«Πήρα αντλία θερμότητας. Γιατί πληρώνω τόσα στο ρεύμα;»

«Πήρα αντλία θερμότητας. Γιατί πληρώνω τόσα στο ρεύμα;»

  • «Πήρα αντλία θερμότητας. Γιατί πληρώνω τόσα στο ρεύμα;»
  • «Πήρα αντλία θερμότητας. Γιατί πληρώνω τόσα στο ρεύμα;»

«Πήρα αντλία θερμότητας. Γιατί πληρώνω τόσα στο ρεύμα;»

7.296 επισκέψεις στο άρθρο (01/12/2023)
Σχολιάστε

- Η συγκεκριμένη αντλία δεν είναι κατάλληλη για το δικό σου χώρο
- Η κατοικία/εταιρεία δεν έχει μόνωση
- Δεν την συντηρείς
- Κάνεις κακή χρήση.

Η αντλία θερμότητας θεωρείται το πιο συμφέρον και οικολογικό σύστημα ψύξης-θέρμανσης αυτή τη στιγμή: Χρησιμοποιεί αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον και καίει ρεύμα στη μισή ποσότητα σε σχέση με άλλα σώματα κλιματισμού, προκειμένου να προσφέρει ψύξη και θέρμανση. Μάλιστα, υπάρχει και σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που το επιβεβαιώνει, συγκρίνοντάς την με άλλα συστήματα. Ωστόσο, υπάρχουν καταναλωτές που εκφράζουν παράπονα ότι ενώ άλλαξαν σύστημα ψύξης-θέρμανσης και έβαλαν αντλία θερμότητας, οι λογαριασμοί είναι δυσβάσταχτοι.
Τι μπορεί να πηγαίνει λάθος; Καταγράψαμε τους λόγους που αναφέρουν οι ειδικοί.

Η συγκεκριμένη αντλία δεν είναι κατάλληλη για το δικό σου χώρο

Η αντλία θερμότητας δεν είναι η κατάλληλη για το δικό σου σπίτι ή την επιχείρηση. Τι σημαίνει αυτό; Αν είναι μικρότερο μέγεθος από εκείνο που απαιτείται για το χώρο σου, η ενέργεια που προσφέρει δεν επαρκεί κι εσύ καις περισσότερο για να φτάσεις την ιδανική θερμοκρασία. Το ίδιο συμβαίνει και στην αντίθετη περίπτωση. 
Οι δείκτες που σε ενδιαφέρουν είναι ο COP (βαθμός απόδοσης) και ο SCOP (εποχιακός συντελεστής απόδοσης). Παράμετροι όπως η εξωτερική θερμοκρασία στην περιοχή σου παίζουν ρόλο στο τι αντλία θα πάρεις και για το ποιος θεωρείται ο κατάλληλος συντελεστής. Καλό είναι να απευθυνθείς σε έμπειρους τεχνικούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται χρόνια με την αντλία θερμότητας. Βεβαιώσου ότι έχεις εκείνη που χρειάζεται ο δικός σου χώρος.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Η κατοικία/εταιρεία δεν έχει μόνωση

Τώρα που έχεις αντλία αλλά το κτίριο εξακολουθεί να παραμένει χωρίς εξωτερική θερμομόνωση ή έστω καλή εσωτερική μόνωση (ενεργειακά κουφώματα σε πόρτες και παράθυρα), η αντλία πρέπει να δουλέψει σκληρά για να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει περισσότερη κατανάλωση ρεύματος. 
Επιπλέον, παίζει ρόλο και η θέση που έχεις τον θερμοστάτη. Σίγουρα η ιδανική δεν είναι δίπλα στο παράθυρο. Προτίμησε άλλα σημεία, όπως ο διάδρομος.

Δεν την συντηρείς

Ναι μεν η αντλία θερμότητας χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση, όχι όμως και καθόλου. Ενδεικτικά, η εξωτερική μονάδα χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον μια φορά το χρόνο (καθαρισμός φίλτρων και στοιχείου, έλεγχος πιέσεων μήπως θέλει πλήρωση το φρέον, αμπερομέτρηση βασικών εξαρτημάτων, ενδεχομένως και λιπανση του μοτέρ αν προκαλεί θόρυβο). Αν η αντλία συνδέεται με fan coil, απαιτείται συντήρηση και γι' αυτό και μάλιστα σε συχνή βάση για καθαρισμό των φίλτρων, έλεγχο για αποχέτευση συμπυκνωμάτων, λίπανση μοτέρ σε περίπτωση θόρύβου. Ο κάθε τύπος αντλίας θερμότητας (αέρα-αέρα/αέρα-νερού, υβριδικές αντλίες, γεωθερμίας κτλ) απαιτεί διαφορετική συντήρηση. Αν αυτό δεν γίνεται, το σύστημα μπορεί να καίει περισσότερο.

Συνέχεια του άρθρου >>>