Ο εξαερισμός είναι μία σύγχρονη, ζωτικής σημασίας ανάγκη. Έχει να κάνει με την ασφάλειά μας, την οικονομία, αλλά και την ποιότητα ζωής!

Ο εξαερισμός είναι μία σύγχρονη, ζωτικής σημασίας ανάγκη. Έχει να κάνει με την ασφάλειά μας, την οικονομία, αλλά και την ποιότητα ζωής!

Μάθε γιατί χρειάζεσαι τον εξαερισμό!

  • Ο εξαερισμός είναι μία σύγχρονη, ζωτικής σημασίας ανάγκη. Έχει να κάνει με την ασφάλειά μας, την οικονομία, αλλά και την ποιότητα ζωής!
  • Μάθε γιατί χρειάζεσαι τον εξαερισμό!

Μάθε γιατί χρειάζεσαι τον εξαερισμό!

8313 επισκέψεις στο άρθρο (26/11/2023)

- Ζεις σε υγιεινό περιβάλλον 24/7
- Απαλλάσσεσαι από τη μούχλα
- Ο εξαερισμός απομακρύνει τη γύρη και τη σκόνη
-Εξαερισμό για τον καπνό: Καθαρό αέρας στο δωμάτιο

Σχολιάστε

Ο φρέσκος αέρας αντικαθιστά τον παλιό, ο οποίος περιέχει μολυσμένα μόρια, υγρασία και ασταθή οργανικά σωματίδια που απελευθερώνονται από τα οικοδομικά υλικά, τα χαλιά, τα έπιπλα και την οικοσκευή ως αποτέλεσμα του πολυκαιρισμού και της χρήσης, αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως «κλεισούρα».

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »


Έχεις υγιεινό περιβάλλον 24/7

Ελέγχοντας την ποιότητα του εξαερισμού στο σπίτι και χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ανάκτησης θερμότητας μπορείς να βελτιώσεις την απόδοση του κτιρίου. Αν προγραμματίσεις (στο σύστημα) μία αντικατάσταση του αέρα με συχνότητα 0.6 φορές ανά ώρα μπορείς να πετύχεις έναν ιδανικό συνδυασμό μεταξύ των απαιτήσεων του συστήματος θέρμανσης και του επιπέδου άνεσης που θέλεις να έχεις μέσα στο σπίτι.
Τα πλεονεκτήματα που έχεις με τον εξαερισμό: 
• Οικονομία. Το κόστος θέρμανσης μειώνεται.
• Υγιής ατμόσφαιρα. Είναι κάποιος που δεν θέλει να αναπνέει φρέσκο, καθαρό αέρα;
• Ενεργειακή Απόδοση. Συλλέγεται η θερμότητα του αέρα που φεύγει από το κτίριο και δεν σπαταλιέται. Με απλά λόγια, γλιτώνεις χρήματα!
• Έλεγχος συμπύκνωσης υδρατμών. Συνεχής εξαγωγή από τους υγρούς χώρους.
• Μεγαλύτερη ασφάλεια. Κλειστά παράθυρα για περισσότερη ώρα σημαίνει & μεγαλύτερη ασφάλεια.

Απαλλάσσεσαι από τη μούχλα

Στα σύγχρονα κτίρια είναι αδύνατος ο φυσικός αερισμός, καθώς η κατασκευή και μόνωσή τους δεν επιτρέπει «φυσικές διεισδύσεις» του αέρα.

Η καλή μόνωση οδηγεί σε σημαντική μείωση των ενεργειακών απωλειών, αλλά η «αεροστεγανότητα» των νέων κτιρίων έχει επιπτώσεις στην κατασκευή τους και φυσικά στους ανθρώπους που ζουν σε αυτά. Ο ελλιπής αερισμός εκδηλώνεται στους εσωτερικούς χώρους κυρίως με την εμφάνιση μούχλας και την αύξηση της υγρασίας. Κάτι το οποίο έχει οδηγήσει και στην κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων των αφυγραντήρων (διάβασε περισσότερα εδώ).

5+1 Τύποι Εξαερισμού!

Ήξερες ό,τι υπάρχουν 6 τύποι εξαερισμού; Πάμε να τους δούμε μαζί με όσο γίνεται πιο απλά και κατανοητά λόγια.

Συστήματα εξαερισμού με τη μέθοδο ανταλλαγής αέρα

Με αυτό το κριτήριο, τα συστήματα εξαερισμού διακρίνονται σε γενικά και τοπικά. Ο πρώτος τύπος (γενικά) πρέπει να παρέχει σε ολόκληρο τον όγκο του δωματίου επαρκή ανταλλαγή αέρα διατηρώντας παράλληλα όλες τις απαραίτητες παραμέτρους αέρα. Πρέπει να απομακρύνει την υπερβολική ρύπανση υγρασίας‚ θερμότητας. Η ανταλλαγή αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στο κανάλι όσο και στο σύστημα χωρίς κανάλια.

Ο σκοπός του τοπικού αερισμού είναι η παροχή καθαρού αέρα σε συγκεκριμένα μέρη και η απομάκρυνση των μολυσμένων από τα σημεία όπου σχηματίζεται. Κατά κανόνα, εφαρμόζεται σε μεγάλα δωμάτια με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων.

Φυσικός αερισμός: Η κίνηση των μαζών αέρα κατά τη διάρκεια του φυσικού αερισμού γίνεται φυσικά χωρίς πρόσθετα κίνητρα . Αυτό είναι το απλούστερο σύστημα. Δεν απαιτεί την εγκατάσταση εξελιγμένου και ακριβού εξοπλισμού που καταναλώνει πολύ ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αξιόπιστο γιατί η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από παράγοντες που δεν ελέγχονται από τον άνθρωπο.

Διήθηση ή μη ρυθμιζόμενος αερισμός : Ο φυσικός εξαερισμός είναι η είσοδος αέρα σε ένα δωμάτιο λόγω διαρροών σε δομές.

Γενικός μηχανικός αερισμός: Οι κατασκευές με μηχανική κίνηση μπορούν να είναι τόσο με τροφοδοσία όσο και με εξάτμιση. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας πραγματοποιείται μερικές φορές σε συνδυασμό με κεντρική θέρμανση.

Η είσοδος αέρα σε ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να έχει τη μορφή οπών στο περίβλημα του κτιρίου, ενός ανεξάρτητου ή βοηθητικού άξονα. Όταν τοποθετείται έξω από το κτίριο, ο άξονας εισαγωγής αέρα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του εδάφους ή στην οροφή.

Η επιλογή του σχεδιασμού και της θέσης των εισόδων αέρα επηρεάζεται από τις απαιτήσεις για το βαθμό καθαρότητας του εξωτερικού αέρα, καθώς και από την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Ο πυθμένας του ανοίγματος μέσω του οποίου εισέρχεται ο καθαρός αέρας πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από το έδαφος και στην περίπτωση κτιρίου που βρίσκεται στην πράσινη ζώνη - 1 μ. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση εξωτερικών εισόδων αέρα όπου υπάρχουν επιβλαβείς εκπομπές.

Τοπικός μηχανικός αερισμός: Ο τοπικός μηχανικός εξαερισμός, που λειτουργεί σε περιορισμένο χώρο, ονομάζεται αερόλουτρο. Αυτός ο τύπος εξαερισμού χρησιμοποιείται σε εκείνες τις περιοχές όπου η θερμότητα ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη από 300 kcal/h ή η παραγωγή περιλαμβάνει την απελευθέρωση τοξινών που δεν μπορούν να αφαιρεθούν.

Ο εξαερισμός απομακρύνει τη γύρη και τη σκόνη

Μηχανικός αερισμός
Αν υπάρχουν 2 ξεχωριστά συστήματα, στο πρώτο ο εξαερισμός λειτουργεί χωρίς ανακυκλοφορία και ονομάζεται ανοιχτός. Ο δεύτερος τύπος συστήματος εξαερισμού ονομάζεται κλειστός και λειτουργεί με ανακυκλοφορία.

Το σύστημα ανακυκλοφορίας εξοικονομεί ενέργεια που δαπανάται για ψύξη ή θέρμανση του αέρα‚ επειδή η μάζα του αέρα δεν θερμαίνεται πλήρως, αλλά μόνο ο όγκος της που προέρχεται από το εξωτερικό. Ο αφαιρούμενος αέρας στο σύστημα ανακυκλοφορίας επιστρέφεται ξανά στο δωμάτιο με ανάμιξη καθαρού αέρα, που περιλαμβάνει το 10-15% της συνολικής μάζας αέρα.

Αυτός ο εξαερισμός είναι δυνατός σε μέρη όπου δεν υπάρχει επικίνδυνη ρύπανση. Σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, ένα κλειστό σύστημα είναι αναποτελεσματικό επειδή η ανακυκλοφορία και οι εξωτερικές μάζες αέρα δεν αναμιγνύονται αρκετά καλά.

Τα συστήματα μηχανικού αερισμού παρέχουν φρέσκο, καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από γύρη και σκόνη, με μέγιστη ενεργειακή απόδοση μέσω της ανάκτησης θερμότητας.

Ο εξαερισμός απομακρύνει τον καπνό

Ο εξαερισμός καπνού τον απομακρύνει από ένα δωμάτιο ή ένα κτίριο το συντομότερο δυνατό, ώστε να εμποδίσει την εξάπλωσή του και να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή κατά τη διάρκεια της εκκένωσης.
Ο εξαερισμός καπνού δεν αφαιρεί μόνο τον καπνό ‚ αλλά και  το μονοξείδιο του άνθρακα‚ μικρά εναιωρήματα που σχηματίζονται κατά την καύση.

Πλεονεκτήματα

• Βέλτιστο εσωτερικό κλίμα (IAQ) χωρίς ρεύματα αέρα.
• Εύκολος χειρισμός σύμφωνα με την απαίτηση (Demand Ventilation).
• Εξοικονόμηση ενέργειας, με εναλλάκτη υψηλής απόδοσης και ανεμιστήρες τεχνολογίας EC, χαμηλής κατανάλωσης.
• Λειτουργία free- cooling.
• Παράλληλη μείωση του κόστους λειτουργίας του κλιματισμού.
• Προστασία δομής, καταπολεμά τη δημιουργία μούχλας.
• Απομακρύνει αιωρούμενα σωματίδια με υψηλής ποιότητας φίλτρα αέρα.
• Γρήγορη απόρριψη δυσάρεστων οσμών από κουζίνα, τουαλέτα.
• Εγκατάσταση plug & play.
• Αθόρυβη λειτουργία.
• Λόγω των χοντρών στρωμάτων μόνωσης που έχουν πλέον τα σπίτια,  η «φτωχή» ποιότητα εσωτερικού αέρα είναι γεγονός και εύκολα εμφανίζουν μούχλα.

Συμπέρασμα

Ο εξαερισμός είναι μία σύγχρονη, ζωτικής σημασίας ανάγκη. Έχει να κάνει με την ασφάλειά μας, την οικονομία, αλλά και την ποιότητα ζωής! Τώρα πλέον ξέρεις περισσότερα για αυτόν, αλλά και το τι πρέπει να κάνεις για να απολαμβάνεις τα οφέλη που προσφέρει!

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr
Σχολιάστε