Η γερμανική κυβέρνηση ακούει τα καμπανάκια για το φυσικό αέριο και προετοιμάζεται πλέον για όλα τα σενάρια.

Η γερμανική κυβέρνηση ακούει τα καμπανάκια για το φυσικό αέριο και προετοιμάζεται πλέον για όλα τα σενάρια.

«Σπάνιο αγαθό» πλέον το φυσικό αέριο για τη Γερμανία!

1.360 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Στο δεύτερο στάδιο (3 στάδια) συναγερμού για το φυσικό αέριο εισέρχεται πλέον η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομίας να δηλώνει ό,τι από αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο είναι σπάνιο αγαθό για τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, λόγω των μειωμένων προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά και των υψηλών τιμών, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ό,τι η χώρα εισέρχεται στη φάση 2 (συνολικά 3) του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

«Σπάνιο αγαθό» το φυσικό αέριο από αυτή τη στιγμή στη Γερμανία!

Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε ό,τι το φυσικό αέριο είναι από αυτή τη στιγμή «σπάνιο αγαθό» στη Γερμανία, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, σημειώνοντας ό,τι ότι η παροχή αερίου στη χώρα παραμένει εγγυημένη, αλλά υπογράμμισε ό,τι «δεν επιτρέπεται να υπάρχει μια ψευδής εντύπωση ασφάλειας».

Ο κ. Χάμπεκ ανέφερε χαρακτηριστικά ό,τι «πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου τώρα το καλοκαίρι. Αυτό είναι σημαντικό εν όψει του χειμώνα. Έχει σημασία να ρυθμίσουμε τώρα τη θέρμανση και να την προσαρμόσουμε, πριν έρθει ο χειμώνας», επισημαίνοντας ό,τι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια με εναλλακτικές διαδρομές και νέα νομοθεσία.

Τι σημαίνει συναγερμός, φάση 2!

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, το «στάδιο συναγερμού» της φάσης 2 σημαίνει ό,τι η γερμανική κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Η ενεργοποίησή του προβλέπεται όταν διακόπτεται η προσφορά φυσικού αερίου ή ακόμη και όταν «μια ασυνήθιστα μεγάλη ζήτηση για αέριο μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης».

Σύμφωνα με το σχέδιο της φάσης 2, το Βερολίνο θα παράσχει μια πιστωτική γραμμή 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου. Αξίζει να σημειωθεί ό,τι το 3 στάδιο συναγερμού (φάση 3) είναι αυτό της έκτακτης ανάγκης. Το πρώτο στάδιο είχε ήδη ενεργοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου προβλέποντας στενή παρακολούθηση της εξέλιξης στην προμήθεια του αερίου.

Φουλ οι μηχανές εργοστασίων άνθρακα!

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, υπογράμμισε ό,τι η ενεργοποίηση του δεύτερου επιπέδου συναγερμού αποτελεί τη βάση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, αναφερόμενος ενδεικτικά στην λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο κ. Χάμπεκ είπε ό,τι θα δουν αυξήσεις ήδη στην προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα κάνει -προς το παρόν- χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »