορές σε συνδυασμό με κεντρική θέρμανση.

Η είσοδος αέρα σε ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να έχει τη μορφή οπών στο περίβλημα του κτιρίου, ενός ανεξάρτητου ή βοηθητικού άξονα. Όταν τοποθετείται έξω από το κτίριο, ο άξονας εισαγωγής αέρα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του εδάφους ή στην οροφή.

Η επιλογή του σχεδιασμού και της θέσης των εισόδων αέρα επηρεάζεται από τις απαιτήσεις για το βαθμό καθαρότητας του εξωτερικού αέρα, καθώς και από την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Ο πυθμένας του ανοίγματος μέσω του οποίου εισέρχεται ο καθαρός αέρας πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από το έδαφος, και στην περίπτωση κτιρίου που βρίσκεται στην πράσινη ζώνη - 1 μ. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση εξωτερικών εισόδων αέρα όπου υπάρχουν επιβλαβείς εκπομπές.

Μηχανικός τοπικός αερισμός
Ο τοπικός μηχανικός εξαερισμός, που λειτουργεί σε περιορισμένο χώρο, ονομάζεται αερόλουτρο. Αυτός ο τύπος εξαερισμού χρησιμοποιείται σε εκείνες τις περιοχές όπου η θερμότητα ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη από 300 kcal/h ή η παραγωγή περιλαμβάνει την απελευθέρωση τοξινών που δεν μπορούν να αφαιρεθούν.

Εξαερισμός καυσαερίων
Η απομάκρυνση του αέρα εξάτμισης από ένα δωμάτιο είναι καθήκον του εξαερισμού. Η απομάκρυνση του χρησιμοποιημένου αέρα από το δωμάτιο συμβαίνει μειώνοντας την πίεση του. Έτσι, δημιουργούνται συνθήκες για είσοδο αέρα από έξω ή από παρακείμενο δωμάτιο.
Όταν σχεδιάζετε απορροφητήρες γενικής φύσης ανταλλαγής για καταστήματα παραγωγής, λαμβάνεται υπόψη ότι η εξάλειψη του βρώμικου αέρα πρέπει να πραγματοποιείται απευθείας από την κύρια πηγή σχηματισμού επιβλαβών εκπομπών προς την κατεύθυνση της φυσικής τους πορείας και να μην μολύνει καθαρές περιοχές. Τέτοια μέρη είναι βιολογικά εργαστήρια‚ εργαστήρια με επιβλαβείς συνθήκες.

Μηχανικός αερισμός
Εάν υπάρχουν 2 ξεχωριστά συστήματα. Στο πρώτο ο εξαερισμός λειτουργεί χωρίς ανακυκλοφορία και ονομάζεται ανοιχτός. Ο δεύτερος τύπος συστήματος εξαερισμού ονομάζεται κλειστός και λειτουργεί με ανακυκλοφορία.
Το σύστημα ανακυκλοφορίας εξοικονομεί ενέργεια που δαπανάται για ψύξη ή θέρμανση του αέρα‚ επειδή η μάζα του αέρα δεν θερμαίνεται πλήρως, αλλά μόνο ο όγκος της που προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Ο αφαιρούμενος αέρας στο σύστημα ανακυκλοφορίας επιστρέφεται ξανά στο δωμάτιο με ανάμιξη καθαρού αέρα, που περιλαμβάνει το 10-15% της συνολικής μάζας αέρα.

Αυτός ο εξαερισμός είναι δυνατός σε μέρη όπου δεν υπάρχει επικίνδυνη ρύπανση. Σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, ένα κλειστό σύστημα είναι αναποτελεσματικό επειδή η ανακυκλοφορία και οι εξωτερικές μάζες αέρα δεν αναμιγνύονται αρκετά καλά.

Τα συστήματα μηχανικού αερισμού παρέχουν φρέσκο, καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από γύρη και σκόνη, με μέγιστη ενεργειακή απόδοση μέσω της ανάκτησης θερμότητας.

Πλεονεκτήματα:
  • Βέλτιστο εσωτερικό κλίμα (IAQ) χωρίς ρεύματα αέρα.
  • Εύκολος χειρισμός σύμφωνα με την απαίτηση (Demand Ventilation).
  • Εξοικονόμηση ενέργειας, με εναλλάκτη υψηλής απόδοσης και ανεμιστήρες τεχνολογίας EC, χαμηλής κατανάλωσης. 
  • Λειτουργία free- cooling.
  • Παράλληλη μείωση του κόστους λειτουργίας του κλιματισμού.
  • Προστασία δομής, καταπολεμά τη δημιουργία μούχλας.
  • Απομακρύνει αιωρούμενα σωματίδια με υψηλής ποιότητας φίλτρα αέρα.
  • Γρήγορη απόρριψη δυσάρεστων οσμών από κουζίνα, τουαλέτα.
  • Εγκατάσταση plug & play.
  • Αθόρυβη λειτουργία.
  • Λόγω των χοντρών στρωμάτων μόνωσης που έχουν πλέον τα σπίτια, η «φτωχή» ποιότητα εσωτερικού αέρα είναι γεγονός και εύκολα εμφανίζουν μούχλα
Τυχαίος μηχανικός αερισμός
Σε περίπτωση ασυνήθιστων καταστάσεων οργανώνεται αερισμός έκτακτης ανάγκης. Ο μηχανικός αερισμός έκτακτης ανάγκης είναι εγκατεστημένος σε χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος διάρρηξης εκρηκτικών ατμών ή αερίων. Σε αυτήν την περίπτωση, τοποθετούνται ανεμιστήρες ανθεκτικοί σε εκρήξεις και σπινθήρες. Υπάρχουν επικίνδυνα συστατικά που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με τους ανεμιστήρες. Στη συνέχεια, το σύστημα περιλαμβάνει εκτοξευτή. Ο αερισμός έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να ξεκινά αυτόματα μόλις ο κύριος εξαερισμός σταματήσει να λειτουργεί. Το άνοιγμα των ανοιγμάτων μέσω των οποίων θα βγει ο βρώμικος αέρας πρέπει να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως.

Εξαερισμός καπνού
Το κύριο καθήκον του εξαερισμού κατά του καπνού είναι να απομακρύνει τον καπνό από ένα δωμάτιο ή ένα κτίριο το συντομότερο δυνατό‚ να εμποδίσει την εξάπλωσή του και να προστατεύσει έτσι τους ανθρώπους κατά την εκκένωσή τους.
Ο εξαερισμός καπνού δεν αφαιρεί μόνο τον καπνό‚ αλλά και  το μονοξείδιο του άνθρακα‚ μικρά εναιωρήματα που σχηματίζονται κατά την καύση.